Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 d’agost del 2020

Dissabte 1 d'agost: calor desbocada, amb 38 ºC de màxima a l'interior del Baix Empordà

Temps assolellat, fonoll marí florit i marejol aixecat pel garbí, el passat dissabte 1 d'agost. Imatge captada a la Punta del Molí (Palamós).

L'onada de calor es va mantenir a plena potència durant el passat dissabte 1 d'agost.
El primer dia del mes d'agost va començar de la mateixa manera que havia acabat el mes anterior, és a dir, amb una temperatura de plena canícula que assolí categoria d'onada de calor.
Per tercera jornada consecutiva els termòmetres van enregistrar uns valors molt més elevats del normal. En aquest sentit, el mapa de temperatura a 850 hPa ens continuava indicant que a uns 1.500 metres d'alçada es mantenia la isoterma de 24 ºC, amb la qual cosa es pot considerar que hi havia una anomalia positiva d'entre 4 i 8 ºC en aquella alçada, a la vertical de la nostra àrea geogràfica.
A diferència del dia anterior, en aquesta ocasió la bombolla d'aire càlid va estar acompanyada per un celatge majoritàriament asserenat i, a més, el garbí va bufar amb una mica més d'intensitat que no pas el dia abans, degut a l'aproximació de les restes d'un sistema frontal per l'oest de Catalunya. Això va provocar que la temperatura màxima encara fos més elevada.
Per exemple, a la nostra comarca destaquen els 38,3 ºC de Sobrestany, els 38,1 ºC de Les Olives, els 37,6 ºC de Monells, els 37,5 ºC de La Bisbal d'Empordà, els 36,7 ºC de Verges o els 36,5 ºC de La Tallada d'Empordà. També cal destacar que a la població veïna de Calonge van enregistrar una màxima de 34,7 ºC, la temperatura més alta del present estiu (fins ara).

D'altra banda, tal com és habitual, a la vila palamosina el mercuri no es va enfilar tant, gràcies a l'efecte termoregulador de la marinada, almenys a les estacions meteorològiques situades més a prop del mar. Trobem 29,4 ºC de màxima a Palamós-Passeig del Mar, 29,5 ºC de màxima a Palamós (nucli antic) i 29,8 ºC a Palamós-La Fosca., això sí, degut a elevada humitat la temperatura de xafogor va tornar acostar-se als 40 ºC a les hores centrals de la jornada.

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dissabte 1 d'agost a les 14:00h. Veiem la isoterma de 24 ºC a 1.500 metres al damunt nostre. 

Mapa d'anomalia de temperatura a 850 hPa del passat dissabte 1 d'agost a les 08:00h. Veiem que hi havia una anomalia positiva d'entre 4 i 8 º C en aquella altura. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 1 d'agost del 2020 a Palamós., temperatura màxima 29,5 ºC (29,8 ºC a La Fosca i 29,4 ºC al Passeig del Mar), mínima 23,1 ºC (21,7 ºC a La Fosca i 22,0 ºC al Passeig del Mar).
Estat del cel: al matí van veure's 0/8., a la tarda s'observaren de 0/8 a 3/8 Ci i cap a l'horitzó N i NO, a la llunyania, s'apreciaren Cb i encluses.
Vent: fins a les 10:00h hi va haver vent del N i NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors bufà vent de direcció E, ENE i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h s'aprecià vent de direcció SSO, S i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vàrem tenir vent del SO, S i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h va bufar vent del O i NO, a 5 km/h de mitjana (el vent bufà reescalfat i a les 23:59h encara hi havien 26 ºC).
Ratxa màxima de vent 35 km/h SSO a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de marejol a forta maror (onatge significant de 0,35 metres a les 08:00h, de 0,35 metres a les 12:00h, de 0,47 metres a les 18:00h i de 1,76 metres a les 22:00h., alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 22:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014 hPa, mínima 1011 hPa. Humitat relativa màxima 85 %, mínima 62 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, marejol aixecat pel garbí i fonoll marí florit entre les roques de sota el far de Palamós, el passat dissabte 1 d'agost.

Temps assolellat i fonoll marí florit a la Punta del Molí, el passat dissabte 1 d'agost.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 1 d'agost al Baix Empordà, es veu que va experimentar un ascens més o menys remarcable a tots els llocs que mirem habitualment, respecte el divendres.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 3,0 ºC, a Torroella de Montgrí va pujar 2,5 ºC i a Monells pujà 2,2 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 0,4 ºC més alta.
Els 38,3 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 29,4 ºC de Palamós-Passeig del Mar foren la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima també va anotar una pujada més o menys accentuada a quasi tot arreu, respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà hi va haver una mínima 2,4 ºC superior, a Castell d'Aro pujà 2,3 ºC i a Monells ascendí 2,2 ºC.
A Palamós hi va haver una petita excepció, amb una mínima sense canvis.
Els 18,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 23,1 ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 1 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 37,6 ºC (18,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 37,5 ºC (19,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 36,5 ºC (18,9 ºC)., Torroella de Montgrí 34,3 ºC (19,6 ºC)., Castell d'Aro 33,8 ºC (19,7 ºC).

Temps assolellat i fonoll marí florit entre les roques de sota el far de Palamós, el passat dissabte 1 d'agost.

En un altre ordre de coses, les fotografies que us poso en aquest post ens mostren la bonica floració del fonoll marí que podem contemplar aquests dies, la qual s'ha vist afavorida per la pluja que va caure els mesos anteriors.
El fonoll marí (Crithmum maritimum), és una planta antiescorbútica que els navegants d'altres temps portaven en els seus llargs viatges. Les seves fulles es conservaven amb sal i vinagre (adobades). També faciliten la digestió i són diürètiques, depuratives (acció sobre el fetge) i estimulants, doncs sembla ser que la planta actua sobre les glàndules endocrines i sobre la tiroides. Les arrels, la llavor i les fulles, cuites amb vi i begudes, són útils per frenar la retenció de l'orina i l'icterícia, i faciliten la menstruació.
Les seves fulles tendres són consumides en amanides o en conserva, al llarg de tota la Mediterrània. A la costa catalana, quan es posen olives en adob, a més de la farigola, la sajolida, l'orenga, etc., s'hi sol afegir unes fulles de fonoll marí.
Amb major freqüència, encara es posa quan es salen anxoves de manera casolana; llavors la salmorra es cobreix amb unes fulles d'aquesta planta que dona la seva olor particular. El seu oli essencial és utilitzat en alguns perfums.