Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de gener del 2019

Dissabte 19 de gener: la mimosa ja floreix

Mimosa florida observada el passat dissabte 19 de gener al barri del Figuerar, Sant Joan de Palamós.

La floració de la mimosa (Acacia dealbata) ja ha arribat a la seva cita anual. Des de fa dues setmanes, com a mínim, aquest arbre de floració espectacular ha començat a omplir amb pinzellades de color groc el paisatge de la nostra comarca.
La mimosa o mimosa comuna (Acacia dealbata) és una planta lleguminosa arbustiva o arbòria, pertanyent al gènere Acacia.

Va ser descrita per Johann Heinrich Friedrich Link al segon volum del seu llibre Enumeratio Plantarum Horti Regii Berolinensis Altera el 1822. El nom genèric prové del grec ακακία (akakia), que va ser atorgat pel botànic grec Pedanius Dioscorides (A.C. 90-40) a l'arbre medicinal A. nilotica al seu llibre De Materia Medica. El nom deriva de la paraula grega ακις (akis, "espines"). L'epítet dealbata prové del llatí i significa "blanquejat".

És un arbre perenne de creixement ràpid que pot arribar als 12 metres d'alçada, el qual no sol resistir els efectes del vent molt intens, com per exemple la tramuntana, i tot sovint és arrencat o tombat de soca-rel quan ja té una certa alçària i una capçada molt àmplia.
Presenta una escorça grisenca o blanca, molt ramificada, i s'utilitza sovint en jardineria com a planta ornamental. Branques anguloses, pubescents. Fulles bipinnades d'1 a 12 cm (en algunes ocasions 17 cm) de llargada, i 1-11 cm d'amplada, cadascuna d'elles dividida en 25-40 parells de folíols, amb el fus glabre i l'abaxial tomentós. Té un creixement ràpid però rarament excedeix els 30 anys d'edat. Floreix entre els mesos de gener i març.
Inflorescència en glomèrul globós amb més de 25 flors, les quals fan molta olor, tot i que pot causar al·lèrgia en persones sensibles o asmàtiques. Peduncles pubescents. Es multiplica per llavors.


És originària d'Austràlia i Tasmània. Actualment s'ha estès arreu del planeta, fins a altituds de 1.000 msnm.
Abans de ser considerada com espècie invasora, fora del seu hàbitat natural, era plantada en parcs, carrers, passeigs, tot i que el seu ús més estès és la jardineria pel color i quantitat de les seves flors, que donen conjunts de gran bellesa. Es cultiva com a fixadora de terrenys i per la goma que s'obté del seu tronc d'alt contingut en tanins. També se n'obtenen productes químics, farratge, usos domèstics, fibra, aliments, begudes, i fusta.

A causa del seu potencial colonitzador, constitueix una amenaça greu per a les espècies autòctones, els hàbitats o els ecosistemes, i es va catalogar al Catàleg Espanyol d'Espècies exòtiques Invasores el 2013. El Reial Decret prohibeix la seva introducció al medi natural, possessió, transport, tràfic i comerç. Sobretot les zones que han patit d'incendis forestals són sensibles a una colonització massiva per mimosa. És una espècie molt problemàtica, tot i que encara no s'ha estudiat per què l'espècie ben naturalitzada a Catalunya hi té un potencial menys invasor que en altres àrees geogràfiques, com per exemple a Galícia.


Dades meteorològiques del passat dissabte 19 de gener del 2019 a Palamós., temperatura màxima 11,8 ºC (13,3 ºC al passeig del Mar i 12,0 ºC a La Fosca), mínima 4,4 ºC (3,1 ºC a La Fosca i 4,0 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: durant el matí vàrem tenir un temps assolellat, amb de 1/8 a 2/8 Cu, Sc, cúmuls gruixuts mar endins., a partir del migdia el sol va quedar tapat a estones o amb presència de resol, degut a l'aparició de 3/8 a 6/8 Ci i Cs, presència d'un tènue parheli, a més de 2/8 a 4/8 Cu i Sc, a estones força gruixuts.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció NO, ONO i O, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h hi va haver vent del ESE, SE, SSE, S, SSO i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del S, SSO i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del S, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent en calma o vent del NO, O i SO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h, de 0,47 metres a les 18:00h i de 0,7 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,64 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016 hPa, mínima 1010 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 67 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)



Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 19 de gener al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar a gairebé tot arreu de forma més o menys remarcable, respecte el divendres.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 2,1 ºC respecte el dia anterior, a Monells ascendí 1,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 1,5 ºC. A Castell d'Aro s'hi va donar una excepció, amb una màxima 0,6 ºC més baixa.
A Palamós va pujar 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 13,6 ºC de Calonge i de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 11,6 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va experimentar un descens més o menys marcat en totes les estacions meteorològiques que mirem habitualment.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 3,0 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va baixar 2,5 ºC i a Castell d'Aro baixà 2,1 ºC.
A Palamós descendí 2,5 ºC.
Els -1,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 19 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 13,6 ºC (-0,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,2 ºC (0,0 ºC)., Torroella de Montgrí 12,8 ºC (1,0 ºC)., Monells 12,6 ºC (-1,1 ºC)., Castell d'Aro 12,6 ºC (1,9 ºC).