Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 de juliol del 2019

Dimecres 17 de juliol: núvols abundants i quatre gotes al vespre

Posta de sol amb el cel de color taronja, el passat dimecres 17 de juliol.

El passat dimecres 17 de juliol es va observar un important nuvolós.
Al llarg de tota la jornada, el cel es va veure enterbolit per l'arribada d'una extensa capa de núvols alts i mitgencs i per la formació d'alguns núvols baixos. Aquest fet va permetre que la temperatura màxima baixés lleugerament respecte el dia anterior, fent que la temperatura més elevada del Baix Empordà es situés entre els 30 i 31 ºC a la major part de poblacions, lluny dels 34 ºC que hi van haver el dilluns.
Com podeu veure, la temperatura ha experimentat molts alts i baixos en les darreres jornades, la qual cosa ha deixat enrera la intensa calor que va aparèixer de forma continua entre finals de juny i la primera quinzena de juliol. No obstant això, encara no podem cantar victòria, ja que a partir del dissabte s'espera que la calor pugui incrementar-se, sobretot a l'interior.

D'altra banda, a part dels núvols que van mantenir el mercuri a ratlla, també vàrem tenir un nou increment de la inestabilitat atmosfèrica.
L'estiu va punxar de nou per culpa del pas d'un petit solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -12 ºC a 500 hPa, la formació d'una àrea de convergència de vent a l'interior i prelitoral de Barcelona, i la presència d'una capa d'humitat del 95 % a uns 700 hPa, la qual cosa va disparar el núvols de tempesta.
Tal com és habitual en aquestes situacions, a Palamós només van caure quatre gotes inapreciables durant el vespre, gràcies a l'arribada de les escurrialles d'alguna tempesta desfeta, empesa pel vent intens de mestral que bufava en altura.
Al Baix Empordà tan sols es van comptabilitzar 0,8 mm a Sant Feliu de Guíxols, 0,4 mm a Castell d'Aro i 0,1 mm a La Bisbal d'Empordà.
D'altra banda, la coincidència d'aquestes febles precipitacions (en molts casos en forma de virga) amb la posta de sol i l'obertura d'algunes clarianes per on s'escolaven els raigs solars, van deixar-nos un cel ataronjat molt bonic que causà sensació.

Cel ennuvolat el passat dimecres 17 de juliol a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam 

Virga i cel ataronjat durant la posta de sol del passat dimecres 17 de juliol.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 17 de juliol del 2019 a Palamós., temperatura màxima 27,3 ºC (30,1 ºC al passeig del Mar i 27,3 ºC a La Fosca), mínima 22,4 ºC (21,9 ºC al passeig del Mar i 21,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pels núvols, amb estones de sol o resol., al matí s'observaren de 4/8 a 6/8 Ci, Cs, As i Ac, a més de 2/8 a 4/8 Cu i Sc., a la tarda van aparèixer de 5/8 a 7/8 Cu i Sc, a més de 1/8 a 3/8 Ci, As i Ac., plugim inapreciable al vespre, virga, posta de sol de color ataronjat.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h bufà vent de component S, SSE i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h s'aprecià vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vàrem tenir vent del SO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h SSO.
Estat de la mar amb un xic de marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1014 hPa, mínima 1011 hPa. Humitat relativa màxima 86 %, mínima 60 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 17 de juliol a les 21:00h. S'observen precipitacions minces al sud del Baix Empordà. 

Els núvols abundants i van fer que hi hagués poca gent a la platja Gran de Palamós, el passat dimecres 17 de juliol a primeres hores de la tarda.

Si mirem amb detall la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 17 de juliol al Baix Empordà, es pot constatar una lleu baixada a quasi tot arreu, respecte el dimarts.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 0,7 ºC respecte el dia anterior, a Monells va descendir 0,4 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,3 ºC. A Torroella de Montgrí hi va haver una excepció, amb una màxima 1,7 ºC més alta.
A Palamós descendí 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 31,7 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 27,3 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem que va pujar amb més o menys força a gairebé totes les estacions meteorològiques, respecte el dimarts.
Així doncs, a Monells la mínima va ascendir 3,8 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va pujar 2,6 ºC i a Castell d'Aro ascendí 2,0 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una mínima 1,5 ºC més baixa.
Els 17,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 21,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 17 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 31,3 ºC (19,0 ºC)., Monells 31,0 ºC (18,4 ºC)., Torroella de Montgrí 30,7 ºC (19,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 30,3 ºC (18,4 ºC)., Castell d'Aro 29,8 ºC (19,9 ºC).

La posta de sol ataronjada del passat dimecres 17 de juliol.

La posta de sol ataronjada del passat dimecres 17 de juliol.