Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 8 d’abril del 2021

Diumenge 28 de març: cel ras, bonança al migdia i un paisatge primaveral

Temps assolellat amb cel ras i un camp de colza florit en primer pla el passat diumenge 28 de març al migdia. Al fons veiem el Mas Bofill o Collell.

El passat diumenge 28 de març vàrem tenir un altre dia assolellat i plàcid. 
Tal com podeu veure en el recull de fotografies, els camps de colza que es van sembrar a Sant Joan de Palamós lluïen sota un cel ras. 
D'altra banda, quan fotografiem aquestes imatges tan bucòliques, cal tenir en compte que les plantacions tenen un propietari i que s'han de respectar. Malauradament, durant aquesta massificada Setmana Santa algunes persones (sobretot pixapins), han trepitjat diversos sembrats de la comarca per fer la foto de rigor i, fins i tot, algunes plantes han sigut arrencades per voler fer un ram, tal com han denunciat alguns agricultors a les xarxes socials (vegeu el Facebook). 

Així mateix, deixant de banda aquests actes incívics, el paisatge típicament primaveral va acompanyar una marcada bonança a les hores centrals de la jornada, igual com el dia anterior. La temperatura màxima més elevada va enregistrar 20,6 ºC a La Bisbal d'Empordà (meteoclimatic), 19,3 ºC a Calonge, 18,8 ºC a Sobrestany i 18,7 ºC a Monells, entre d'altres valors similars.
A Palamós, la presència de vent fresc de component est i nord-est va frenar el mercuri i la màxima només va marcar 14,7 ºC.
Aquest ambient relativament càlid al migdia va tenir un clar contrapunt en hores nocturnes. La inversió tèrmica agreujada per un reforç de l'anticicló, amb un màxim de 1031 hPa, el cel asserenat i la manca de vent, van fer que la temperatura mínima fos més baixa que l'assolida el dia anterior. En aquest sentit destaquen els 2,2 ºC enregistrats a Monells i els 2,6 ºC de Torroella de Montgrí. 

Un camp florit amb diverses espècies de plantes el passat diumenge 28 de març al migdia

Més dades meteorològiques del passat diumenge 28 de març del 2021 a Palamós., temperatura màxima 14,7 ºC (14,4 ºC a La Fosca i 16,0 ºC al Passeig del Mar), mínima 7,8 ºC (6,9 ºC a La Fosca i 7,1 ºC al Passeig del Mar). 
Cel asserenat tot el dia.
Vent: fins a les 09:00h s'aprecià vent del NO, NNO i N, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció ENE, NE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vàrem tenir vent del E, ENE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h va aparèixer vent del S, SSO i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h s'observà vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 21 km/h E. 
Estat de la mar amb marejol arran de costa. Sense dades de la boia del cap de Begur. 
Pressió atmosfèrica màxima 1031 hPa, mínima 1028 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 64 %. (Dades de meteoclimatic.com)

Temps assolellat amb cel ras i un camp de colza florit en primer pla, el passat diumenge 28 de març al migdia. Al fons a l'esquerra veiem el Mas Xec amb la seva torre de defensa i a la dreta s'aprecia el Mas Bofill o Collell.

Temps assolellat i un camp de colza florit en primer pla, el passat diumenge 28 de març al migdia. Al fons veiem el Mas Xec amb la seva torre de defensa.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 28 de març al Baix Empordà, es veu que va experimentar pocs canvis respecte el dia anterior, a més a més, aquestes petites variacions foren dispars. 
Per exemple, a Torroella de Montgrí van assolir una màxima 1,7 ºC més baixa i a Castell d'Aro baixà 0,7 ºC, per contra, a Monells va pujar 0,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,1 ºC. 
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,9 ºC inferior. 
Els 20,6 ºC de La Bisbal d'Empordà (meteoclimatic) van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,4 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més discreta. 

Per acabar el resum meteorològic, veiem que la temperatura mínima va baixar amb més o menys determinació a totes les localitats, en relació al dia abans. 
Per exemple, a Monells la mínima descendí 3,4 ºC, a Castell d'Aro baixà 3,2 ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 3,1 ºC. 
A Palamós hi va haver una mínima 3,6 ºC més baixa. 
Els 2,2 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,9 ºC de Roca Maura (Estartit) es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat diumenge 28 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Monells 18,7 ºC (2,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,5 ºC (3,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,8 ºC (3,1 ºC)., Castell d'Aro 17,6 ºC (4,9 ºC)., Torroella de Montgrí 16,2 ºC (2,6 ºC).

  Més fotografies del passat diumenge 28 de març