Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 14 de juliol del 2016

Descobert un dolmen inèdit a les Gavarres



La passada primavera, durant una de les moltes passejades que realitzo tot sovint pel massís de les Gavarres, em vaig fixar detenidament en un dels molts amuntegaments de roques que trobem en el sector granític de la zona sud d'aquesta àrea de la Serralada Litoral.
De fet, no era la primera vegada que des de la llunyania havia observat aquestes roques mig tapades per la boscúria, però fins aquell dia no m'havia endinsat al bosc per veure-les amb més detall. Després d'estudiar-les més detalladament, no costava gaire (si es coneix una mica el món del megalitisme) pensar que allò que estava veient podria ser un sepulcre prehistòric.

Després d'anunciar la troballa a gent més avesada en aquests tipus de monuments funeraris de fa milers d'anys, com l'historiador local palamosí Gabriel Martín, s'ha confirmat que efectivament es tracta d'un dolmen que he tingut l'honor de descobrir.
A falta de realitzar-ne un estudi amb més detall, us puc comentar que es troba situat entre el nucli de Romanyà de la Selva i la urbanització Roca de Malvet (Santa Cristina d'Aro), una àrea amb una gran concentració de monuments megalítics i abrics sepulcrals.
Aquest dolmen, fins ara inèdit, és un dolmen de corredor que conserva una part molt important del túmul que cobria la cambra sepulcral, així com restes del possible peristàlit.