Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 18 de desembre del 2020

Conjunció dels planetes Júpiter i Saturn

La conjunció entre els planetes Júpiter i Saturn vista el passat dimecres 16 de desembre des de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà). 

Us poso una fotografia de la bonica conjunció astronòmica que podem observar aquests dies (si els núvols ho permeten). Aquesta imatge la vaig poder captar des de Calonge el passat dimecres 16 de desembre a les 18:15h. El cel serè que hi havia el dimecres va facilitar amb escreix l'observació d'aquest fenomen astronòmic de primer ordre.
A la part superior podem veure els planetes Júpiter i Saturn aparentment molt a prop l'un de l'altre., a més a més, a la part inferior ens apareix la lluna creixent il·luminada en un 2 % i ben alineada amb els dos planetes. També apareixen les llums de les urbanitzacions que poblen el sector del Mas Nou.

La conjunció astronòmica entre aquests dos planetes gegantins és un espectacle molt poc freqüent que es produeix cada 20 anys. No obstant això, aquest cop la conjunció pren especial rellevància, tenint en compte que estem parlant de la conjunció més pròxima des del 16 de juliol de l'any 1623 i també serà la més pròxima amb un cel nocturn des del 1226. 
Caldrà aprofitar l'ocasió, ja que per veure'n una d'igual caldrà esperar fins al mes de març de l'any 2080. 
El seu màxim acostament aparent, en la línia de projecció visual des de la Terra, es produirà el dia 21 de desembre a les 18:27 h (UTC), moment en el qual la separació angular d'aquests gegants gasosos serà de tan sols 6.11 minuts d'arc. Malgrat que ens pugui donar la sensació que els dos planetes estaran molt propers, aquests continuaran mantenint una distància entre ells de diversos milions de quilòmetres.

Per veure la conjunció cal mirar cap a l'horitzó sud-oest, poc després de la posta de sol. Cal estar molt atents, ja que no romandran gaire estona per damunt de l'horitzó. A part de Júpiter i Saturn, si mirem cap al sud-est es pot veure veure Mart força brillant. La setmana vinent també es podrà observar com la Lluna s'anirà acostant al planeta roig, sobretot el dimecres.