Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 14 de juny del 2018

Diumenge 10 de juny: segueix la calor d'estiu, amb pluja de fang i tren convectiu al vespre

Un cotxe ben brut de fang al pàrquing del Cervantes, el passat diumenge 10 de juny.

El passat diumenge 10 de juny va estar marcat per la calor d'estiu. Per segona jornada consecutiva, la temperatura màxima va arribar o superar els 30 ºC a l'interior de la comarca, a més, en aquesta ocasió la temperatura també va ser força càlida a Palamós.
L'advecció càlida procedent del nord d'Àfrica, el temps assolellat i la presència d'una bombolla d'aire càlid a sobre nostre, amb isotermes de 13,6 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) van tornar a disparar el mercuri fins a valors plenament estiuencs, tal com pertoca en aquesta època de l'any. En aquest sentit, trobem que a Monells van tenir una màxima de 30,6 ºC, a Les Olives 30,0 ºC, a Sobrestany 29,6 ºC o a La Bisbal d'Empordà 29,5 ºC, a més a més, a la població veïna de Calonge van tenir un altre dia molt càlid, amb una màxima de 28,5 ºC.
Tot i que no vàrem arribar a aquests extrems, la calor també es va fer notar a la vila palamosina, ja que la temperatura màxima va assenyalar 25,1 ºC, amb sensació de xafogor marcada.
D'altre banda, encara que no es va donar cap nit tropical, de nit i matinada no va refrescar gaire, ja que la mínima només va baixar fins a 18,7 ºC al barri vell i fins a 19,5 ºC a Sant Feliu de Guíxols.

Mapa de càrrega de pols en suspensió a l'atmosfera, del passat diumenge 10 de juny a les vuit del matí. S'observen 3122 mil·ligrams per metre quadrat al golf de Lleó. Altre cop hi havia més pols en suspensió a sobre nostre que al mateix desert del Sàhara.  

Així mateix, altre vegada ens va visitar una intrusió de polsim del Sàhara inusualment intensa, empesa pel vent intens de component sud que bufava en altura. Aquest fet es va unir al plugim que va caure a primeres hores del matí, la qual cosa va acabar provocant l'enèssima pluja de fang d'aquesta primavera astronòmica. Com veieu a les fotos, els cotxes estacionats a l'exterior van tornar a aparèixer ben bruts.

Un cotxe ben brut de fang al pàrquing del Cervantes, el passat diumenge 10 de juny.

Finalment, la jornada càlida i empastifada de fang es va voler acomiadar amb una petita sorpresa.
A partir del vespre, l'embossament d'aire fred en altura que hi havia centrat al nord de la península, amb un nucli de -19 ºC a 500 hPa, i una aigua del mar que ja es comença a escalfar, van generar una línia de tempestes o tren convectiu al davant de la Costa Brava. En aquest sentit, cal tenir present que actualment l'aigua superficial del mar ja assoleix uns 22 ºC a la nostre zona, la qual cosa afavoreix l'ascens de l'aire càlid i humit que fa desenvolupar els núvols convectius.

Les tempestes anaven viatjant de sud a nord i deixaren un espectacle de llamps i trons, acompanyat per alguns ruixats curts, però intensos. Cal remarcar que a les onze de la nit va caure un llamp molt potent i durador que va fer tremolar els vidres de les cases.
Tot i l'enrenou generat per la llampegada i el soroll dels trons, les quantitats de precipitació acumulades no van ser especialment elevades, ja que el nucli més fred de la pertorbació encara es trobava molt allunyat de nosaltres i l'aigua del mar no era tan calenta com a finals d'estiu.
En total, al barri vell de Palamós vàrem recollir 9,6 mm i a La Fosca 3,2 mm.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat diumenge 10 de juny, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Torroella de Montgrí 8,7 mm., Calonge 7,4 mm., Castell d'Aro 6,8 mm., Palafrugell 6,0 mm., Monells 3,7 mm., La Bisbal d'Empordà 3,6 mm., La Tallada d'Empordà 3,5 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm., Les Olives 1,4 mm., Bellcaire d'Empordà 1,2 mm., Verges 0,8 mm., Sobrestany 0,6 mm.

Mapa de la temperatura superficial de l'aigua del mar. Veiem com ja arriba fins als 22 ºC a Palamós. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 10 de juny a les 23:36h. S'observa el tren convectiu que es va formar al davant de la Costa Brava.

Mapa de llamps del passat diumenge 10 de juny. S'observa abundant aparat elèctric a sobre del Baix Empordà i també al damunt del mar. 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 10 de juny del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,1 ºC, mínima 18,7 ºC. Estat del cel: de matinada i a primeres hores del matí cel ennuvolat i roina, pluja de fang, 8/8 As, Sc i St., a partir de mig-matí i al migdia grans clarianes amb sol o resol, calitja, de 4/8 a 6/8 Ci i As, a més de 1/8 o 3/8 Sc., al llarg de la tarda nou augment nuvolós, amb de 5/8 a 8/8 As, Cu, Sc i St, plugim intermitent., al vespre-nit cel ennuvolat amb ruixats i pluja pausada, arc de Sant Martí, abundant aparat elèctric, 8/8 Cb, Cu, Sc i St.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del N i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció SE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del E i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h va bufar vent del NE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h s'observà vent de direcció variable, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 37 km/h NE.
Estat de la mar amb maror, mar de fons de migjorn., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,33 metres a les 07:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El cel es va anar tapant cada cop més al llarg de la tarda dominical i començaren a caure plugims. Font: http://palamos.cam

Animació de les imatges composades dels radars meteorològics del passat diumenge 10 de juny a la nit. Veiem la formació del tren convectiu i el desplaçament de les tempestes de sud cap a nord, impulsades pel vent intens de component sud que bufava en altura. 

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 10 de juny al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 4,8 ºC respecte el dissabte i a La Bisbal d'Empordà baixà 1,3 ºC, per contra, a Castell d'Aro va pujar 1,2 ºC i a Monells va ascendir 0,3 ºC.
A Palamós ascendí 2,2 ºC.
En aquest sentit, els 30,6 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,8 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va baixar lleugerament a totes les poblacions.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 1,3 ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 0,6 ºC i a Castell d'Aro va descendir 0,5 ºC.
A Palamós descendí 1,1 ºC.
Els 14,6 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 10 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,6 ºC (14,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,5 ºC (16,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 29,2 ºC (15,9 ºC)., Castell d'Aro 28,8 ºC (16,2 ºC)., Torroella de Montgrí 26,0 ºC (16,2 ºC).

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 10 de juny a les 17:42h. Veiem la presència de plugims a sobre de Palamós. Les precipitacions viatjaren de sud a nord.