Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 14 de febrer del 2021

Dissabte 6 de febrer: una intrusió de polsim del Sàhara de grans proporcions

Pols en suspensió enterbolint el paisatge que es veu des del Puig del Molí de Vent el passat dissabte 6 de febrer al migdia.

El passat dissabte 6 de febrer es va produir una intrusió de polsim del desert Sàhara insualment intensa.
La calitja que ens va envair va deixar-nos un panorama més propi de climes desèrtics. De fet, el mapa de més avall ens indica que hi havia més pols en supensió a Catalunya que al bell mig del desert saharià. Concretament, la càrrega de pols en suspensió assolí uns 2753 mgr/m2. Aquesta gran quantitat de pols va cobrir les superfícies exteriors amb una fina capa de color marronós, la qual cosa representà una sedimentació seca, un fet molt menys habitual que la coneguda pluja de fang que sol donar-se algunes jornades durant la primavera. 
L'acumulació de la fina capa de pols sobre els cotxes estacionats al carrer, creava el mateix efecte que esdevé quan un cotxe transita per un camí polsegós o bé quan fa molt temps que no es renta. 
Les imatges que podeu veure ens indiquen que l'episodi de calitxa fou extraordinari. Destaca especialment la disminució de la visibilitat, talment com si hi hagués boirina i, a més a més, la qualitat de l'aire va ser excepcionalment dolenta. A la majoria d'estacions de mesura de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) es van detectar registres alts de PM10.

Aquest ambient africà també va anar acompanyat per una temperatura molt més alta del normal per l'època de l'any. El vent intens de component sud que bufava en altura, a part de portar la intrusió de pols, també va portar-nos una massa d'aire tropical continental, amb la isoterma de 8,3 ºC a 850 hPa.
Tot i que el sol es va veure un xic apagat per la pols i per la presència de núvols baixos, encara hi van haver 19,4 ºC de màxima a Les Olives, 19,4 ºC a La Tallada d'Empordà, 19,3 ºC a La Bisbal d'Empordà o 18,5 ºC a Monells.
Pel que fa a la temperatura nocturna, el pas d'una franja de núvols mitgencs i la presència de vent, van deixar una mínima força elevada, amb 11,6 ºC a Palamós-La Fosca i també al Passeig del Mar. 

Ametller florit en primer pla i el Puig Cargol difuminat per la pols en supensió al fons de la imatge. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 6 de febrer del 2021 a Palamós., temperatura màxima 15,4 ºC (16,1 ºC a La Fosca i 16,9 ºC al Passeig del Mar), mínima 11,4 ºC (11,6 ºC a La Fosca i 11,6 ºC al Passeig del Mar). 
Estat del cel: al matí s'observaren de 4/8 a 8/8 St, boirina, calitja, pols en supensió., a la tarda hi hagueren de 1/8 a 4/8 St i Sc, calitja.
Vent: fins a les 07:00h vàrem tenir vent del NNO, NO i N, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció NNO, NO i N, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h va bufar vent del S, SSO i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h bufà vent del SSO, S i SO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va aparèixer vent del S, SSO i SO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent del S i SSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vàrem tenir vent del SSO, S i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h bufà vent del SO, S i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma. Ratxa màxima de vent 42 km/h SSO. 
Estat de la mar amb marejol o maror al matí, maror a la tarda, molts blancalls (sense dades de la boia del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1006 hPa, mínima 998 hPa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 83 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
 
Mapa de càrrega de pols en suspensió del passat dissabte 6 de febrer a les 07:00h. Veiem uns 2753 mgr/m2. 

Imatge del sensor MODIS del satèl·lit Terra de la NASA, el passat dissabte 6 de febrer. Veiem la important intrusió de polsim del Sàhara que hi va haver. 

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 6 de febrer al Baix Empordà, trobem els 19,4 ºC de La Tallada d'Empordà i de Les Olives com a màxima més alta del dia, per contra, els 15,4 ºC de Palamós es quedaren com a màxima més baixa. 

Pel que fa a la temperatura mínima, s'observen els 7,0 ºC de Monells com a valor més baix, en canvi, els 11,6 ºC de Palamós-La Fosca i de Palamós-Passeig del Mar es posicionaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dissabte 6 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 19,4 ºC (7,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,3 ºC (8,0 ºC)., Monells 18,5 ºC (7,0 ºC)., Torroella de Montgrí 18,2 ºC (8,7 ºC)., Castell d'Aro 17,8 ºC (7,5 ºC).   

Més imatges del passat dissabte 6 de febrer