Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 21 de juliol del 2016

20 de juliol: la garbinada fa hissar la bandera groga i arribada de pols del Sàhara

Bandera groga a la dreta de l'espigó de la platja Gran ahir dimecres a la tarda degut a la garbinada.

Tal com es preveia, ahir dimecres 20 de juliol, el vent de garbí es va tornar a reforçar de manera important a partir del migdia.
Després que el vent de component sud i sud-oest fes una llarga pausa a primeres hores del dia, a partir de mig matí va tornar a aparèixer a uns 15/20 km/h de mitjana., tot i això aquest encara s'havia de reforçar més durant la tarda, quan la seva intensitat va pujar fins als 20/25 km/h de mitjana i assolí una ratxa màxima de 52 km/h a La Fosca o 47 km/h en el centre del nucli antic.

Com és habitual, el vent moderat i persistent va aixecar molt onatge a la badia de Palamós, amb maror (ones de 0,5/1 metre) i nombrosos blancalls que es movien sense parar a mercè de la força del vent. Aquesta alteració marítima obligà a hissar la bandera groga a la part dreta de l'espigó de la platja Gran i també a la platja de Castell, dos indrets on el vent de garbí fa notar els seus efectes, no obstant això, com que la platja de La Fosca es troba resguardada del vent de garbí, gràcies a la seva orientació i a la protecció que li confereix Cap Gros, en aquest indret hi onejà la bandera verda tot el dia.


Mapa de pols en suspensió d'ahir dimecres. Veiem com ens arriba una marcada intrusió de polsim del Sàhara. 

Juntament amb el vent, l'altre fenomen atmosfèric destacat va ser l'arribada d'una clara intrusió de polsim del Sàhara, acompanyant el vent intens de component sud que bufava en altura. Aquestes finíssimes partícules de pols ens deixaren un cel de color blanquinós tota la jornada, amb el poder de filtrar una mica els rajos solars.
El sol encara es va quedar més tapat durant la tarda, coincidint amb l'arribada d'una massa nuvolosa que acompanyava el pas d'un petit tàlveg d'aire fred en altura. La seva arribada va generar alguns febles precipitacions cap a l'interior del Principat, les quals s'anaren desplaçant cap a la nostre àrea geogràfica de manera molt desgastada i tan sols deixaren quatre gotes brutes de fang a la nostre vila, amb un cel tapat.


Imatge del radar meteorològic d'ahir dimecres a les 20:24h. Veiem com queien quatre gotes, en aquest cas acompanyades de fang.


Bandera groga a la platja de Castell ahir a la tarda degut a la garbinada.

En un altre ordre de coses, dins el panorama astronòmic cal remarcar la bonica aparició de la primera lluna plena de l'estiu. El nostre satèl·lit natural va arribar al 100% de superfície visible il·luminada a les 00:58h del dia 20.
A la imatge següent veiem la posta de la lluna plena a un quart de set del matí. El proper pleniluni tindrà lloc el 18 d'agost.


Posta de la lluna plena ahir dimecres a les 06:16h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

D'altre banda, les temperatures màximes que van registrar-se ahir dimecres 20 de juliol al Baix Empordà, van pujar lleugerament a totes les estacions meteorològiques de l'interior, però amb una excepció.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 0,9ºC respecte el dimarts i a Monells ascendí 0,7ºC, en canvi, a Castell d'Aro la màxima va baixar 0,5ºC respecte el dia abans. A Palamós la màxima ascendí 0,3ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 35,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,7ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van tendir a pujar respecte el dimarts, però amb un parell d'excepcions que, curiosament, una està ubicada a l'interior i l'altre arran de mar.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima ascendí 3,3ºC, a Castell d'Aro va pujar 1,3ºC i a Torroella de Montgrí la mínima pujà 0,8ºC respecte el dia anterior, per contra, a Monells la mínima fou 0,5ºC més baixa que la del dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,1ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 14,2ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 21,1ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 20 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,1ºC (14,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 34,0ºC (15,3ºC)., La Tallada d'Empordà 33,6ºC (15,1ºC)., Torroella de Montgrí 30,1ºC (15,0ºC)., Castell d'Aro 28,1ºC (15,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 20 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 25,4ºC, mínima 19,2ºC. Estat del cel: matí assolellat o resol amb polsim del Sàhara molt espès., a la tarda augment nuvolós fins quedar el cel tapat amb 8/8 As, Ac, Cu, Sc i St, plugim de fang inapreciable, però suficient per embrutar els cotxes. Vent: fins les 04:00h va bufar vent de component S, SO i SSO, a 20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component NO, O i NNO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de les 10:00h vent del S, SSE, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del S, SSO i SO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del S, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h SSO (52 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol al matí, maror a partir del migdia i marejol al vespre/nit, nombrosos blancalls aixecats pel vent., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h, de 0,94 metres a les 16:00h i de 0,82 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 imatges més d'ahir dimecres captadas per la webcam de Sant Daniel (Calonge), on veiem la lluna plena abans de pondre's i el cel blanquinós degut al polsim del Sàhara