Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 3 de juliol del 2019

Dilluns 1 de juliol: boirines matinals, nit tropical i xafogor intensa

Cel cobert de núvols baixos i boirina enterbolint la visió del paisatge, el passat dilluns 1 de juliol a primeres hores del dia. Imatge captada des del mirador de Cap Gros.

El primer dia del mes de juliol ens va portar algunes novetats meteorològiques, però la forta estuva es va mantenir entre nosaltres.
El passat dilluns 1 de juliol ens vàrem llevar amb una intensa xafogor, a causa de l'elevada temperatura i la gran humitat ambiental que ens afectà durant tota la jornada sense miraments, amb un màxim del 93 % i un mínim del 78 %.
Aquesta humitat enganxosa, la manca de vent, la formació d'una capa d'inversió tèrmica i el contrast entre la massa d'aire càlid que ens afectava i l'aigua relativament fresca del mar, van ajudar a la formació d'un extens mantell de núvols baixos que cobrí la nostra comarca i també les comarques veïnes.
Els núvols estrats d'aparença grisenca van tapar el cel de manera uniforme fins a mig matí., a més, la visibilitat del paisatge va ser molt dolenta a causa de la boirina existent.
D'altra banda, cal recordar que estarem parlant de boirina quan la visibilitat és superior a 1 km i inferior als 10 km. En el cas de la boira, la reducció de la visibilitat horitzontal ha de ser inferior a un quilòmetre.
La boirina són gotetes d'aigua o partícules higroscòpiques (amb gran contingut d'aigua) molt petites que romanen en suspensió. Aquestes finíssimes partícules es troben més disperses que en la boira.

Així mateix, els núvols baixos van provocar que la calor acumulada durant el dia no es pogués escapar cap a l'atmosfera.
Aquesta circumstància va deixar una nit tropical a tot el Baix Empordà. De fet, l'única estació meteorològica de la comarca que es va quedar per sota de la barrera dels 20 ºC va ser Monells, amb una mínima de 19,8 ºC, segons la XEMA i la xarxa Meteoclimatic.
Els registres de temperatura mínima més elevats foren els 23,1 ºC de Palamós-Passeig del Mar, els 22,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols, els 22,7 ºC de Palamós (nucli antic), els 22,6 ºC de Les Olives i els 22,3 ºC de Palamós-La Fosca, de Palafrugell i de Verges.

Si ens fixem en la temperatura màxima, s'observa una clara normalització del mercuri, gràcies al debilitament de la llengua d'aire càlid i a l'entrada d'un marcat flux de component nord-est i est en superfície, a partir de les deu del matí
Per exemple, a Castell d'Aro van enregistrar una màxima 3,6 ºC més baixa que la del dia anterior (diumenge 32,8 ºC i dilluns 29,2 ºC).
A Palamós vàrem tenir una màxima 3,3 ºC inferior (diumenge 29,7 ºC i dilluns 26,4 ºC). No obstant això, el que vàrem perdre per un costat ho vàrem guanyar per l'altre, ja que el descens del termòmetre va ser subtituït per una sensació de xafogor molt més marcada.

En un altre ordre de coses, us poso l'enllaç a un informe fet pel Servei Meteorològic de Catalunya, referent a l'onada de calor històrica que hem tingut recentment. Sens dubte, les dades parlen per si soles..."Balanç d'una onada de calor històrica a Catalunya"

Boirina enterbolint la visió de la platja i el paratge de Castell, el passat dilluns 1 de juliol a primeres hores del matí.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format RGB, on podem apreciar els núvols baixos que tapaven el cel el passat dilluns 1 de juliol a les vuit del matí.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 1 de juliol del 2019 a Palamós., temperatura màxima 26,4 ºC (26,3 ºC a La Fosca i 29,2 ºC al passeig del Mar), mínima 22,7 ºC (22,3 ºC a La Fosca i 23,1 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: a primeres hores del matí s'observaren 8/8 St, boirina., a mesura que va anar avançant el matí els núvols baixos es van desfer, fins a deixar 0/8 abans del migdia., a la tarda hi van haver 0/8, presència de calitja amb el cel de color blanquinós, posta de sol marronosa.
Vent: fins les 07:30h s'observà vent en calma o vent del S, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 08:30h hi hagué vent de component NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h s'observà vent del ENE, E i NE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h s'aprecià vent del ENE, E i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h va bufar vent del E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va aparèixer vent del S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h s'observà vent del S, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 29 km/h ENE (31 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí, marejol o mar arrissada la resta del dia., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,12 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 78 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel cobert de núvols baixos i boirina enterbolint la visió del paisatge, el passat dilluns 1 de juliol a primeres hores del dia. Imatge captada des del rec de Fanals.

Cel cobert de núvols baixos i boirina enterbolint la visió del paisatge, el passat dilluns 1 de juliol a primeres hores del dia. Imatge captada des de cap Gros.

Si analitzem més detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 1 de juliol al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar amb més o menys intensitat a totes les estacions meteorològiques, respecte el diumenge.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 3,6 ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 2,6 ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 2,0 ºC.
A Palamós vàrem tenir una màxima 3,3 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 31,9 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 26,3 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem observar que aquesta va pujar lleugerament a gairebé tots els llocs, respecte el diumenge.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 1,4 ºC respecte el dia abans, a Monells pujà 1,0 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 0,8 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una mínima 0,3 ºC inferior.
Els 19,8 ºC que hi hagueren a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,1 ºC de Palamós-Passeig del Mar es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 1 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,9 ºC (19,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 31,2 ºC (20,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,7 ºC (20,5 ºC)., Castell d'Aro 29,2 ºC (20,4 ºC)., Torroella de Montgrí 28,8 ºC (22,0 ºC).

Mar plana o arrissada durant la sortida de les barques de pesca cap als caladors, el passat dilluns 1 de juliol.

Boirina enterbolint la visió del paisatge, el passat dilluns 1 de juliol a primeres hores del matí.