Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de novembre del 2018

Dilluns 19 de novembre: l'aigua circula amb alegria per la riera Aubi

La riera Aubi amb un cert cabal, al seu pas per aquest emblemàtic pont de Mont-ras.

Les pluges abundants del cap de setmana i les registrades en dies anteriors, van fer reaparèixer un cert cabal a la riera Aubi que no causà cap problema, sinó tot el contrari.
El passat dilluns 19 de novembre, es podia gaudir de les imatges bucòliques que ens deixava el pas de la riera Aubi per sota de l'emblemàtic pont que podem veure a Mont-ras, a prop de la via verda. La visió d'aquest bonic espectacle pren una especial rellevància, ja que aquesta riera i les rieres tributàries es presenten completament seques la major part de l'any.
A Palamós també podem gaudir d'un altre dels espectacles que ens deixa la riera Aubi, després d'un període de pluges abundants com aquest. Es tracta del famós salt d'aigua que es forma a prop del pont de Castell, al ramal de la riera Aubi.

En un altre ordre de coses, s'ha de fer esment que l'atmosfera encara es presentà lleugerament inestable. Els núvols baixos que cobriren el cel durant bona part del matí, van crèixer amb una mica més de força a partir del migdia-primeres hores de la tarda.
Els cúmuls gruixuts arribaren a deixar un cel molt amenaçador mirant cap al nord de la comarca, però només van caure lleus pugims. A Sobrestany recolliren 1,6 mm, a Torroella de Montgrí 1,0 mm, a Bellcaire d'Empordà 0,4 mm, a La Bisbal d'Empordà 0,4 mm, a Monells 0,3 mm i a Palafrugell 0,2 mm.
A Palamós en prou feines s'escapà alguna roina inapreciable i també es va veure virga. Aquest fet, unit a l'obertura d'algunes clarianes, va facilitar que es veiés un arc de Sant Martí no gaire marcat.

Vídeo on veiem el salt d'aigua del ramal de la riera Aubi a Castell, el passat dilluns 19 de novembre.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 19 de novembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,8 ºC (16,2 ºC al passeig del Mar), mínima 10,1 ºC (10,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: a primera hora del matí es van veure 8/8 Sc., a les hores següents van aparèixer algunes clarianes, amb de 5/8 a 6/8 Cu i Sc, a més de 1/8 a 3/8 Ci, As i Ac., al migdia-primeres hores de la tarda s'observaren de 4/8 a 6/8 Cu i Sc, alguna roina esporàdica, juntament amb de 2/8 a 4/8 Ci, Ac i As., a la tarda les clarianes van anar a més, amb de 3/8 a 5/8 Sc.
Vent: fins les 14:00h hi va haver vent del NE, ENE i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNO i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h bufà vent del N, NNO, NO i ONO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 31 km/h NE.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del ENE, ones de 0,5-1 metre, mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,64 metres a les 12:00h, de 1,41 metres a les 18:00h i de 1,99 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,3 metres a la 01:00h al davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1008 hPa, mínima 999 hPa. Humitat relativa màxima 87 %, mínima 62 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La riera Aubi al seu pas per l'emblemàtic pont de Mont-ras el passat dilluns 19 de novembre. 

Cel cobert de núvols baixos observat el passat dilluns 19 de novembre al migdia. Imatge captada des del poblat Íber de Castell.

Si mirem amb atenció les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 19 de novembre al Baix Empordà, es veu com van tenir poques variacions respecte la jornada dominical i, a més, els canvis van ser diferents segons l'indret analitzat.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va ascendir 1,0 ºC respecte el dia abans i a Castell d'Aro va pujar 0,6 ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí va descendir 0,7 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,7 ºC.
A Palamós descendí 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 16,2 ºC del Passeig del Mar van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,9 ºC de Les Olives van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va baixa de forma més o menys evident en totes les estacions meteorològiques, respecte el diumenge.
A Torroella de Montgrí la mínima va descendir 2,1 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,7 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,9 ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,6 ºC més baixa.
Els 6,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,7 ºC del Passeig del Mar es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 19 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,1 ºC (9,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,9 ºC (7,6 ºC)., Torroella de Montgrí 13,8 ºC (8,1 ºC)., Monells 13,5 ºC (6,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,3 ºC (8,3 ºC).

Més fotos del passat dilluns 19 de novembre