Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 13 d’abril del 2021

Dissabte 3 d'abril: altre cop polsim del Sàhara i 25 ºC a l'interior de la comarca

Posta de sol del passat dissabte 3 d'abril amb raigs crepusculars per la presència de polsim del Sàhara i alguns núvols baixos.

El passat dissabte 3 d'abril ens va afectar una nova i destacada intrusió de polsim del Sàhara a l'atmosfera.
Per enèssima vegada en els darrers mesos, els vents intensos de component sud i sud-oest que bufaven en altura, van arrossegar una gran quantitat de pols en suspensió fins a les nostres latituds. Això va provocar una nova devallada de la qualitat que respirem i va tenyir el cel de color blanquinós a les hores centrals de la jornada i de color goguenc-marronós a la sortida i a la posta de sol. 
Precisament, la presència d'aquesta càrrega de pols a l'atmosfera, va facilitar que es formessin uns bonics raigs crepusculars o raigs divins durant l'ocàs, coincidint amb el pas d'algunes fileres d'altocúmuls castellanus per l'horitzó oest que denotaven lleugeres condicions d'inestabilitat, tal com també va succeir el dia abans.
Aquests raigs de llum són gairebé paral·lels, però semblen divergir causa de la perspectiva lineal. Sovint es produeixen quan alguns objectes, com ara els pics de les muntanyes o els núvols, oculten parcialment els raigs solars. Hi ha diversos aerosols presents a l'aire que dispersen la llum del sol i fan que aquests raigs siguin visibles, a causa de la difracció, reflexió i dispersió.

Així mateix, a part de la pols en suspensió, l'altra factor rellevant del panorama meteorològic va tornar a ser la temperatura màxima. Es pot afirmar que cap a l'interior de la comarca baix-empordanesa la roba d'abric va fer més nosa que servei al migdia-primeres hores de la tarda. 
A uns 850 hPa, el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h va detectar l'isoterma de 8,5 ºC. Aquesta massa d'aire càlid tropical continental que acompanyava el polsim del Sàhara, el temps assolellat i l'entrada de vent de garbí reescalfat a l'interior del Baix Empordà, van fer disparar el mercuri cap amunt, com si fos primavera avançada
Com a valors més destacats de temperatura màxima trobem 24,9 ºC a La Tallada d'Empordà, 24,9 ºC a Les Olives, 24,8 ºC a Casavells Centre, 24,5 ºC a Sobrestany, 24,4 ºC a La Bisbal d'Empordà, 24,1 ºC a Monells i 24,0 ºC a Verges. Cal tenir en compte que aquests registres van tenir lloc entre les 15:30h i les 16:30h més o menys, coincidint amb el garbí més intens.   

Posta de sol del passat dissabte 3 d'abril amb raigs crepusculars per la presència de polsim del Sàhara i alguns núvols baixos.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 3 d'abril del 2021 a Palamós., temperatura màxima 18,4 ºC (18,2 ºC a La Fosca i 20,1 ºC al Passeig del Mar), mínima 10,6 ºC (9,8 ºC a La Fosca i 9,5 ºC al Passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren de 0/8 a 2/8 Ci i Cs, a més de 0/8 a 1/8 Sc i St, calitja., a la tarda van aparèixer de 1/8 a 3/8 Cu, Sc i St, calitja, a més de 1/8 a 2/8 Ac castellanus. 
Vent: fins a les 10:00h vàrem tenir vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció E, ENE, ESE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va bufar vent del S, SSO i SSE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h bufà vent del NNE, N i NNO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h SSO (45 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol al matí, a la tarda un xic de maror. Sense dades de la boia del cap de Begur. Pressió atmosfèrica màxima 1012 hPa, mínima 1009 hPa. Humitat relativa màxima 82 %, mínima 43 %. (Dades de meteoclimatic.com)

Posta de sol del passat dissabte 3 d'abril. Font: http://palamos.cam

Mapa de càrrega de pols en suspensió del passat dissabte 3 d'abril a les 02:00h. Veiem 2.587 mgr/m2 al damunt nostre. 

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dissabte 3 d'abril a les 14:00h. Veiem la presència de l'isoterma d'entre 8 i 9 ºC a sobre nostre i la de 12 ºC al Pirineu. 

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 3 d'abril al Baix Empordà, trobem els 24,9 ºC de La Tallada d'Empordà i de Les Olives com a màxima més alta del dia, per contra, els 18,2 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a màxima més baixa. 

Pel que fa a la temperatura mínima, s'observen els 5,2 ºC de Monells com a valor més baix, en canvi, els 11,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es posicionaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dissabte 3 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

La Tallada d'Empordà 24,9 ºC (5,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,4 ºC (5,4 ºC)., Monells 24,1 ºC (5,2 ºC)., Torroella de Montgrí 22,9 ºC (5,8 ºC)., Castell d'Aro 20,3 ºC (8,1 ºC).   

 Més fotos del passat dissabte 3 d'abril

Posta de sol del passat dissabte 3 d'abril amb raigs crepusculars per la presència de polsim del Sàhara i alguns núvols baixos.