Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 d’agost del 2020

Dilluns 3 d'agost: llamps i trons de matinada, però només cauen quatre gotes

Cel ennuvolat i plugim a primeres hores del matí del passat dilluns 3 d'agost. Font: http://palamos.cam 

El canvi de temps que es va començar a intuir durant la tarda dominical, es va refermar al llarg de la matinada i primeres hores del matí del passat dilluns 3 d'agost.
L'arribada d'un sistema frontal fred, va escombrar l'aire càlid tropical que ens afectava i aquest fou substituït per una massa d'aire un xic més fresca, provinent de latituds més septentrionals.
En aquest sentit, el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h ens indicava la presència de la isoterma de 13,0 ºC a 850 hPa, quan el dia anterior hi havia hagut la isoterma de 16,6 ºC a la mateixa alçada. Aquest descens de la temperatura a 1.500 metres també es va notar en superfície.
Per exemple, trobem que a La Tallada d'Empordà van enregistrar una temperatura màxima 4,0 ºC més baixa (diumenge 33,5 ºC i dilluns 30,6 ºC). A la vila palamosina el descens del mercuri fou menys acusat, amb una màxima 1,5 ºC inferior (diumenge 29,6 ºC i dilluns 28,1 ºC).

Pel que fa a les precipitacions, malauradament aquestes van ser molt minces a la comarca baix-empordanesa, a causa de la presència de vent sec de tramuntana en superfície, entre d'altres factors.
L'entrada de l'anticicló de les Açores cap a la península Ibèrica i la formació d'una àrea de baixa pressió al golf de Gènova, ens deixaren un marcat gradient isobàric (vegeu les isòbares apretades en el mapa de més avall) i una típica situació de nord al golf de Lleó que ens deixà alguna ratxa moderada de tramuntana (ratxa màxima 42 km/h a La Fosca).
Tal com sol succeir habitualment, el vent sec va provocar una estratificació de la nuvolositat i predominaren els plugims a la nostra zona i precipitació inapreciable a la major part de la comarca.

Així mateix, tot i que la matinada ens va portar un espectacle de llamps i trons, les tempestes i les precipitacions més intenses descarregaren al damunt del mar i cap al sud de la Costa Brava i Costa Central.
A la nostra vila només es van recollir 1,4 mm a Palamós-La Fosca, 0,6 mm a Palamós (nucli antic) i 0,2 mm a Palamós-Passeig del Mar, en forma de plugim i un ruixadet un xic fort
A la resta del Baix Empordà tan sols van caure 4,4 mm a Sant Feliu de Guíxols, 2,8 mm a Castell d'Aro, 1,4 mm a Calonge, 0,2 mm a Palafrugell i inapreciable en molts altres indrets.

Mapa de superfície amb fronts del passat dilluns 3 d'agost a les 02:00h. Veiem el pas d'un front fred i l'entrada de tramuntana.

Mapa de llamps del passat dilluns 3 d'agost. Veiem abundant aparat elèctric al damunt del mar i cap al sud-oest. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 3 d'agost del 2020 a Palamós., temperatura màxima 28,1 ºC (28,0 ºC a La Fosca i 28,7 ºC al Passeig del Mar), mínima 21,1 ºC (20,1 ºC a La Fosca i 20,7 ºC al Passeig del Mar).
Estat del cel: de matinada i a primeres hores del matí cel cobert de 7/8 a 8/8 Cb, Cu, Sc i St, llamps i trons a sobre del mar, plugim, petit ruixat., durant la resta del dia obertura de grans clarianes, amb de 2/8 a 4/8 Cu i Sc.
Vent: fins a les 11:30h vàrem tenir vent del NNO, N, NO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció N, NNE i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'aprecià vent del SE, SSE i S, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 22:00h s'observà vent del NNO, N i NO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 42 km/h NNO a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 2,58 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 2,11 metres a les 12:00h i de 1,88 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,38 metres a les 07:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013 hPa, mínima 1010 hPa. Humitat relativa màxima 68 %, mínima 36 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 3 d'agost a les 04:06h. Veiem algun plugim a Palamós i nuclis de tempesta cap al sud i sud-oest. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 3 d'agost a les 04:36h. Veiem un ruixat poc destacat a Palamós i nuclis de tempesta cap al sud i sud-oest. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 3 d'agost a les 06:42h. Veiem algun plugim a Palamós i ruixats més destacats a sobre del mar. 

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 3 d'agost a les 08:00h. Veiem una situació de nord al golf de Lleó.

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 3 d'agost al Baix Empordà, podem constatar que va baixar amb major o menor empenta a totes les estacions meteorològiques, respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 4,0 ºC respecte el diumenge, a Castell d'Aro baixà 3,2 ºC i a Monells descendí 2,7 ºC.
A Palamós va baixar 1,5 ºC.
En aquest sentit, els 30,6 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 26,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es poden observar comportaments diferents depenent dels indrets que analitzem, respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 2,0 ºC en relació al diumenge i a Torroella de Montgrí va pujar 0,5 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà descendí 0,1 ºC i a Castell d'Aro va baixar 2,7 ºC.
A Palamós vàrem tenir una mínima 3,8 ºC inferior.
Els 17,8 ºC que hi van haver a Castell d'Aro van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,7 ºC de Verges es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 3 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 30,6 ºC (20,5 ºC)., Monells 30,1 ºC (20,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 29,5 ºC (21,0 ºC)., Torroella de Montgrí 29,4 ºC (20,7 ºC)., Castell d'Aro 29,0 ºC (17,8 ºC). 

Temps assolellat i algun núvol baix residual, el passat dilluns 3 d'agost al migdia. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat i alguns núvols baixos decoratius, el passat dilluns 3 d'agost al migdia. Font: http://palamos.cam