Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 21 d’abril del 2021

Resum meteorològic i imatges del 5 al 9 d'abril

Posta de sol amb núvols alts i tràngol aixecat pel garbí el passat dijous 8 d'abril.

El període comprès entre el 5 i el 9 d'abril del 2021 va ser un període de marcats contrastos de temperatura i, a més a més, hem de lamentar una altra vegada la manca de precipitacions que hi va haver, malgrat trobar-nos en una estació que hauria de ser plujosa.
La primera jornada (dilluns 5 d'abril) va portar-nos un ambient força agradable o un xic càlid, sobretot cap a l'interior de la comarca baix-empordanesa, amb molts registres de temperatura màxima clarament per sobre dels 20 ºC, com per exemple els 22,8 ºC de La Bisbal d'Empordà, els 22,7 ºC de Les Olives o els 22,2 ºC de  Monells. 
El temps assolellat, el garbí i la presència de l'isoterma de 5,4 ºC a 850 hPa, foren els responsables d'aquesta temperatura elevada. No obstant això, per no perdre la tradició, el garbí va frenar molt el mercuri a Palamós, amb la qual cosa la màxima d'aquell dilluns "només" va marcar 16,2 ºC. 
Recordem que l'aigua superficial del mar es trobava al voltant dels 13 ºC aquella jornada, un fet que manté la temperatura màxima a ratlla, si la comparem amb la d'altres punts de l'interior de la comarca.

Aquesta bonança que va acompanyar-nos a l'inici de l'esmentat període va durar ben poc, malgrat el temps assolellat que dominà la major part del temps.
La temperatura va anar devallant fins a situar-se per la banda baixa del termòmetre durant els següents dies, degut a l'arribada d'una massa d'aire àrtic que ocupà bona part d'Europa, especialment la seva meitat nord i est. A casa nostra aquest aire fred ens va arribar de resquitlló, però també es va fer notar de valent quedant estancat a sobre nostre, afectant especialment la temperatura mínima.
En hores nocturnes semblava que hagués retornat l'hivern, sobretot terra endins. Cal tenir present que en algunes localitats de l'interior de la comarca es va baixar lleugerament dels zero graus centígrads el passat dijous 8 d'abril. Aquella jornada s'anotaren -0,7 ºC de mínima a Torroella de Montgrí, -0,1 ºC a La Tallada d'Empordà i 0,0 ºC a Monells. De totes maneres, aquestes tímides gelades per sort van durar ben poc. Al dia següent la presència de nuvolositat i vent feble de component sud-est van suavitzar una mica l'ambient.
Per exemple, veiem que a Palamós es va passar d'una mínima de 6,8 ºC el dijous 8 d'abril, a una mínima d'11,1 C el dia següent. Més cap a l'interior, a Torroella de Montgrí passaren d'una mínima de -0,7 ºC el dijous, a una mínima de 5,1 ºC el divendres 9 d'abril. 
  
Així mateix, a uns 1.500 metres es va enregistrar l'isoterma de -1,7 ºC a les 13:00h del passat dimecres 7 d'abril, l'isoterma d'1,0 ºC el passat dijous 8 d'abril i l'isoterma de 0,4 ºC divendres 9 d'abril, uns valors notablement baixos per l'època de l'any. 
Això es va traduir en una temperatura màxima poc càlida per ser el mes d'abril, si obviem el primer dia del període. Per exemple, veiem que a Palamós vàrem tenir una màxima de 13,7 ºC el dimecres 7 d'abril. Hem de tenir en compte que la mitjana climàtica de la temperatura màxima del mes d'abril és de 17,9 ºC a la nostra vila, la qual cosa ja ens indica que hi havia una anomalia de temperatura clarament negativa.
L'establiment d'una circulació meridiana (ens sol portar aire més fred que la circulació zonal) establerta entre l'anticicló de les Açores que dominava l'oest d'Europa i la zona depressionària que afectava la meitat est d'Europa, va ser la causant d'aquest ambient fresc o fred.
Finalment, només resta remarcar que tota aquesta entrada d'aire fred també va anar acompanyada d'una tramuntanada el passat dimecres 7 d'abril, sobretot al llarg de la matinada i el matí, amb una ratxa màxima de 81 km/h al Passeig del Mar.  

Entrant en detalls, la temperatura màxima diària més alta va tenir lloc el dilluns 5 d'abril, amb uns modestos 16,2 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 13,7 ºC del passat dimecres 7 d'abril, un valor més típic de l'hivern que no pas de la primavera. 

Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 6,8 ºC del passat dijous 8 d'abril, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 11,1 ºC enregistrats el passat divendres 9 d'abril. 

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1026 hPa del passat dimecres 7 d'abril, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1014 hPa del dimarts 6 d'abril. 

Si observem la pressió mínima diària més curta, trobem els 1010 hPa del passat dimarts 6 d'abril, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dijous 8 d'abril, amb 1022 hPa. 

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 92 % el passat dimarts 6 d'abril, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 68 %, el dimecres 7 d'abril. 

Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 27 %, el passat dimecres 7 d'abril, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 65 %, el divendres 9 d'abril. 

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 72 km/h NNO (81 km/h al Passeig del Mar) el passat dimecres 7 d'abril. Contràriament, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 29 km/h SE del passat divendres 9 d'abril. 

També s'ha d'esmentar que es van recollir 0,0 mm, amb dos dies de precipitació inapreciable, el dimarts 6 i el divendres 9 d'abril. 
Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al Barri Vell de Palamós (Meteoclimatic) 

Altres observacions remarcables 

El passat dilluns 5 d'abril vàrem tenir un dia dominat per l'ambient assolellat. Al llarg del matí només s'apreciaren de 0/8 a 3/8 Sc i St i de 0/8 a 3/8 Ci., a la tarda van aparèixer de 4/8 a 6/8 Ci, Cs i As, cel rogenc a la posta de sol. Temperatura màxima 16,2 ºC.
La presència de l'isoterma de 5,4 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i el temps assolellat i el garbí, van deixar 22,8 ºC de màxima a La Bisbal d'Empordà, 22,7 ºC a Les Olives, 22,2 ºC a Monells, 22,2 ºC a Casavells-Centre, 22,2 ºC a Monells i 21,7 ºC a Calonge, entre d'altres registres similars.
Fins a les 10:30h va bufar vent del NO, ONO i SO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., aleshores entrà vent del S, SSE, SSO, SO i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h va aparèixer vent del S i SSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h va bufar vent del S, SSO i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vàrem tenir vent de direcció NO, ONO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima 39 km/h SSO (44 km/h a La Fosca). Arran de costa hi havia mar arrissada o marejol al matí, un xic de maror a la tarda. Sense dades de la boia del cap de Begur. 

El passat dimarts 6 d'abril vàrem tenir un dia bàsicament ennuvolat. La presència d'una àrea de baixa pressió, amb un mínim de 1010 hPa a la nostra vertical, l'existència d'un lleuger flux de component sud-est en superfície i l'entrada d'aire fred, entre d'altre qüestions, van fer crèixer abundants núvols baixos o de cert desenvolupament vertical, amb de 7/8 a 8/8 Cu, Sc i St tot el jorn. 
A la tarda va caure alguna roina inapreciable. També s'observaren mammatus i virga.
A uns 1.500 m va entrar l'isoterma de 2,5 ºC. Això, més el cel ennuvolat, va fer baixar la temperatura màxima respecte el dia anterior, sobretot terra endins. Per exemple, a Monells van tenir una màxima de 16,3 ºC, quan el dia abans havien tingut 22,2 ºC. A Palamós màxima de 15,7 ºC.
Fins a les 08:00h va aparèixer vent del NNO, N i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., llavors entrà vent del NNO, N i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h va aparèixer vent del NNO, NO i N, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vàrem tenir vent del S, SSE i SE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 18:00h vent del NO, ONO, NNO i N, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h s'aprecià vent del NNO, NO i N, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h va bufar vent del NNO, NO i N, a 20-25 km/h de mitjana., ratxa màxima 52 km/h NNO. Arran de costa s'observà marejol. Sense dades de la boia del cap de Begur. 

El passat dimecres 7 d'abril vàrem començar la jornada amb 8/8 Sc, però amb el pas de les hores els núvols es van desfer fins a deixar pas a un dia radiant a partir del migdia., a la tarda només hi hagueren de 0/8 a 3/8 Sc.
Malgrat el temps assolellat, l'ambient fou força fred i ventós. A Palamós màxima de només 13,7 ºC degut a la presència de l'isoterma de -1,7 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h).
La temperatura mínima va donar-se a darreres hores del dia, en comptes de produir-se de matinada o a primera hora del matí. Destaquen els 0,7 ºC de mínima de Torroella de Montgrí, els 1,7 ºC de Monells i els 1,7 ºC de La Tallada d'Empordà.
Fins a les 08:30h hi hagué vent de direcció NNO, NO, NNO i ONO, a uns 30-35 km/h de mitjana., a partir d'aleshores va bufar vent del NNO i N, 25-30 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vàrem tenir vent del NNE, N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h bufà vent del NNE i N, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h va aparèixer vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vàrem tenir vent del O, ONO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., ratxa màxima 72 km/h (81 km/h al Passeig del Mar). Arran de costa hi havia marejol. Sense dades de la boia del cap de Begur. 

El passat dijous 8 d'abril es va mantenir el temps assolellat i amb vent de garbí o llebeig moderat degut a l'aproximació d'una pertorbació per l'oest de la península Ibèrica. Al matí s'observaren de 0/8 a 3/8 Sc, a més de 0/8 a 3/8 Ci i Ac., a la tarda es van veure de 3/8 a 6/8 Ci i Cs. A Palamós màxima de només 13,8 ºC degut a la presència de l'isoterma d'1,0 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h).
La matinada asserenada, l'aire fred que va entrar i la falta de vent en els indrets arrecerats de l'interior de la comarca, deixaren una nit més pròpia de l'hivern que no pas de la primavera, amb febles gelades en algunes localitats. A Torroella de Montgrí mínima de -0,7 ºC, a La Tallada d'Empordà -0,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà 0,0 ºC.  
Fins a les 09:30h s'aprecià vent del S, SSO, SO i SSE, a uns 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vàrem tenir vent del S, SSO, SO i SSE, a 20-25 km/h de mitjana., ratxa màxima 48 km/h SSO. Arran de costa hi havia maror. Sense dades de la boia del cap de Begur. 

El passat divendres 9 d'abril vàrem tenir un dia dominat pels núvols baixos o d'un cert desenvolupament vertical, degut a la presència d'un flux de component SE carregat d'humitat. Al matí s'observaren de 3/8 a 7/8 Cu, Sc i St i de 0/8 a 2/8 Ci., a la tarda van veure's 8/8 Cu, Sc i St, alguna roina esporàdica i inapreciable. A Palamós màxima 14,8 ºC i mínima 11,1 ºC. A uns 1.500 m és detectà l'isoterma de 0,4 ºC (dada del radiosondtage de Barcelona de les 13:00h). No obstant això, la temperatura mínima va pujar molt respecte el dia anterior, degut a la presència de núvols i de vent. Per exemple, a Torroella de Montgrí van tenir una mínima de 5,1 ºC, quan el dia anterior hi havia hagut una mínima de només -0,7 ºC.
Fins a les 12:30h va bufar vent del SE, ESE, SSE i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir d'aleshores bufà vent del SE, ESE, SSE i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h va aparèixer vent del SE, ESE, SSE i S, a 10-15 km/h de mitjana., ratxa màxima 29 km/h SE. Arran de costa hi havia un xic de maror, mar de fons del SE. Sense dades de la boia del cap de Begur. 

Imatges del passat dilluns 5 d'abril

La bassa de la resclosa del Molí de Més Amunt (riera dels Molins, Calonge) encara amb força aigua.

La bassa de la resclosa del Molí de Més Amunt (riera dels Molins, Calonge) encara amb força aigua.

La bassa de la resclosa del Molí de Més Amunt (riera dels Molins, Calonge) encara amb força aigua.

La bassa de la resclosa del Molí de Més Amunt (riera dels Molins, Calonge) encara amb força aigua.

La bassa de la resclosa del Molí de Més Amunt (riera dels Molins, Calonge) encara amb força aigua.

La bassa de la resclosa del Molí de Més Amunt (riera dels Molins, Calonge) encara amb força aigua.

Imatges del passat dimarts 6 d'abril

Cel cobert de núvols baixos al migdia. Aquella jornada va caure alguna roina inapreciable.

Cel cobert de núvols baixos al migdia. Aquella jornada va caure alguna roina inapreciable.

Cel cobert de núvols baixos al migdia. Aquella jornada va caure alguna roina inapreciable.

Cel cobert de núvols baixos al migdia. Aquella jornada va caure alguna roina inapreciable.

Imatges del passat dimecres 7 d'abril

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió a nivell del sòl a les 08:00h. Veiem una situació de nord al golf de Lleó.

Temps assolellat, amb cel ras, i una vinya amb brots tendres a Calonge a primeres hores de la tarda.

Temps assolellat, amb cel ras, i una vinya amb brots tendres a Calonge a primeres hores de la tarda.

Temps assolellat, amb cel ras, i una vinya amb brots tendres a Calonge a primeres hores de la tarda.

Temps assolellat i flors boscanes al costat d'una vinya de Calonge a primeres hores de la tarda.

Temps assolellat i flors boscanes al costat d'una vinya de Calonge a primeres hores de la tarda.

Imatges del passat dijous 8 d'abril

Temps assolellat al paratge dels Vinyers (Calonge) a primeres hores de la tarda.

Temps assolellat al paratge dels Vinyers (Calonge) a primeres hores de la tarda.

Temps assolellat a Calonge a primeres hores de la tarda.

Vent de garbí moderat a la badia de Palamós durant la tarda.

Posta de sol amb núvols alts i tràngol aixecat pel garbí.

Posta de sol amb núvols alts i tràngol aixecat pel garbí.

Posta de sol amb núvols alts i tràngol aixecat pel garbí.

Imatges del passat divendres 9 d'abril

Cel ennuvolat i força amenaçador a primeres hores de la tarda. Aquell dia van caure quatre gotes inapreciables i esporàdiques. Font: http://palamos.cam

Cel ennuvolat i força amenaçador a primeres hores de la tarda. Aquell dia van caure quatre gotes inapreciables i esporàdiques. Font: càmera web de Palamós

Cel ennuvolat i marejol o un xic de maror a primeres hores de la tarda a Platja d'Aro. Font: Club Nàutic Port d'Aro 

Cel ennuvolat, la platja deserta i marejol a Llafranc (Palafrugell) a primeres hores de la tarda. Font: Hotel Llafranc