Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 30 de juliol del 2016

El Pla Alfa puja a nivell 3 i dades del passat 28 de juliol

Mapa del Pla Alfa d'avui dissabte 30 de juliol.

Les condicions de sequera i la situació meteorològica prevista per avui dissabte 30 de juliol, han provocat que el Pla Alfa hagi pujat fins al màxim nivell (nivell tres). El nivell tres del Pla Alfa significa que a part de les mesures que es posen en marxa quan hi ha el nivell dos, també s'adopten altres mesures de caràcter excepcional a causa del risc extrem de patir algun incendi forestal.
En aquest sentit, la norma ens indica que es faran controls d'accés a determinats massissos forestals, l'establiment d'un comitè de coordinació a la seu de la Unitat Operativa i l'establiment de centres de coordinació d'efectius a les zones d'actuació.
A la nostre comarca el nivell tres afectaria bona part del massís de les Gavarres i àrea adjacent, així com el massís de l'Ardenya.

Com sempre en aquesta època de l'any i sobretot encara més en dies com avui, cal que no llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.
Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.
Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.
En cas de veure foc o una columna de fum truqueu al 112.

Mapa de temperatures a 850hPa previst per avui dissabte. Veiem com entren isotermes de 25ºC a 1500 metres d'altura.

Les pèssimes condicions meteorològiques que ens han d'afectar avui dissabte, estaran marcades pel vent i l'elevada temperatura.
Degut a l'arribada d'una bombolla d'aire càlid de 24/25ºC a 850hPa, es produirà un pic de calor, amb màximes que poden enfilar-se fins als 34 o 36ºC cap a l'interior del Baix Empordà, tot i que arran de costa la marinada pot frenar el mercuri al voltant dels 27/30ºC, però en aquest cas la xafogor pot ser especialment intensa i deixar-nos una temperatura de xafogor al voltant dels 40ºC.
A part de l'elevada temperatura que tindrem, el vent de garbí podrà bufar amb més força que dies enrera i entrarà reescalfat cap  a l'interior, agreujant encara més el perill d'incendi. A la nostre vila es preveu que el vent de garbí pugui bufar a uns 20/25 km/h de mitjana a les hores centrals del dia, amb alguna ratxa de 40/50 km/h, la qual cosa aixecaria un xic de maror.


Temps assolellat i càlid el passat dijous 28 de juliol a les 16:11h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.

En un altre ordre de coses, si mirem les dades termomètriques que van registrar-se el passat dijous 28 de juliol al Baix Empordà, es veu com les temperatures màximes van baixar amb major o menor mesura a tot arreu, gràcies a la presència de vent fluixet de component est a les hores centrals.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima baixà 2,9ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà va descendir 1,2ºC i a Castell d'Aro la màxima descendí 0,5ºC. A Palamós la màxima va baixar 1,3ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 31,3ºC de La Bisbal d'Empordà i de Les Olives van ser les màximes més altes del dia, en canvi, els 26,4ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com els registres van tenir comportaments diferents segons l'indret.
Per exemple, a Monells la mínima va baixar 1,7ºC respecte el dimecres i a La Bisbal d'Empordà descendí 1,4ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà pujà 0,6ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,4ºC. A Palamós la mínima va pujar 1,8ºC respecte el dia abans.
Els 16,3ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 23,3ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 28 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 31,3ºC (16,5ºC)., Monells 30,9ºC (16,3ºC)., Castell d'Aro 29,1ºC (18,9ºC)., La Tallada d'Empordà 29,1ºC (18,9ºC)., Torroella de Montgrí 28,0ºC (19,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 28 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 26,4ºC, mínima 23,3ºC. Estat del cel: matí asserenat., a partir del migdia aparició de 1/8 o 2/8 Sc i St., a la tarda sol i intervals de núvols baixos, amb entre 2/8 i 3/8Sc i St. Vent: fins les 09:00h va bufar vent del NNO, NO i ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h vent del SO i SSO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma. Ratxa màxima de vent 24 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,34 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i algun núvol baix el passat dijous 28 de juliol a les 18:20h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)