Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 31 de març del 2021

Dissabte 20 de març: segueix la tramuntana i l'ambient hivernal

Les illes Formigues sota l'embat de la tramuntanada del passat dissabte 20 de març al migdia. 

La tramuntana va seguir bufant amb força durant el passat dissabte 20 de març.
Per cinquena jornada consecutiva, el vent del nord va bufar sense aturador de forma moderada i amb cops forts, però amb marcades fluctuacions d'intensitat. En aquesta ocasió la ratxa màxima va assolir uns 68 km/h a la nostra vila. Al Baix Empordà també destaquen els 82 km/h de Roca Maura (Estartit) o els 71 km/h de Palafrugell.  
La forta diferència de pressió que generà la situació de nord observada al golf de Lleó, es va mantenir gràcies a la interacció entre el potent anticicló dinàmic que abraçava l'oest del continent europeu i la pertorbació ubicada entre el nord d'Àfrica i el sud d'Itàlia.
Aquesta ventada va aixecar un intens onatge a poca distància de la línia costanera i la mar s'omplí de blancalls, tal com veieu a les imatges. Cal remarcar que l'onatge aixecat pel vent del nord es va unir a l'existència d'una notable mar de fons de gregal, la qual cosa alterà encara més l'estat de la mar fins arran de costa mateix.

El vent també es va encarregar de deixar-nos una sensació de fred força remarcable per l'època de l'any. L'efecte del vent es va ajuntar amb una baixa temperatura ambiental, promoguda pel manteniment de la llengua d'aire fred polar continental que ens portà la situació retrògrada que us vaig comentar a l'anterior post. 
A uns 500 hPa encara hi havia l'isoterma de -30 ºC i a uns 850 hPa es va observar l'isoterma de -2 a -4 ºC al damunt de l'Empordà, a 1.500 m. 
Aquestes dades ens indiquen que hi havia una anomalia negativa de temperatura de 8 ºC a 1.500 m, tal com podeu comprobar en els mapes de més avall. No és estrany que tot això acabés donant una temperatura màxima de només 11,6 ºC, un valor típic de l'època hivernal.
Finalment, les precipitacions de la nit-matinada de divendres a dissabte també s'allunyaren ràpidament, degut a l'aire sec que ens donà un mínim del 35 % d'humitat relativa. 

El Furió de Cala Estreta sota l'embat de la tramuntanada que bufava el passat dissabte 20 de març al migdia. 

Mar de fons de gregal i mar de vent de tramuntana a la zona de Cala Estreta el passat dissabte 20 de març al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 20 de març del 2021 a Palamós., temperatura màxima 11,6 ºC (12,0 ºC a La Fosca i 11,9 ºC al Passeig del Mar), mínima 6,2 ºC (6,2 ºC a La Fosca i 5,7 ºC al Passeig del Mar). El cel es va mantenir asserenat fins a la tarda-vespre, però a partir d'aleshores van aparèixer de 3/8 a 5/8 Sc. Restes de precipitació de matinada amb 0,4 mm acumulats.
Vent del NNO, N i NO tota la jornada, a uns 25 km/h de mitjana, marcades fluctuacions d'intensitat. Ratxa màxima de vent 68 km/h NNO. 
Estat de la mar amb maror, mar de fons de gregal i mar de vent de tramuntana. Sense dades de la boia del cap de Begur. 
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1013 hPa. Humitat relativa màxima 79 %, mínima 35 %. (Dades de meteoclimatic.com)

Mapa de temperatura a 850 hPa a les 13:00h. Veiem la potent llengua d'aire fred polar continental que ens va afectar, amb la isoterma de -2 a -4 ºC al damunt de l'Empordà. 

Mapa d'anomalia de temperatura a 850 hPa a les 13:00h. Veiem una anomalia negativa de 8 ºC. 

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa a les 13:00h. Veiem la llengua d'aire fred polar continental que es va afectar, amb la isoterma de -30 ºC a sobre la costa catalana.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió a nivell del sòl a les 13:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 20 de març al Baix Empordà, trobem els 13,7 ºC de Castell d'Aro com a màxima més alta del dia, per contra, els 11,3 ºC de Palafrugell-Pi Verd es quedaren com a màxima més baixa. 

Pel que fa a la temperatura mínima, s'observen els 4,6 ºC de La Bisbal d'Empordà com a valor més baix, en canvi, els 6,9 ºC de Torroella de Montgrí (meteoclimatic) es posicionaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dissabte 20 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Castell d'Aro 13,7 ºC (6,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,3 ºC (4,6 ºC)., Torroella de Montgrí 13,1 ºC (6,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 12,7 ºC (5,2 ºC)., Monells 12,4 ºC (5,0 ºC).

 Més fotos del passat dissabte 20 de març