Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 17 de novembre del 2018

Dimecres 14 de novembre: màximes de 20 a 22 ºC, pluges irregulars i previsió de llevantada

Cumulus congestus en creixement observats el passat dimecres 14 de novembre a la tarda.

El passat dimecres 14 de novembre va deixar-nos un dia poc fred, amb un xic de mar de fons de xaloc i un reguitzell de precipitacions molt irregulars al Baix Empordà.
Tot i que els núvols van ser els protagonistes durant bona part de la jornada, la presència d'una massa homogènia d'aire temperat mediterrani, amb isotermes de 9 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i l'obertura d'alguna tímida clariana al migdia, van ser més que suficients per fer pujar la temperatura màxima respecte el dimarts. En aquest sentit, podem comprobar com hi van haver molts registres per sobre dels 20 ºC a la nostra comarca.
Els valors més elevats de temperatura màxima foren els 21,9 ºC de Calonge, els 21,7 ºC del passeig del Mar de Palamós, els 21,1 ºC de Monells, els 21,1 ºC de Les Olives, els 20,7 ºC de La Bisbal d'Empordà o els 20,7 ºC de La Tallada d'Empordà, entre d'altres.

L'elevada temperatura, l'elevat grau d'humitat relativa, la presència de vent fluixet de component est i sud-est en superfície, unit a la formació d'una línia de convergència de vents al damunt del Baix Empordà, van formar Cumulus congestus que descarregaren ruixats intensos, però molt irregulars, al llarg de la tarda i, sobretot, a la nit.
Les precipitacions no van afectar ni de bon tros a tota la comarca. Si bé en alguns llocs de l'interior van caure pluges intenses i persistents, en d'altres punts no va caure ni una gota o només van caure quatre gotes.
Per exemple, encara que a La Bisbal d'Empordà van recollir-se 90,1 mm, fruït d'uns nuclis convectius molt estàtics que descarregaren amb força al llarg de vàries hores, a Sant Feliu de Guíxols, a Palafrugell o a Bellcaire d'Empordà no es van comptabilitzar ni dues dècimes.
També podem veure com a Torroella de Montgrí només van caure 8,0 mm, però a La Tallada d'Empordà van recollir 74,2 mm. Les dues poblacions es troben separades per tan sols 7 quilòmetres.
D'altre banda, a la nostra vila també hi va ploure poc, ja que en prou feines es van acumular 4,4 mm al Passeig del Mar i 3,0 mm a La Fosca, inclús, a la localitat veïna de Calonge només van caure 3,6 mm.
 
Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dimecres 14 de novembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

La Bisbal d'Empordà 90,1 mm., La Tallada d'Empordà 74,2 mm., Monells 50,2 mm., Castell d'Aro 36,6 mm., Verges 33,6 mm., Les Olives 28,2 mm., Sobrestany 17,6 mm., Torroella de Montgrí 8,0 mm., Calonge 3,6 mm.

Mar de fons de xaloc, surfistes a La Fosca i cortines de pluja mar endins que mig tapen les illes Formigues, el passat dimecres 14 de novembre a la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 14 de novembre del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 19,1 ºC (21,7 ºC al passeig del Mar), mínima 15,8 ºC (15,5 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al llarg del matí s'observaren de 4/8 a 6/8 Cu, Sc i St, boirines, a més de 1/8 a 4/8 Ci, Cs i Ac., a la tarda van aparèixer de 6/8 a 7/8 Cu, Sc i St, ruixat, pluja, plugim, a més de 1/8 a 2/8 Ci, Cs i Ac.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent de direcció NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E, ENE i NE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h bufà vent del E, ENE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent de direcció E, ESE i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va bufar vent del E, ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del E, ESE i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h s'aprecià vent del E, ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h ESE.
Estat de la mar amb un xic de maror, ones de 0,5 metres, mar de fons del SE., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,11 metres a les 02:00h davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 88%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 14 de novembre a les 16:42h. Veiem precipitació moderada al damunt de Palamós i precipitació forta a sobre el mar.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 14 de novembre a les 17:54h. Veiem precipitació moderada al damunt de Palamós i precipitació forta a Castell-Platja d'Aro i S'Agaró.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 14 de novembre a les 23:12h. Veiem precipitació moderada al damunt de Palamós i precipitació forta a l'interior del Baix Empordà.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 14 de novembre al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar amb més o menys força, respecte el dimarts.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,5 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 1,9 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,4 ºC.
A Palamós va pujar 0,6 ºC.
En aquest sentit, els 21,9 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 19,1 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem com va baixar lleugerament a quasi tot arreu, respecte el dia anterior.
Així doncs, a La Tallada d'Empordà baixà 0,9 ºC respecte el dimecres, a Castell d'Aro descendí 0,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,1 ºC. No obstant això, a Monells hi va haver una excepció, amb una mínima 0,3 ºC més alta.
A Palamós va baixar 0,6 ºC.
Els 13,1 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 16,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 14 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,1 ºC (13,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,7 ºC (14,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 20,7 ºC (13,1 ºC)., Torroella de Montgrí 20,5 ºC (13,4 ºC)., Castell d'Aro 20,3 ºC (14,0 ºC).

Cinc fotos més del passat dimecres 14 de novembre






Previsió de llevantada

Tal com vénen apuntant els mapes des de fa vàries jornades, aquest cap de setmana podria donar-se una situació de llevant, amb fort temporal marítim i pluges molt abundants, especialment de cares a demà diumenge.
La presència d'una àrea de baixa pressió abraçant bona part del Mediterrani Occidental i Central, unit al posicionament allargassat d'est a oest que tindrà l'anticicló europeu, ens farà incidir un marcat flux de vents de llevant carregats d'humitat.
El vent de llevant, la baixa pressió en superfície i la presència d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -24 ºC a sobre nostre, farà disparar cap amunt els grans núvols de desenvolupament vertical.
Es preveu que avui dissabte ja pugui començar a ploure de forma tímida durant la tarda i el vespre. No obstant això, demà diumenge la pluja es pot intensificar i fer-se més insistent, amb possibilitats que també pugui haver-hi algun ruixat tempestuós i intens. Les pluges continuarien fins el matí del dilluns i en tot l'episodi plujós poden acumular-se uns 50 mm a Palamós i de 50 a 100 mm en algun punt de l'interior de la comarca, a més, a l'interior de Girona poden caure més de 100 mm.
Caldrà estar atents a les zones inundables i al cabal de rius i rieres, ja que tota l'aigua que pugui caure es trobarà amb un terreny molt humit per les pluges de les darreres setmanes, la qual cosa pot fer que molta aigua vagi a parar directament als cursos fluvials.

La situació marítima cada vegada s'ha d'alterar més. Avui dissabte es preveu mar de fons de llevant que anirà pujant de forta maror a maregassa, ones de 2,5 a 3 metres d'alçada significant arran de costa, superiors mar endins. Atenció, ja que demà diumenge, a partir del migdia, hi poden haver onades de 4 metres d'alçada significant i algunes onades isolades de 5 a 6 metres, superiors mar endins. El fort temporal marítim anirà baixant d'intensitat durant la matinada de diumenge a dilluns. De cares al dilluns a la tarda quedarà forta maror.

El vent de llevant podria bufar a uns 25-30 km/h de mitjana al litoral palamosí entre avui a la tarda-vespre i la nit del diumenge.

Mapa de precipitació acumulada fins dilluns a les set del matí. Veiem com poden caure més de 100 litres a l'interior de Girona i uns 50 litres a Palamós. 

Mapa d'alçada significant de l'onatge i direcció previst per diumenge a les 16:00h. Veiem com hi poden haver onades de 4 metres al litoral de Palamós i de 6 metres mar endins. 

Mapa de pressió en superfície previst per demà diumenge a les 16:00h. Veiem la situació anteriorment descrita. 

Mapa de temperatura a 500 hPa previst per diumenge a les 13:00h. Veiem un embossament d'aire fred amb isotermes de -24 ºC a sobre nostre.