Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 4 de febrer del 2021

Borm blau (Rhizostoma pulmo)


Tot i que encara som a l'hivern, ja han començat a aparèixer meduses a les aigües de la badia palamosina.
Aquesta setmana s'ha pogut observar algun borm blau (Rhizostoma pulmo) des del port de Palamós, tal com mostren les fotografies que podeu veure. 
És una espècie de cnidari escifozou de la família Rhizostomatidae. Es tracta de l'escifomedusa més gran del Mediterrani, arribant a fer uns 60 cm de diàmetre, sent el màxim registrat de 100 cm.
L'ombrel·la, la part més àmplia del seu cos, és de color entre blanquinós i groc o rosa, amb la vora blava. Tot i que no té tentacles, presenta vuit braços que s'uneixen a la zona superior i que formen una estructura a la seva part mitjana en forma de coliflor.

No disposa d'obertura bucal, la qual és substituïda per diversos orificis de petit tamany. Viu al nivell pelàgic, encara que els corrents la poden traslladar fins a les aigües costaneres. La seva distribució es concentra des del nord d'Europa fins al mar Mediterrani. És una espècie generalitzada a l'est de l'Atlàntic, la mar Mediterrània (en particular durant el final de l'estiu i principis de la tardor) i el mar Negre. 

Forma grans eixams i freqüentment es troba al costat de peixos dels gèneres Boops, Trachurus i Seriola. S'alimenta de plàncton. La picada d'aquesta espècie no té greus conseqüències, ja que els seus tentacles normalment no suposen un perill per als éssers humans. Només en persones sensibles el seu contacte pot causar irritació, la qual desapareix espontàniament en un temps curt, però encara deixa un dolor persistent. A l'aigua desprèn algunes substàncies o toxines que causen petites abrasions de picor i ardor.