Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 1 d’abril del 2018

Divendres 30 de març: garbinada, amb màximes de 21 ºC, mala mar i posta de sol esplèndida

Posta de sol del passat divendres 30 de març. Font: http://palamos.cam

El passat divendres 30 de març, l'acostament d'un sistema frontal va condicionar de nou la situació meteorològica a la nostre vila.
Tal com sol succeir en aquests tipus de situacions, el vent de llebeig es va reforçar de forma notable a la badia palamosina. El vent del sud-oest va bufar de manera persistent des de primeres hores del dia, a uns 20-25 km/h de mitjana, i assolí una ratxa màxima 55 km/h al barri vell de Palamós i 50 km/h a La Fosca. El llarg recorregut marítim del vent de llebeig va alterar de forma important l'estat de la mar, amb onades que superaven lleugerament el metre d'alçada i nombrosos blancalls omplint la mar.
Un cop més i abans que arribi la temporada estiuenca que omple les platges, la garbinada va portar nombrosos practicants de surf d'estel a la badia de Palamós, com en les millors ocasions., a més a més, l'espectacle del kitesurf fou contemplat pels nombrosos visitants que aquests dies omplen la població.

A part del tràngol i la ventada, l'acostament del sistema frontal va provocar l'arribada d'una extensa capa de núvols alts i mitjans, alhora que també es formaren alguns núvols baixos. Aquest fet va deixar-nos una posta de sol magnífica, la qual va quedar registrada a la càmera web estratègicament situada de palamos.cam.

En un altre ordre de coses, cal remarcar el fort ascens que experimentà la temperatura màxima respecte les jornades anteriors, sobretot cap a l'interior de la comarca, ja que arran de mar el vent es mostrà més fresc.
Gràcies al temps assolellat del matí-migdia, el vent de llebeig que entra reescalfat terra endins i la presència d'isotermes de 6 ºC a 850 hPa, la temperatura màxima es va disparar per sobre dels 20 ºC en nombroses localitats de la comarca baix-empordanesa. En aquest sentit, trobem els exemples de Sobrestany, amb 21,5 ºC de màxima, Calonge 21,0 ºC, Torroella de Montgrí 20,8 ºC i Castell d'Aro 20,7 ºC, entre d'altres registres.

No obstant això, la nit estrellada i la manca de vent a l'interior de la comarca, van fer baixar la temperatura mínima respecte el dijous, però no van aparèixer gelades. Curiosament, com que a Palamós va bufar vent de garbí o llebeig a uns 5 km/h durant la nit-matinada, i també s'observà algun estrat, la temperatura mínima va ser 1,1 ºC més alta que la del dia abans.

Presència d'abundants núvols mitgencs, núvols alts i algun núvol baix, el passat divendres 30 de març mentre el sol s'estava ponent. Els núvols en diferents nivells van deixar una posta de sol molt acolorida. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat divendres 30 de març del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 17,3 ºC, mínima 9,7 ºC.
Estat del cel: matí assolellat, amb 4/8 Ci i Ac a primeres hores., a mesura que va anar avançant el matí els núvols es dissiparen fins a deixar un matí-migdia asserenat, amb 1/8 i 2/8 Cu i Sc., a la tarda-vespre els núvols van anar augmentant, amb de 3/8 a 6/8 Ci, As i Ac, juntament amb 1/8 o 3/8 Sc.
Vent: fins les 05:00h hi va haver vent de direcció S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del S, SO i O, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 06:30h vent del O, SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 08:30h s'observà vent del SO i S, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h bufà vent del SO i OSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h hi va haver vent del NE, E i ESE, a 10-15 km/h de mitjana., a les 17:30h va aparèixer vent del S, SSO i SO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del NO i O, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h va bufar vent del O i SO, a 10 km/h de mitjana. 
Ratxa màxima de vent 50 km/h SO.
Estat de la mar amb maror.
Pressió atmosfèrica màxima 1003hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com)

Mapa de superfície amb fronts del passat divendres 30 de març a les 14:00h. Veiem l'acostament d'un sistema frontal per l'oest de Catalunya, la qual cosa generà una garbinada a la badia de Palamós. 

Un altre instant de la bonica posta de sol del passat divendres 30 de març. Font: http://palamos.cam

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 30 de març al Baix Empordà, es veu com els registres van ascendir a tot arreu i de forma semblant.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 3,8 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va ascendir 3,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 3,6 ºC.
A Palamós ascendí 2,0 ºC.
En aquest sentit, els 21,5 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,3 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més freda.

Si ens fixem en la temperatura mínima, veiem que va descendir a quasi totes les poblacions de forma més o menys clara, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 3,1 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí baixà 2,5 ºC i a Castell d'Aro descendí 1,1 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la mínima va pujar 1,1 ºC respecte el dijous.
Els 2,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 30 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 20,8 ºC (4,8 ºC)., Castell d'Aro 20,7 ºC (5,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 20,5 ºC (3,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,4 ºC (2,9 ºC)., Monells 19,9 ºC (2,8 ºC).

Un altre instant de la bonica posta de sol del passat divendres 30 de març. Font: http://palamos.cam