Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 d’agost del 2020

Signes i elements exorcitzadors de Casavells

Can Saló, un dels edificis més rellevants de Casavells i de la comarca baix-empordanesa. 

Si parem atenció a les antigues construccions que hi han a l'encantador poble de Casavells (agregat a Corçà), podem contemplar tot un reguitzell d'elements exorcitzadors/protectors del mal i frases religioses gravades a les llindes de les portes i finestres.
En el recull de fotografies destaquen algunes creus del Mont Calvari, flors de vida, cues de gall, dents de llop, una ferradura amb un drac, dues rodes solars, panolles, etc.

Alguns dels edificis més destacats de Casavells són l'església romànica de Sant Genís, mencionada per primera vegada a l'any 1071, i  can Saló (conegut també com a mas Pagès), una gran masia fortificada del segle XVII, tot i que ja apareix mencionada a l'any 1309 pel document de venda d'una casa.
Aquesta magestuosa construcció consta de planta i dos pisos, coberta de teulada de doble vessant sobre les façanes laterals. A la façana principal, encarada a migdia, hi ha el portal, d'arc de mig punt i gran dovellatge i balconades i finestres amb llinda i emmarcament de pedra ben escairada; hi ha diverses inscripcions.
A la llinda d'una petita finestra de la planta baixa s'hi representen dues eines agrícoles esculpides en baix-relleu.
A l'angle superior del SW de l'edifici hi ha una grossa garita cilíndrica, amb coberta cònica, feta amb rajols, excepte el basament de pedra format per prominents cercles motllurats, en degradació. La mènsula inferior és esculpida: s'hi representa el cap d'un personatge a sobre d'un emblema heràldic.
A l'angle SE hi ha una fornícula que devia contenir una imatge religiosa, com a element protector de la casa.
A l'interior, la planta baixa té els compartiments amb voltes de maó i de pedra morterada. A la planta noble destaca la sala major, amb volta de llunetes.
La masia es construí amb grans pedres desbastades i carreus angulars, amb acabats de remolinat; el de la façana tenia incisions decoratives formant rectangles.
Actualment l'edifici acull una galeria d'art.

Ben a la vora, a la plaça Major, també es conserva un moll de càrrega que podia tenir altres utilitats, com per exemple ser utilitzat com a cadafal pels músics que actuaven en dies assenyalats.
Altres elements arquitectònics destacats que podem veure pels carrers d'aquest poble són alguns finestrals d'arc conopial lobulat típics dels segles XV-XVI.

Si ens fixem en l'origen del topònim Casavells, trobem que "Caiavellos" és el nom del poble en un document de l'any 983; "Caiavells " al segle XI, "Canavells" al segle XII i finalment, el 1693, és citat com a Casavells.
Els seus inicis estan relacionats amb la parròquia de Sant Genís de Casavells, com una possessió del monestir d'Ullà, al qual els veïns pagaven censos fins el segle XIX, etapa en què la majoria foren redimits.
Per saber més sobre els diferents signes i elements exorcitzadors que poblen l'Empordà, podeu llegir el següent article de l'historiador palamosí Gabriel Martín Roig:
http://gabrielmartinroig.blogspot.com/2018/12/signes-i-elements-exorcitzadors-les.html