Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 de desembre del 2020

Els temporals marítims danyen la balisa de RCR Arquitectes


Recentment, després de catorze mesos d'obres, per fi s'ha reobert el passeig que hi ha a l'espigó del port de Palamós. Això permet veure de ben a prop els desperfectes que van provocar els temporals marítims del passat hivern (sobretot el Gloria) a l'icònica balisa lluminosa que hi ha a la bocana.
Podem constatar que les onades han fet saltar pels aires diverses plaques de vidre i algunes altres presenten greus esquerdes, tot i trobar-se a una altura més que considerable, la qual cosa ens explica les proporcions que presentaven les onades.
La balisa lluminosa dissenyada pels reconeguts arquitectes de RCR Arquitectes, fou instal·lada fa 20 anys i a la llarga ha esdevingut una símbol del port palamosí i de la vila en general.

Aquest element senyalitzador ja ha patit l'embat dels temporals en anteriors ocasions. Per exempe, l'any 2001 ja va patir alguns desperfectes per culpa dels temporals de gregal. A l'any 2004, Ports de la Generalitat va reparar-la amb un cost de 76 mil euros. En aquella ocasió es va reforçar la base de l'estructura, es va fer el manteniment de la instal.lació, es reposaren les peces de vidre trencades pels cops de mar i també es reforçà el voladís i el suport. 
La balisa és una gran esfera d'acer i vidre, amb un cos de 19 anells exteriors de material vitri. Hi ha dos nivells de llum, que expliquen la relació entre el mar i la terra. El llum verd és per al mar, com totes les balises, i el llum groc va variant d'intensitat, d'acord amb la temperatura ambient.