Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 7 de juliol del 2019

Divendres 5 de juliol: la calor torna a intensificar-se i aparició de miratges inferiors

L'elevat escalfament de l'asfalt del vial del Port deixà miratges com aquesta el passat divendres 5 de juliol al migdia.

El sol i la intensa calor van tornar a ser els protagonistes destacats del passat divendres 5 de juliol.
El mercuri es va disparar cap amunt per culpa d'un sol de justícia, acompanyat per una potent bombolla d'aire càlid que emergí de l'interior del desert del Sàhara, amb isotermes de 22 a 24 ºC a uns 850 hPa.  Per si això no fos suficient, aquesta circumstància va tenir un clar agreujant: la reaparició del vent de garbí.
El vent de garbí va manifestar-se amb alguns cops moderats a partir de les 11:30h i, inclús, s'anà intensificant un xic durant la tarda, fins assolir una ratxa màxima de 35 km/h a Palamós-La Fosca.
Com és normal, el vent de component sud i sud-sud-oest va entrar reescalfat a l'interior de la comarca baix-empordanesa. La temperatura màxima va repuntar de 1 a 2 ºC respecte el dia anterior, amb 34,4 ºC a Les Olives, 34,2 ºC a Monells, 33,7 ºC a La Bisbal d'Empordà, 33,1 ºC a La Tallada d'Empordà i 33,0 ºC a Sobrestany.
Així mateix, a la nostra vila el garbí va provocar que la temperatura màxima baixés 1 ºC respecte el dijous (dijous 28,9 ºC i divendres 27,9 ºC), però la humitat ambiental va ser més important i la xafogor fou insuportable.
D'altra banda, encara que la XEMA no va enregistrar cap nit tropical al Baix Empordà, a Palamós (nucli antic) vàrem tenir una nit de mal dormir, amb 22,0 ºC de mínima. A Palamós-La Fosca hi hagueren 21,6 ºC i a Palamós-Passeig del Mar 20,5 ºC.

Miratge sobre l'asfalt de la carretera de la Fosca, el passat divendres 5 de juliol al migdia. 

En un altre ordre de coses, aquestes setmanes de calor sufocant és molt habitual que poguem observar curiosos miratges sobre les carreteres.
Tot sovint (sobretot quan el sol es troba alt i la radiació és més intensa) si mirem la recta d'una carretera ens pot semblar que a certa distància hi ha aigua sobre l'asfalt i, fins i tot, els objectes poden veure's distorsionats i reflectits.
Això no és res més que un fenomen òptic que es produeix en els dies especialment calorosos de l'estiu i es diu miratge.

Perquè es produeixi un miratge, és necessari que el cel estigui serè i que els rajos solars es refractin, o el que és el mateix, que desviïn la seva trajectòria quan travessen un mitjà, que en aquest cas l'aire.
Cal tenir present que la densitat de l'aire depèn de la temperatura, a més, perquè es produeixi el miratge la temperatura de l'aire en una àrea relativament petita ha de variar de manera significativa.

Així doncs, el raig de llum passa d'un aire menys dens a un de més dens o viceversa. Llavors es produeix la refracció i com a conseqüència la distorsió de la projecció dels objectes, cap amunt en unes ocasions (provocant els anomenats miratges superiors) i cap avall en altres (produint miratges inferiors).
El miratge que apareix a les carreteres és un miratge inferior i es produeix quan la superfície de la carretera s'escalfa igual que els primers metres d'aire que estan en contacte amb ella.
Com a conseqüència d'això la llum es refracta cap avall i es projecta la imatge del cel o els objectes sobre la superfície de la carretera, com si fos un mirall.

L'altre tipus de miratge és el superior i es produeix quan fa molt fred. Sol donar-se quan el terreny està cobert per neu o gel. En refredar-se, l'aire augmenta la seva densitat i en aquesta ocasió la llum es refracta cap amunt. Llavors els objectes es mostren davant els nostres ulls a una altura més gran que l'altura real.

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat divendres 5 de juliol a les 20:00h. Veiem la potent bombolla d'aire càlid que emergia de l'interior del desert del Sàhara. 

Més dades meteorològiques del passat divendres 5 de juliol del 2019 a Palamós., temperatura màxima 27,9 ºC (29,2 ºC al passeig del Mar i 28,2 ºC a La Fosca), mínima 22,0 ºC (20,5 ºC al passeig del Mar i 21,6 ºC a La Fosca).
Estat del cel bàsicament asserenat., al matí s'observaren algunes boirines difuminant el paisatge, amb de 0/8 a 2/8 Sc i St., al migdia van veure's de 2/8 a 4/8 Sc i St., a la tarda van aparèixer de 1/8 a 3/8 Sc i St, cel blanquinós degut a la presència de polsim del Sàhara, la qual cosa deixà una posta de sol marronosa.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h s'observà vent del SSE, S, SSO i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h hi hagué vent de direcció SSE, S i SSO, a 15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 32 km/h SSO (35 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 78 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, cel blanquinós, núvols baixos i boirines difuminant el paisatge, el passat divendres 5 de juliol al migdia. 

Cel serè, però d'aspecte blanquinós per la presència de polsim del Sàhara, i marejol aixecat pel garbí, el passat divendres 5 de juliol al migdia.

Núvols baixos i mala visibilitat del paisatge per culpa de la boirina, el passat divendres 5 de juliol al migdia. Font: http://palamos.cam  

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 5 de juliol al Baix Empordà, es veu que va pujar amb més o menys intensitat a les estacions meteorològiques situades a l'interior, però a la costa va baixar, respecte el dijous.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà tingueren una màxima 2,0 ºC més alta i a La Tallada d'Empordà va pujar 1,8 ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 1,1 ºC i a Palamós va descendir 1,0 ºC.
Així doncs, els 34,4 ºC enregistrats a Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va baixar de forma poc important a gairebé totes les localitzacions, respecte el dia abans.
A Castell d'Aro la mínima fou 1,1 ºC més baixa que la del dijous, a La Tallada d'Empordà baixà 0,6 ºC i a La Bisbal d'Empordà també va descendir 0,6 ºC. A Monells hi va haver una excepció, amb una mínima 2,0 ºC més alta.
A Palamós descendí 0,4 ºC.
La mínima més baixa comarcal foren els 16,4 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà, per contra, els 22,0 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 5 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,2 ºC (18,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,7 ºC (16,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 33,1 ºC (16,4 ºC)., Torroella de Montgrí 30,8 ºC (17,8 ºC)., Castell d'Aro 30,0 ºC (17,8 ºC).

Més fotos del passat divendres 5 de juliol