Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 de juliol del 2019

Diumenge 7 de juliol: punta de calor, amb 36,5 ºC a Monells, seixes i quatre gotes de fang

Cel ennuvolat el passat diumenge 7 de juliol al vespre. Font: http://palamos.cat

El passat diumenge 7 de juliol es va observar un clar repunt del mercuri.
La calorada que vàrem tenir les jornades anteriors va assolir el seu punt àlgid durant la jornada dominical, gràcies a la forta insolació, la presència d'una bombolla d'aire càlid, amb isotermes de 22,3 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i l'aparició de ponent a l'interior de la comarca durant una estona.
Això va fer disparar el termòmetre, sobretot a Monells. En aquest nucli de població que forma part de l'extens municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, van enregistrar una temperatura màxima de 36,5 ºC (el dia abans havien tingut 33,8 ºC).
Altres valors notablement elevats foren els 35,1 ºC de Les Olives, els 35,1 ºC de Sobrestany, els 33,9 ºC de La Bisbal d'Empordà i els 33,7 ºC de Bellcaire d'Empordà.
A la nostra vila hi va haver un lleuger flux de component est i sud-est en superfície que moderà la temperatura màxima. A Palamós-Passeig del Mar hi hagueren 30,9 ºC, a Palamós-La Fosca 28,3 ºC i a Palamós (nucli antic) 27,8 ºC.
Així mateix, cal remarcar que la temperatura mínima es va situar per damunt dels 20 ºC a totes les estacions meteorològiques ubicades al Baix Empordà, la qual cosa deixà una nit tropical generalitzada i molt pesada. Destaquen els 24,5 ºC de Calonge, els 23,8 ºC de Palamós o els 22,3 ºC de Torroella de Montgrí i de Castell d'Aro, entre d'altres registres.

Gràfiques de les dades meteorològiques del passat diumenge 7 de juliol a Palamós. Veiem (encerclat en vermell) una variació sobtada de la pressió en superfície al voltant de les nou de la nit (19:00h UTC), la qual cosa sol provocar l'aparició de seixes. També veiem altres variacions menys marcades.

En un altre ordre de coses, la formació d'una àrea de baixa pressió centrada sobre la península Ibèrica i la presència d'un embossament d'aire fred en altura ubicat a l'oest de Portugal, amb isotermes de -17 ºC a 500 hPa, generaren un front de tempestes a la meitat est de la Península i al damunt mar.
Tot i que a Palamós només es va veure llampegar cap a l'horitzó nord-est durant el vespre-nit i, a més, arribaren a caure quatre gotes inapreciables acompanyades de fang, a mar s'observà un curiós fenomen relacionat amb aquesta situació meteorològica: la seixa o rissaga.
Les sobtades variacions de la pressió en superfície que hi van haver sobre el Mediterrani occidental, la presència de vent del sud-oest a 60 nusos a 500 hPa al sud de la península Ibèrica, i vent de l'oest-sud-oest a 45-50 nusos al damunt de la costa catalana, va permetre que hi haguessin seixes. De fet, el dia anterior ja n'hi havia hagut alguna d'important a la localitat de Conil (Cádiz).
Al port de Palamós es va observar alguna baixada sobtada del nivell del mar al llarg de la jornada (al voltant d'uns 30 o 40 cm.), però no causà cap problema.

Una seixa és una ona estacionària que es dona en una acumulació d'aigua situada en un recinte tancat (llac, embassament, piscina, etc...) o semi-tancat (port, cala, badia, etc...) produïda per alguna pertorbació atmosfèrica o sísmica. El terme seixa prové del francès seiche, i va ser emprat per primera vegada per l'hidrologista suís François-Alphonse Forel, l'any 1890, el qual observà l'efecte sobre el llac Geneva, a Suïssa.

Els períodes dels diferents modes d'oscil·lació de les seixes depenen de la forma i profunditat del recinte. Segons la naturalesa de la pertorbació atmosfèrica o sísmica, pot produir-se un fenomen de ressonància respecte a alguna de les freqüències dels diversos modes d'oscil·lació. En aquest cas, l'amplitud de l'oscil·lació pot augmentar notablement, amb els consegüents efectes sobre l'entorn (risc d'inundacions, possibles destrosses sobre elements flotants, etc.)

Un exemple d'aquest cas és el port de Ciutadella de Menorca (Menorca, Illes Balears), que s'assenta sobre una cala natural de forma molt allargada. Aquí s'hi poden observar les rissagues, que són un bon exemple dels efectes de la ressonància sobre les seixes. Les rissagues tenen un període d'oscil·lació aproximat d'uns 10 minuts, xifra corresponent al període del mode fonamental de les seixes del port.

Seixa important observada a Conil (Cádiz), el passat dissabte 6 de juliol.

Mapa de vent a 500 hPa del passat diumenge 7 de juliol a les 20:00h. Veiem vent del sud-oest a 60 nusos al sud de la Península i vent del oest-sud-oest a 45 nusos sobre la Costa Brava.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 7 de juliol del 2019 a Palamós., temperatura màxima 27,8 ºC (30,9 ºC al passeig del Mar i 28,3 ºC a La Fosca), mínima 23,8 ºC (23,6 ºC al passeig del Mar i 23,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí vàrem tenir un temps assolellat, amb 3/8 o 5/8 Ci i Cs., a la tarda va observar-se un augment nuvolós, amb de 4/8 a 8/8 As i Ac, a més de 1/8 a 4/8 Sc i St., al vespre-nit cel tapat i roina inapreciable acompanyada de fang, llamps llunyans cap a l'horitzó NE. 
Vent: fins les 08:00h s'aprecià vent del S, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent del NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h bufà vent del ENE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h va aparèixer vent del ENE, E, ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h hi va haver vent del S, SE i E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h s'aprecià vent del S, SSO i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 21:30h va bufar vent del S, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h hi hagué vent del NNO, NO i NNE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 40 km/h S.
Estat de la mar amb marejol o maror., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,41 metres a les 19:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013 hPa, mínima 1008 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 64 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 7 de juliol a les 22:12h. S'observa alguna roina a sobre de Palamós. 

Mapa de pressió en superfície del passat diumenge 7 de juliol a les 20:00h. Veiem una baixa al centre de la península Ibèrica. 

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 7 de juliol al Baix Empordà, es veu com va pujar amb menor o major determinació a totes les estacions meteorològiques, respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,7 ºC respecte el dissabte, a Castell d'Aro pujà 1,7 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 0,6 ºC.
A Palamós va pujar 0,2 ºC.
En aquest sentit, els 36,5 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,8 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima va experimentar un marcat ascens, respecte el dissabte.
A Monells la mínima va pujar 4,1 ºC respecte el dia precedent, a La Bisbal d'Empordà pujà 3,9 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 3,7 ºC.
A Palamós ascendí 1,5 ºC.
Els 20,9 ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 24,5 ºC de Calonge es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 7 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 36,5 ºC (21,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,9 ºC (20,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 32,7 ºC (21,6 ºC)., Castell d'Aro 31,8 ºC (22,3 ºC)., Torroella de Montgrí 31,5 ºC (22,3 ºC).

Mapa de llamps del passat diumenge 7 de juliol. Veiem nombrós aparat elèctric.

Mapa de temperatura a 500 hPa del passat diumenge 7 de juliol a les 20:00h. S'observa un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -17 ºC a l'oest de Portugal.