Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 de gener del 2019

Diumenge 30 de desembre: de l'hivern a la primavera en poques hores i núvols de vent

Vista panoràmica captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan, el passat diumenge 30 de desembre a la tarda. Al fons veiem altocúmuls lenticulars formats per la tramuntana, i més a prop alguns cirrus.

El passat diumenge 30 de desembre es va apreciar un gir de 180 graus en la situació meteorològica.
El cel serè que hi va haver durant la nit-matinada de dissabte a diumenge, la manca de vent, l'elevada pressió en superfície, amb un màxim de 1028 hPa i un mínim de 1025 hPa, i la formació d'inversió tèrmica unida a la subsidència anticiclònica, van fer desplomar el mercuri en hores nocturnes.
De bon matí ens vàrem llevar amb un ambient típicament hivernal, acompanyat per una temperatura mínima negativa a l'interior de la comarca. La temperatura per sota dels zero graus, unida a l'aire carregat d'humitat, va deixar un panorama de camps gebrats i altres superfícies cobertes de blanc a poca distància de la costa, com per exemple a Palafrugell, a més, a les desembocadures de rius i rieres l'aire fred canalitzat provocà el fenomen del mar fumejant.
Així mateix, a primeres hores del dia, a causa de la inversió tèrmica i la falta de ventilació, també es va observar com el fum de les cremes agrícoles quedava estancat a prop del sòl, sense dissipar-se ni ascendir.

La temperatura mínima més baixa foren els -1,6 ºC de La Tallada d'Empordà, els -1,5 ºC de Monells i els -0,6 ºC de La Bisbal d'Empordà. No cal dir que amb aquesta temperatura els bassals van aparèixer ben glaçats.
A la nostra vila, tot i que no va gelar, l'ambient era fred i molt humit a primeres hores del matí, després d'haver tingut una mínima de 3,4 ºC (Passeig del Mar).

No obstant això, la situació meteorològica va canviar radicalment a primeres hores de la tarda.
L'establiment d'un pronunciat gradient isobàric entre els 1040 hPa que marcava l'anticicló de l'oest d'Europa, i els 1020 hPa que hi havien al sud d'itàlia (20 hPa de diferència), va provocar un ressorgiment de la tramuntana.
La presència del vent del nord, el temps assolellat i l'existència d'una massa d'aire poc freda a uns 1500 metres, amb isotermes de 9,9 ºC a 850 hPa a Nimes i isotermes de 10,1 ºC a 850 hPa a Barcelona (radiosondatge de les 12:00h), va fer que el vent arribés un xic reescalfat, tot i que no era especialment fort (ratxa màxima 45 km/h).
Aquesta circumstància va ocasionar que en poques hores passéssim d'un ambient plenament hivernal, a un ambient primaveral. En aquest sentit, veiem que la temperatura màxima es va enfilar fins als 20 o 21 ºC a la major part de la comarca (a Palamós 20 1 ºC de màxima).
La temperatura màxima més alta van ser els 21,2 ºC de Les Olives, els 21,1 ºC de Verges, els 20,6 ºC de Bellcaire d'Empordà, els 20,6 ºC de Monells o els 20,5 ºC de La Bisbal d'Empordà, entre d'altres registres.
Així mateix, la tramuntana també fer baixar el grau d'humitat relativa fins a un mínim del 24 %. 

Altocúmul lenticular observat el passat diumenge 30 de desembre a la tarda.

Altocúmul lenticular observat el passat diumenge 30 de desembre a la tarda.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 30 de desembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 20,1 ºC (19,7 ºC al passeig del Mar i 19,7 ºC a La Fosca), mínima 4,1 ºC (3,4 ºC al passeig del Mar i 3,6 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí hi va haver cel serè., a partir del migdia s'observaren de 0/8 a 3/8 Ci i Ac, alguns lenticulars., a la tarda van veure's de 1/8 a 3/8 Ci i Ac, alguns lenticulars. Cal remarcar que durant uns minuts, a primeres hores de la tarda, s'observaren ones Kelvin-Helmholtz per darrera del Puig Cargol.
Vent: fins les 12:30h hi va haver vent del ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció NNE, NE i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h bufà vent del N, NNO i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h s'observà vent del N, NNO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h, de 1,88 metres a les 18:00h i de 2,34 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,52 metres a les 20:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1028 hPa, mínima 1025 hPa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 24 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Gràfiques de les dades meteorològiques del passat diumenge 30 de desembre. Veiem la situació abans descrita. 

Mapa de pressió en superfície del passat diumenge 30 de desembre a les 18:50h. Veiem la situació abans descrita. 

El fum de la crema agrícola quedava estancat a prop del sòl, el passat diumenge 30 de desembre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 30 de desembre al Baix Empordà, es veu com va experimentar un ascens marcat a tots els llocs, respecte el dissabte. Cal fer esment que la màxima del dia va tenir lloc a la tarda en comptes de donar-se al migdia.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 6,6 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà va ascendir 6,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 6,0 ºC.
A Palamós la màxima pujà 6,4 ºC.
En aquest sentit, els 21,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,1 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va baixar amb major o menor determinació a totes les estacions meteorològiques, respecte el dia abans.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 1,5 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 1,4 ºC i a Castell d'Aro baixà 1,1 ºC.
A Palamós la mínima fou 1,6 ºC més baixa.
Els -1,6 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 30 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,6 ºC (-1,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,5 ºC (-0,6 ºC)., Torroella de Montgrí 20,4 ºC (1,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 20,3 ºC (-1,6 ºC)., Castell d'Aro 19,1 ºC (1,0 ºC). 

Tres fotos més del passat diumenge 30 de desembre