Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 12 de gener de 2019

El Servei d'Arxiu Municipal de Palamós incorpora onze pel·lícules dels anys vint del segle passat del fons Escoruela Vidal

Des del Servei d'Arxiu Municipal de Palamós comparteixen aquesta pel·lícula que ens transporta al Palamós de finals dels anys vint del segle passat. El muntatge està fet a partir de les pel·lícules originals de 9'5 mm, sense so, del fons Escoruela Vidal, i es va projectar al Teatre La Gorga amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2018.

L'Ajuntament de Palamós i el Fons Escoruela Vidal van signar, aquest mes de desembre passat, un conveni de cessió que ha permès al Servei d'Arxiu disposar d'un material inèdit que recull la vida quotidiana de la vila.

En concret són onze pel·lícules de finals dels anys vint conservades per la família Escoruela Vidal de Palamós, en format 9'5 mm i sense so. Gran part dels enregistraments són de Palamós i van ser filmats en un format amateur destinat al mercat domèstic introduït per l'empresa francesa Pathé.

Les pel·lícules recullen la vida quotidiana pública de la vila, imatges del passeig de Palamós, de la Festa Major, del port, del trànsit d'embarcacions, de la càrrega i descàrrega de vaixells, una missa de campanya, processons amb el bisbe, el camp de futbol, la festa de l'arbre, una desfilada de soldats, el mercat, activitats escolars, el trànsit de les persones pels carrers, imatges dels gegants, excursions realitzades per la família, etc. En total són 11 pel·lícules, la majoria d'una durada d'entre 9 i 14 minuts, que mostren activitats ordinàries i extraordinàries que tenien lloc principalment a Palamós durant una època de la qual el Servei d'Arxiu no conserva enregistrament d'imatges en moviment.

El fons de la família Escoruela Vidal

La família Escoruela Vidal va residir uns anys a Palamós durant el primer terç del segle XX, coincidint segurament amb el nomenament el 1918 d'Andreu Escoruela Gozalvo com a administrador de duanes del port de Palamós. La seva estada al municipi i l'activitat professional d'Andreu Escoruela, fa pensar que molt probablement fos ell mateix l'autor de les pel·lícules d'aquest fons que enregistren, amb una voluntat clara de documentar, l'activitat diària del Palamós de finals dels anys vint.

Pel Servei d'Arxiu, la cessió del fons documental permet salvaguardar un considerable patrimoni audiovisual que forma part del patrimoni cultural de Palamós, de la memòria col·lectiva del municipi i de la seva societat. Ha estat gràcies a la iniciativa d'una família que ha conservat els materials fins ara i que va tenir la visió i la capacitat d'utilitzar la tècnica de l’època per gravar el que ara és un tresor de la memòria.

Font: http://www.palamos.cat/