Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de desembre del 2020

La casa Guinaua

La retirada de la terrassa del Glass Blanc ha tret a la llum les restes de la porta adovellada del segle XVI de la casa Guinaua, un element patrimonial palamosí que resta mig amagat a l'antic barri del Raval de Mar. 
Malauradament, la major part de les dovelles de granit van ser escapçades per fer més ampla la porta. A la comparativa de fotos de l'encapçalament podem veure com era aquesta porta a l'any 1942 i com es veu actualment. També podem veure els impactes de metralla que hi havia a la façana, degut als bombardeigs que hi van haver durant la Guerra Civil per part del bàndol sublevat.
Els Guinau eren una família rica de comerciants i negociants. Apareixen esmentats en uns protocols notarials de l'any 1531 i el darrer representant mor a l'any 1633. 
A la façana encara es conserva l'escut parlant de la família Guinau. En els seus extrems apareix una "G" i una "I" i al mig la representació d'una "Nau" i a sota una "Au". Tot plegat conforma G-I-NAU.
A part d'aquest bonic escut, a la façana també hi podem trobar interessants finestres i una porta amb els àmpits motllurats.
Una remodelació acurada d'aquesta façana dotaria el Barri Vell de Palamós d'un nou punt d'interès. 

A la banda esquerra de la imatge veiem la casa Guinaua en una fotografia de principis del segle XX.


Bibliografia: "La gent de la vila de Palamós, 1562-1950" de Pere Trijueque i Fonalleras. "Palamós, pedra a pedra, rajol a rajol" de Pere Trijueque i Fonalleras. El blog "Històries de Palamós i comarca" de Gabriel Martín Roig. Arxiu fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona.