Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 25 de març del 2021

Diumenge 14 de març: tarda amb núvols amenaçadors i aparició de la tramuntana

Cel cobert de núvols baixos a primeres hores de la tarda del passat diumenge 14 de març. Font: càmera web de Palamós

El passat diumenge 14 de març vàrem tenir una altra mostra clara de la típica variabilitat meteorològica d'aquesta època de l'any.
L'arribada d'un sistema frontal va obrir les portes a una situació de nord al golf de Lleó, amb aires més frescos i secs. Entre el potent anticicló que dominava la façana atlàntica d'Europa i la pertorbació que es va formar a l'àrea del nord d'Itàlia, es va generar un fort gradient isobàric, amb tramuntana moderada a partir de les nou del matí, a uns 20-25 km/h de mitjana, ratxa màxima 63 km/h al Passeig del Mar.
Malauradament, aquest canvi de temps no ens va portar pas precipitacions, seguint amb la tònica general d'un mes de març que es podrà definir com a molt sec si no es produeix cap miracle en els propers dies.

Malgrat que el jorn va començar amb grans clarianes, amb el pas de les hores el cel va quedar cobert amb núvols amenaçadors, però aquests en prou feines ens van donar alguna gota inapreciable i esporàdica a la tarda, per culpa de l'aire sec que afectava diverses capes de la troposfera, la qual cosa impedia la convecció.
El cel tapat va provocar que la temperatura màxima fos més baixa que l'enregistrada el dia anterior, però sense ser una baixada remarcable, almenys a la nostra vila. Per exemple, veiem que a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 3,5 ºC inferior (dissabte 17,0 ºC i diumenge 13,5 ºC). No obstant això, a Palamós la màxima tan sols va descendir 0,7 ºC d'un dia per l'altre, un fet comprensible tenint en compte que el mercuri ja havia quedat força curt el dia abans degut a l'aire fresc del mar.
Finalment, tan sols falta destacar que la nit va tornar a ser hivernal cap a l'interior de la comarca, amb 0,9 ºC de mínima a Monells i 1,9 ºC a La Tallada d'Empordà. El cel serè de la matinada, la manca de vent, l'isoterma de 0 o 1 ºC a 1.500 m i la inversió tèrmica, foren els culpables un cop més d'aquesta temperatura notablement freda.

Núvols baixos i marejol a Platja d'Aro a primeres hores de la tarda. Font: Club Nàutic Port d'Aro 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 14 de març del 2021 a Palamós., temperatura màxima 13,6 ºC (14,2 ºC a La Fosca i 13,9 ºC al Passeig del Mar), mínima 7,0 ºC (7,1 ºC a La Fosca i 6,8 ºC al Passeig del Mar). 
Estat del cel: al matí s'observaren de 3/8 a 6/8 Cu i Sc., a la tarda hi van haver de 6/8 a 8/8 Cu i Sc, alguna gota esporàdica i inapreciable. 
Vent: fins a les 09:00h s'aprecià vent del O, ONO, NO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció NNO, N i NO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vàrem tenir vent del NNO, NO i N, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h va aparèixer vent del NNO, NO i N, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h s'observà vent del NNO, NO i N, a 15-20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 53 km/h NNO (63 km/h al Passeig del Mar). 
Estat de la mar amb marejol arran de costa. Sense dades de la boia del cap de Begur. 
Pressió atmosfèrica màxima 1024 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 52 %. (Dades de meteoclimatic.com)

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió en superfície a les 14:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Mapa de temperatura a 850 hPa a les 14:00h. Veiem l'isoterma de 0 ºC fregant l'Alt Empordà.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 14 de març al Baix Empordà, es veu que va experimentar una baixada més o menys accentuada a tot arreu, respecte el dissabte. 
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van assolir una màxima 3,5 ºC més baixa, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,5 ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,2 ºC.
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,7 ºC inferior. 
Els 15,4 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,2 ºC de Les Olives foren la màxima més discreta. 

Per acabar el resum meteorològic, veiem que la temperatura mínima va pujar lleugerament a la majoria de localitats, en relació al dia abans. 
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima ascendí 0,6 ºC, a Torroella de Montgrí també pujà 0,6 ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,2 ºC. A La Tallada d'Empordà s'aprecià una excepció, amb una mínima 1,4 ºC més baixa. 
A Palamós hi va haver una mínima 1,5 ºC més alta. 
Els 0,9 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,1 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat diumenge 14 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Castell d'Aro 15,4 ºC (3,9 ºC)., Monells 14,3 ºC (0,9 ºC)., Torroella de Montgrí 14,2 ºC (2,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,2 ºC (2,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,5 ºC (1,9 ºC). 

Cel ennuvolat i la mar molt plàcida a Llafranc a primeres hores de la tarda. Font: Hotel Llafranc 

Cel ennuvolat a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam