Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 8 d’agost del 2020

Dimarts 4 d'agost: alguns ruixats al sud de la comarca i temperatura màxima molt semblant

Núvols i clarianes, el passat dimarts 4 d'agost al migdia. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.   

El passat dimarts 4 d'agost es van reproduir alguns ruixats cap a l'extrem sud de la comarca baix-empordanesa.
La inestabilitat atmosfèrica que vàrem tenir el dia anterior, encara ens va voler deixar les últimes fuetades durant la matinada, però en aquesta ocasió no s'apreciaren nuclis de tempesta i la pluja fou menys extensa, tot i que de manera molt localitzada va caure algun ruixat gens menyspreable.
En aquest sentit, els mapes ens indicaven la presència d'un petit solc d'aire fred en altura (iso de -12 ºC a 500 hPa) i la formació d'una àrea de convergència de vent en superfície a la meitat sud de les Comarques Gironines, entre d'altres qüestions.
Els ingredients estaven servits per fer crèixer Cumulus congestus, els quals solen aparèixer en aquestes situacions estiuenques emmarcades per una aigua superficial del mar que ja comença a estar força calenta (uns 23 ºC actualment), creant una autèntica càrrega d'energia pels núvols de desenvolupament vertical.

Així doncs, les precipitacions afectaren de resquitlló el Baix Empordà i, segons Meteoclimatic i Meteocat, van recollir-se 9,5 mm a Sant Feliu de Guíxols i 4,1 mm a Castell d'Aro.
A la resta de poblacions de la nostra comarca només van caure quatre gotes inapreciables o ni això, per l'existència de vent sec de tramuntana a prop del sòl i la manca d'altres elements que afavoreixen la convecció.

Pel que fa a l'evolució termomètrica en relació al dia anterior, veiem que la temperatura màxima no va variar pas massa. No obstant això, si mirem la temperatura mínima es constaten alguns canvis un xic més destacables. Sobretot cal tenir en compte que els registres es van donar a darreres hores del dia a la major part de localitats, en lloc de produir-se de matinada o de bon matí, a més, aquests foren més baixos, sobretot terra endins.

Sortida de sol del passat dimarts 4 d'agost des de la cala Rovira (Castell-Platja d'Aro). 

Més dades meteorològiques del passat dimarts 4 d'agost del 2020 a Palamós., temperatura màxima 27,3 ºC (27,6 ºC a La Fosca i 27,5 ºC al Passeig del Mar), mínima 21,7 ºC (21,3 ºC a La Fosca i 21,4 ºC al  Passeig del Mar).
Estat del cel: de matinada cel ennuvolat, alguna roina esporàdica i inapreciable., al matí s'observaren de 2/8 a 4/8 Cu i Sc, a més de 1/8 a 4/8 Ci i Ac., a la tarda van veure's de 1/8 a 4/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 3/8 Ci i Ac.
Vent: fins a les 13:30h hi hagué vent de direcció N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors vàrem tenir vent del SSO, S i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h va bufar vent de direcció O i NO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 50 km/h NNO a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 2,58 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,11 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,53 metres a les 08:00h
Pressió atmosfèrica màxima 1014 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 77 %, mínima 41 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 4 d'agost a les 02:20h. Veiem precipitacions febles al damunt de Palamós. 

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 4 d'agost a les 03:20h. Veiem precipitacions febles al damunt de Palamós. 

Núvols en varis nivells (Ac i Ci) i grans clarianes, el passat dimarts 4 d'agost a primeres hores del matí. Font: http://palamos.cam    

Així mateix, si analitzem amb detall la temperatura màxima que es va donar al Baix Empordà durant el passat dimarts 4 d'agost, es veu que va tenir comportaments diferents depenent de les estacions que observem, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells van tenir una màxima 0,6 ºC més baixa, a La Tallada d'Empordà va pujar 1,8 ºC i a Castell d'Aro no va canviar.
A Palamós hi va haver una màxima 0,8 ºC inferior.
Els 31,6 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta de la jornada, per contra, els 26,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.

Pel que fa a la temperatura mínima, podem comprobar que va experimentar un descens més o menys remarcable a quasi totes les estacions meteorològiques, respecte el dia abans.
A Monells la mínima va descendir 4,9 ºC, a La Bisbal d'Empordà baixà 3,2 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,6 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una mínima 0,6 ºC més alta.
Els 15,8 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,7 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 4 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 31,3 ºC (19,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,8 ºC (17,3 ºC)., Torroella de Montgrí 30,2 ºC (19,1 ºC)., Monells 29,5 ºC (15,8 ºC)., Castell d'Aro 29,0 ºC (17,6 ºC).

Més fotos del passat dimarts 4 d'agost