Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 11 de gener del 2019

Dimarts 8 de gener: núvols alts i mitgencs que anunciaven tramuntana freda

Imatge panoràmica que ens mostra abundants núvols alts i mitgencs el passat dimarts 8 de gener al migdia.

El passat dimarts 8 de gener ens visità una extensa capa de núvols alts i mitgencs procedents de la desfeta d'un sistema frontal que viatjà de nord a sud a través de França.
Aquesta nuvolositat va deixar-nos un celatge molt fotogènic i també fou un símptoma molt clar del canvi de temps que havia d'arribar l'endemà, coincidint amb l'entrada d'una glopada d'aire fred, acompanyada de tramuntana intensa a partir de la tarda del dimecres.
El dia de transició va mantenir una temperatura màxima molt semblant a la detectada el dia abans, ja que la massa d'aire a uns 850 hPa va repetir una temperatura de 4 ºC a aquella alçada, entre d'altres factors. No obstant això, la temperatura mínima va patir un descens generalitzat respecte el dilluns, degut a la matinada asserenada i a la manca de vent. Això va portar gelades destacades a tot l'interior de la comarca, amb -3,4 ºC de mínima a La Tallada d'Empordà, -3,2 ºC a Monells, -2,4 ºC a La Bisbal d'Empordà i -1,7 ºC a Torroella de Montgrí.
A la nostra vila, tot i que el mercuri no va baixar per sota dels zero graus, la fred també va ser intensa, amb una temperatura mínima de 1,8 ºC al Passeig del Mar i també a La Fosca.
Així mateix, encara que a Palamós el vent brillés per la seva absència, amb una ratxa màxima de tan sols 16 km/h, la presència d'altocúmuls lenticulars cap a l'horitzó nord ja ens indicava la ventada que es preparava pel dia següent.

Altocúmuls lenticulars observats mirant cap a l'horitzó nord, el passat dimarts 8 de gener al migdia.

Dades meteorològiques del passat dimarts 8 de gener del 2019 a Palamós., temperatura màxima 12,1 ºC (13,6 ºC al passeig del Mar i 12,0 ºC a La Fosca), mínima 3,1 ºC (1,8 ºC al passeig del Mar i 1,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol o el resol., al matí es van veure de 2/8 a 4/8 Ci, Cs i Ac., a partir del migdia s'observà un ràpid augment nuvolós, amb de 5/8 a 6/8 Ci, Cs i Ac, alguns núvols lenticulars.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció N, NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NO i O, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h va bufar vent del SO, S i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h bufà vent de direcció E, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 18:00h s'aprecià vent del N, NO i O, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 16 km/h O.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del NNE., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 2,34 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,05 metres a les 12:00h i de 3,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,86 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1028 hPa, mínima 1019 hPa. Humitat relativa màxima 83 %, mínima 61 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Abundants núvols alts i mitgencs observats el passat dimarts 8 de gener al migdia.

En un altre ordre de coses, si comparem la temperatura màxima assolida al Baix Empordà el passat dimarts 8 de gener, amb la del dilluns, es veu com va tenir comportaments diferents depenent de l'indret analitzat.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 2,3 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà no va canviar i a Torroella de Montgrí va pujar 0,1 ºC.
A Palamós baixà 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 14,2 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,0 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com va baixar de forma més o menys accentuada a tot arreu.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 2,2 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,8 ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 1,0 ºC.
A Palamós la mínima fou 2,4 ºC més baixa.
Els -3,4 ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 3,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 8 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,1 ºC (0,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,0 ºC (-2,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,1 ºC (-3,4 ºC)., Torroella de Montgrí 12,9 ºC (-1,7 ºC)., Monells 12,7 ºC (-3,2 ºC).

Imatge panoràmica que ens mostra abundants núvols alts i mitgencs el passat dimarts 8 de gener al migdia.