Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 10 de novembre del 2018

La casa dels Caps Negres


Seguim amb el repàs fotogràfic d'alguns dels indrets més singulars de la ciutat de Riga. A part dels nombrosos parcs que podem trobar, un altre dels punts d'obligada visita és la casa dels Caps Negres, inicialment anomenada la Casa Nova, la qual va ser construïda l'any 1334 com a lloc de reunions i festivitats per a diverses organitzacions públiques de Riga.
Al segle XVIII, la casa va esdevenir la seu principal d'una rica i emprenedora associació de comerciants estrangers, principalment alemanys, famosos per ser solters, els quals eren coneguts com la Germandat dels Caps Negres. El patró de l'associació era Sant Maurici, d'origen africà i comandant de la legió romana, que va ser martiritzat i posteriorment canonitzat.
La seva imatge es veu a l'escut d'armes de l'associació i s'ha convertit en la seva característica icona. A l'interior de la casa també apareixen diversos caps de negres decoratius i escultures senceres.

En els anys 1580 i 1886, es van realitzar importants treballs de renovació, afegint-se la majoria de les ornamentacions. L'estructura va ser destruïda per un bombardeig alemany el 28 de juny de 1941, i les restes van ser demolides pels soviètics el 1948.

Després de la guerra, l'interès per la casa dels Caps Negres mai va cessar, i es van desenvolupar diferents projectes de reconstrucció. El 1992, les excavacions arqueològiques van concretar la localització de l'edifici original i posaren al descobert part dels soterranis i els fonaments.
El 1995 es va iniciar una reconstrucció fidedigne de l'edifici anterior, seguint els plànols originals i els diferents dibuixos i fotos que es conserven.
Des del 1999, la ciutat de Riga torna a sentir-se orgullosa de la seva reconstrucció. L'escrit que hi ha sobre la porta de la casa es compleix: "Hauria de convertir-me en pols alguna vegada? No, heu de reconstruir les meves parets"
En l'actualitat l'edifici s'utilitza pels actes oficials del govern de Letònia, com per exemple els balls de gala, recepcions oficials, etcètera. L'actual reina d'Anglaterra ha sigut una de les personalitats més il·lustres que ha rebut aquesta casa singular.