Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de gener del 2019

Dimecres 16 de gener: garbí, núvols baixos i raigs crepusculars

Núvols baixos i raigs crepusculars sobre Palamós, el passat dimecres 16 de gener al migdia. 

A diferència del dia anterior, durant el passat dimecres 16 de gener l'astre rei va donar pas a una jornada amb abundants núvols baixos.
L'elevada humitat relativa present a les capes baixes de la troposfera i el vent de component sud, van facilitar la formació de cúmuls, estratocúmuls i estrats, a més, la visibilitat del paisatge es veié enterbolida per la presència de boirines.
La capa nuvolosa va provocar que la temperatura màxima fos una mica més baixa que l'enregistrada el dimarts, sobretot cap a l'interior de la comarca., no obstant això, a Palamós vàrem tenir una màxima 0,3 ºC més elevada respecte el dia abans.
Els núvols baixos, a part de fer baixar la temperatura diürna a la major part de la comarca, també ens deixaren un espectacle de raigs crepusculars al damunt de la nostra vila, tal com podeu veure al recull de fotos.

Els raigs crepusculars són raigs de llum solar que semblen irradiar des d'un punt únic en el cel.
Aquests raigs, que flueixen a través d'obertures en els núvols (sobretot en estratocúmulus), són columnes d'aire il·luminat pel sol, les quals es troben separades per porcions de cel enfosquides per l'ombra dels núvols.
Les bandes blanques apareixen gràcies a la dispersió de la llum solar degut a la presència de pols i/o boirina.

S'anomenen raigs crepusculars degut a les seves aparicions freqüents durant les hores crepusculars (alba i capvespre), quan els contrastos entre llum i foscor són els més importants.
També s'anomenen escala de Jacob, escala al cel, raigs de Déu o divins, raigs de Buda, raigs de llum de Jesús i dits de Déu.

Núvols baixos i raigs crepusculars sobre Palamós, el passat dimecres 16 de gener al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 16 de gener del 2019 a Palamós., temperatura màxima 13,7 ºC (13,9 ºC al passeig del Mar i 13,6 ºC a La Fosca), mínima 4,5 ºC (3,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb núvols i petites clarianes., al matí van aparèixer de 5/8 a 7/8 Cu, Sc i St., a la tarda s'observaren de 1/8 a 3/8 Ci, Cs i esteles d'avions, a més de 4/8 a 6/8 Cu, Sc i St., abundant rosada.
Vent: fins les 12:30h hi va haver vent de direcció NO, ONO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SO, SSO, S i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent de direcció SO, SSO, S i SSE, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h va bufar vent del SO, S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 44 km/h S.
Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,03 metres a les 19:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1019 hPa, mínima 1015 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 81 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos vistos des del puig del Molí de Vent de Sant Joan i la bateria de costa de la Guerra Civil, el passat dimecres 16 de gener.  

Rajos de sol il·luminant el mar a la badia de Palamós, el passat dimecres 16 de gener.

Si mirem més bé la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 16 de gener al Baix Empordà, es veu com va baixar lleugerament en quasi totes les estacions meteorològiques de la xarxa Meteoclimatic i de la XEMA (Meteocat), respecte el dimarts.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 2,3 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,2 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,8 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la màxima va pujar 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 14,5 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,6 ºC de La Tallada d'Empordà i de Verges foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem que va experimentar pocs canvis respecte el diumenge i, a més, aquests van ser dispars.
Així doncs, a Monells va baixar 0,3 ºC respecte el dimarts i a La Tallada d'Empordà descendí 0,2 ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà i a Torroella de Montgrí va pujar 0,1 ºC. 
A Palamós la mínima va ser 0,6 ºC més baixa.
Els -2,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 5,0 ºC de Palafrugell es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 16 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 14,0 ºC (-2,2 ºC)., Castell d'Aro 13,8 ºC (1,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,7 ºC (-1,0 ºC)., Torroella de Montgrí 13,4 ºC (0,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 12,6 ºC (-1,4 ºC).

Més fotos dels núvols baixos i els raigs crepusculars