Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 16 d’abril del 2021

El refugi de la Guerra Civil ubicat al carrer Salvador Albert i Pey


Un moviment de terres realitzat fa uns mesos va escapçar els metres inicials del refugi de la Guerra Civil que hi ha ubicat al carrer Salvador Albert i Pey. A l'entrada d'aquest refugi hi podem veure gravada la data del 21/07/1937.
L'entrada feia molts anys que s'havia omplert amb terres i roques, a més a més, recentment també va ser tapiada. Aprofitant l'esvoranc accidental que s'hi va produir fa pocs mesos, l'equip de tècnics de patrimoni i arqueologia de l'Ajuntament de Palamós i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han iniciat les tasques de prospecció del refugi.

Aquestes tasques es realitzen amb la participació d'operaris de la Brigada Municipal que retiren la terra acumulada, obrint el pas a l'interior del túnel per tal que els tècnics puguin accedir-hi i realitzar l'estudi de l'estructura, així com comprovar la possible presència d'altres restes d'interès patrimonial que hi pugui haver.

Aquests treballs permetran l'elaboració d'un informe tècnic posterior. No es descarta que aquest element s'hagués construït aprofitant la galeria d'una antiga mina d'aigua d'època medieval, com les que s'han localitzat a la zona.

El Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura i l'Ajuntament de Palamós valoraran les conclusions dels informes elaborats pels especialistes després d'aquesta prospecció, i si aquestes destaquen algun tipus de valor patrimonial, es preservarà aquesta estructura tal com es va fer amb els refugis antiaeris del municipi ubicats al pati de l'escola La Vila, al parc del puig del Molí de Vent o a la plaça dels Arbres.

Palamós durant la Guerra Civil va ser front i rereguarda, i la seva situació estratègica i la condició de port la varen convertir en un objectiu militar freqüent de l'exèrcit franquista.

Els atacs per mar i, sobretot, per aire, varen ocasionar nombroses morts entre la població civil, així com la destrucció massiva d'infraestructures, edificis i fàbriques. Els refugis es varen convertir doncs en imprescindibles per a la protecció de la ciutadania del municipi.