Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 27 de maig del 2021

Aligot comú (Buteo buteo)

 Un aligot comú mascle vist al damunt d'un tutor d'una vinya de la localitat veïna de Calonge i Sant Antoni.

L'aligot comú (Buteo buteo) el podem veure tot sovint vigilant les seves presses apostat al damunt dels tutors que es posen a les vinyes, entre d'altres indrets de la nostra geografia.

L'aligot comú (Buteo buteo) mesura de 51 a 56 cm de llargària. Els adults generalment són de color marró fosc i tacats de blanc per sota. De vegades es veuen en petits grups. En ple vol, les ales són amples, i quan s'han desplegat, fan més d'un metre d'envergadura. 
Tal com fan els seus parents el falcó, el xoriguer, el milà negre, el milà reial i l'esparver vulgar, també aprofita els corrents d'aire per volar sense perdre altura. 
El seu nom científic prové del llatí buteo, que significa "aligot". També es coneix com a aligany o falcó reial a les Balears i miseroca o bisaroca al Gironès. 

És present a gairebé tot Europa, si bé al nord i nord-est només hi és present a l'estiu. Els joves de les poblacions centreeuropees hivernen al sud d'Europa, mentre que els adults passen tot l'any als territoris de cria; les poblacions d'Escandinàvia i Rússia, per contra, emigren senceres.

A Catalunya el trobem en gran part del territori, on és relativament comú en hàbitats força variats (des dels prats alpins fins a les planes de Lleida), sempre que tinguin bosc per a fer el niu i zones obertes per a caçar.
Pel que fa a la dieta és molt adaptable, però les seves potes dèbils i urpes curtes el capaciten sobretot per caçar animals petits, com esquirols i, sobretot, rates i ratolins, que solen ser la seva principal presa, fins al punt que en castellà es coneix l'aligot com a ratonero. Quan convé, però, també capturen llangardaixos, serps, ocells joves i insectes, i no dubta a menjar despulles si troba algun animal mort.
 
 Un aligot comú mascle vist al damunt d'un tutor d'una vinya de la localitat veïna de Calonge i Sant Antoni.