Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 13 de febrer del 2021

Resum meteorològic i imatges de l'1 al 5 de febrer

Cel cobert de núvols baixos amb boira als contraforts de les Gavarres el passat dijous 4 de febrer al migdia

El període comprès entre l'1 i el 5 de febrer del 2021 va estar dominat per la baixa pressió, però les precipitacions van brillar per la seva absència a l'inici del segon mes de l'any.
La zonal o circulació general de l'oest va portar un autèntic rosari de pertorbacions cap a la façana atlàntica del continent europeu, amb precipitacions continuades i molt generoses en aquell sector. Tot i trobar-nos a dins del radi d'acció de la baixa pressió, amb un mínim de 999 hPa el passat dilluns 1 de febrer, els fronts que aconseguiren entrar a la península Ibèrica, es desgastaren a mesura que s'aproximaven a casa nostra i en prou feines ens portaren algunes bandes de núvols alts i mitgencs. Aquests mateixos núvols deixaren unes albades i unes postes de sol força acolorides a la badia palamosina.
La situació meteorològica, amb vents del sud i sud-oest, va mantenir la temperatura per la banda alta del termòmetre, amb molts registres d'entre 15 i 16 ºC a la nostra vila. En aquest sentit, cal tenir present que la mitjana de la temperatura màxima del mes de febrer és de 13,8 ºC a Palamós, amb la qual cosa podem afirmar que aquesta fou entre 1 i 2 ºC més alta del normal. Així mateix, tenint en compte que la mitjana climàtica de la temperatura mínima del mes de febrer és de 5,1 ºC, es pot constatar que les nits no van ser pas gaire fredes, ja que la mínima més baixa d'aquest període van ser els 7,8 ºC del passat dimarts 2 de febrer.

D'altra banda, també s'ha de remarcar el breu parèntesi que va experimentar aquesta elevada temperatura durant el passat dijous 4 de febrer. Aquella jornada el cel es va mantenir cobert per una capa de núvols baixos que frenaren la pujada del termòmetre i la màxima es va posicionar en un valor típic de l'hivern, amb 12,2 ºC. 
Els núvols baixos que es van veure el passat dijous 4 de febrer, a part d'aturar el termòmetre, també ens deixaren una estampa més típica de la primavera que no pas de l'hivern. El pas d'una massa d'aire tropical continental que venia del Sàhara, l'aigua freda del mar i la presència de vent en calma o vent molt feble del SE, van formar una capa d'estrats baixos o boira d'advecció que deixaren el cel tapat, en forma de boira alta, boirina o boira en els relleus costaners i, fins i tot, la boira baixà fins al nivell del mar en alguns punts a primeres hores del matí. Aquesta situació també anava companyada de mar plana o arrissada.

Parlant de l'estat de la mar, s'ha de ressaltar que aquesta es va veure molt tranquil·la la major part dels dies, amb unes excepcions molt evidents el passat dilluns 1 de febrer i el dimecres 3 de febrer.
El dia 1 s'aprecià mar de fons del SSO, maror. El dia 3, l'aproximació d'un front pel nord-oest de la península Ibèrica va provocar l'aparició d'una garbinada breu, però intensa, en hores matinals, la qual cosa va aixecar maror i omplí de blancalls la badia de Palamós.

Entrant en detalls, la temperatura màxima diària més alta va tenir lloc el dimecres 3 de febrer, amb uns prou destacats 15,8 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 12,2 ºC del dijous 4 de febrer, un valor força curt per l'època de l'any. 

Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 7,8 ºC del passat dimarts 2 de febrer, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 10,8 ºC enregistrats el passat divendres 5 de febrer. 

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1014 hPa del passat dimarts 2, dimecres 3 i dijous 4 de febrer, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1010 hPa del dilluns 1 de febrer. 

Si observem la pressió mínima diària més curta, trobem els 999 hPa del passat dilluns 1 de febrer, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dijous 4, amb 1011 hPa. 

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 94 % el passat dijous 4 de febrer, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 92 %, el dilluns 1, el dimarts 2 i el divendres 5 de febrer. 

Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 73 %, el passat dimarts 2 de febrer, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 90 %, el dijous 4 de febrer. 

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 45 km/h SSO, el passat dimecres 3 de febrer. Contràriament, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 16 km/h SE del passat dijous 4 de febrer.

També s'ha d'esmentar que es van recollir 0,0 mm. Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al Barri Vell de Palamós (Meteoclimatic). 

Altres observacions remarcables 

El passat dilluns 1 de febrer vàrem tenir un dia assolellat i plàcid, amb algun núvol baix decoratiu. La mar es va veure força alterada, amb maror, mar de fons del SSO (sense dades de la boia del cap deBegur). El vent fou poc destacable. Entre les 10:00h i les 13:00h hi hagué N, NNE i NE, a 5 km/h, ratxa màxima 32 km/h al Passeig del Mar.

El passat dimarts 2 de febrer vàrem començar el jorn amb de 2/8 a 5/8 Ci. Els núvols prims deixaren el típic cel amb cabretes o cel empedrat al migdia-primeres hores de la tarda, cel rogenc a la posta de sol. El vent va ser poc important. Entre les 10:00h i les 18:00h va bufar S, SSE, SE i ESE, a 5 km/h de mitjana, ratxa màxima 23 km/h. Arran de costa s'observà de marejol a maror, mar de fons del SSO (sense dades de la boia del cap deBegur). 

El passat dimecres 3 de febrer van continuar arribant moltes bandes de núvols alts, la qual cosa deixà una posta de sol molt acolorida. L'estat de la mar es va alterar molt,  amb maror, mar de vent del SSO i mar de fons (sense dades de la boia del cap deBegur), molts blancalls. El garbí bufà a uns 15-20 km/h de mitjana fins a les 10:30h., entre les 10:30h i les 13:00h bufà a uns 25 km/h de mitjana, ratxa màxima 45 km/h. 

El passat dijous 4 de febrer va formar-se un banc de núvols baixos o boira alta que tapà la costa baix-empordanesa tot el dia. Hi havia boirina, estones de boira arran de mar al matí i boira tot el jorn als contraforts de les Gavarres, a partir d'uns 100 m més o menys. Per culpa del cel tapat el dia fou fred i humit, màxima de només 12,2 ºC. Arran de costa hi havia mar arrissada o marejol (sense dades de la boia del cap deBegur). El vent va ser inexistent o molt feble del SSE, SE i E, a 2-5 km/h de mitjana, ratxa màxima 16 km/h.

El passat divendres 5 de febrer vàrem tenir un matí ennuvolat, amb boira alta o boirina, però amb el pas de les hores els núvols baixos es van anar trencant fins a deixar un dia assolellat. En nivells superiors hi havien de 4/8 a 6/8 Ci. A partir de les 09:00h va entrar vent del NNO, NO, ONO, O i N, a 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 31 km/h. Arran de costa hi havia marejol (sense dades de la boia del cap deBegur) 

Imatges del passat dilluns 1 de febrer

Temps assolellat i núvols baixos al fons al matí. Font: Port Esportiu Marina Palamós.

Temps assolellat i núvols baixos al fons al migdia. Font: Port Esportiu Marina Palamós.

Temps assolellat i mar de fons a la tarda. Font: Club Nàutic Costa Brava

Temps assolellat i núvols prims a la tarda. Font: Port Esportiu Marina Palamós.

Temps assolellat i núvols prims a la tarda. Font: Port Esportiu Marina Palamós.

Mapa sinòptic a les 07:00h. Veiem presència de baixa pressió.

Imatges del passat dimarts 2 de febrer

Cel empedrat al migdia.

Altocúmuls i cirrus al migdia.

Vista panoràmica de l'estat del cel al migdia.  

Mapa sinòptic a les 13:00h. Veiem la dorsal africana entrant pel sud de la península. 

Imatges del passat dimecres 3 de febrer

Núvols prims i onatge aixecat pel garbí al matí. Font: Port Esportiu Marina Palamós 

Núvols prims i menys onatge a la tarda. Font: Port Esportiu Marina Palamós 

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa a les 13:00h. Veiem un solc d'aire fred a l'oest de la península, la qual cosa generà una garbinada.

Mapa de vent en superfície a les 08:00h. Veiem garbinada a Palamós.

Imatges del passat dijous 4 de febrer

Cel cobert de boira al migdia.

Boirina al fons de la imatge i mar plana.

Boira al relleus costaners.

Boira al relleus costaners.

Boira al relleus costaners.

Boira al relleus costaners.

Boira al relleus costaners.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible a les 13:30h. Veiem els núvols baixos a la costa.   

Mapa sinòptic a les 07:00h. Veiem les isòbares molt separades, símptoma de falta de vent.  

Mapa de temperatura i geopotencial a 850 hPa a les 13:00h. Veiem la massa d'aire tropical continental que va facilitar la formació de la boira.   

Imatges del passat divendres 5 de febrer

Estrats tapant el radar del Puig d'Arques durant la tarda. Imatge presa des de Romanyà de la Selva.

Estrats a les Gavarres i núvols alts durant la tarda. Imatge presa des de Romanyà de la Selva.

Mapa sinòptic a les 19:00h. Veiem una situació de vents del sud.