Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 de juny del 2018

Diumenge 3 de juny: ruixat de tarda i arribada de més meduses

El cel ennuvolat que hi va haver el passat diumenge 3 de juny va espantar els banyistes i feia innecessari l'ús dels para-sols.

El passat diumenge 3 de juny, per fi es va trencar la monotonia meteorològica esdevinguda en les jornades anteriors.
La presència d'una àrea de baixa pressió relativa, acompanyada per un solc d'aire fred en altura, va assegurar-nos un dia dominat pels núvols. La inestabilitat atmosfèrica va generar algun ruixat de tarda a Palamós, amb moments de certa intensitat.
Tot i que la pluja de la tarda dominical no va durar gaire estona, encara vam poder recollir 7,2 mm a La Fosca i 5,2 mm al barri vell. A la resta del Baix Empordà la precipitació fou molt escassa en general, però en algunes localitzacions de l'extrem sud van caure ruixats una mica més destacables.

Altres dades de precipitació del passat diumenge 3 de juny al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Castell d'Aro 15,3 mm., Calonge 14,0 mm., Torroella de Montgrí 4,7 mm., Bellcaire d'Empordà 4,4 mm., Palafrugell 3,4 mm., Monells 3,2 mm., Sobrestany 2,8 mm., Les Olives 1,8 mm., La Bisbal d'Empordà 1,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm., La Tallada d'Empordà 0,7 mm., Verges 0,4 mm.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 3 de juny a les 16:54h. Veiem taques de precipitació a sobre de Palamós.  

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 3 de juny a les 16:54h. Veiem un ruixat fort a sobre de Palamós.  

En un altre ordre de coses, per enèssima vegada es va poder observar una gran població de meduses a les aigües del litoral palamosí.
Les espècies observades i que podeu veure al recull de fotos que vaig fer des del port, corresponen a Aurelia aurita, Pelagia noctiluca i Aequorea forskalea.
En aquest sentit, segons els experts del Consell Superior d'Investigacions Científiques, sembla que tindrem un estiu amb més quantitat de meduses que altres anys. Josep Maria Gili, investigador de l'Institut de Ciències del Mar, adverteix que la proliferació de meduses està relacionada amb la disminució de depredadors que se les mengin i també amb l'hivern fred que hem tingut, que ha fet que la temperatura de l'aigua de la costa fos freda com a alta mar, la qual cosa permet que els corrents acostin les meduses cap a les platges.
Així doncs, caldrà estar atents a aquest fenomen, de fet, l'estadística ens diu que l'arribada de meduses afecta com a màxim 20 dies a una mateixa platja al llarg de l'estiu, en episodis intensos de tres dies consecutius com a màxim.

Aurelia aurita.

Pelagia noctiluca.

Aequorea forskalea.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 3 de juny del 2018 a Palamós., temperatura màxima 21,2 ºC, mínima 16,0 ºC. Cel bàsicament ennuvolat., al llarg del matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St., al migdia obertura de tímides clarianes amb estones de sol o resol, entre 4/8 i 6/8 Cu, Sc i St., a la tarda es van veure de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, pluja, amb algun ruixat un xic fort., al vespre s'observaren de 3/8 a 4/8 Ac i de 3/8 a 5/8 Cu, Sc i St, boira a les Gavarres.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma o vent del NO, ONO i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NNE, NE i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del NE, ENE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va bufar vent del SSE, S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h s'observà vent de direcció OSO, O i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, marejol a partir de la tarda., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El cel ennuvolat que hi havia el passat diumenge 3 de juny a la tarda.

El cel ennuvolat que hi havia el passat diumenge 3 de juny a la tarda.

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 3 de juny al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un descens prou destacat a l'interior, però a la costa no baixaren tant.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 4,0 ºC respecte el dissabte, a Monells baixà 3,8 ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 3,7 ºC.
A Palamós descendí 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 23,7 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,2 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons la població i, a més, els canvis van ser poc destacables.
A Monells la mínima va pujar 0,3 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí no va canviar i a Castell d'Aro va descendir 1,1 ºC.
A Palamós baixà 0,6 ºC.
Els 12,0 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 3 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,7 ºC (12,0 ºC)., Torroella de Montgrí 23,0 ºC (14,3 ºC)., Castell d'Aro 23,0 ºC (13,5 ºC).,  La Bisbal d'Empordà 22,8 ºC (13,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,4 ºC (13,9 ºC). 

El passat diumenge 3 de juny, el creuer de luxe Viking Star va fer la seva primera visita a Palamós, amb 900 passatgers a bord.