Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 2 de maig del 2021

La carassa de la Pera


Coneixeu la carassa de la Pera? A la cruïlla del carrer Major amb el del Pedró hi ha una casa antiga, a la cantonera de la qual hi destaca un relleu de pedra en forma de cara, amb els bigotis cargolats, a la moda del segle XVII. Segons una llegenda local, es tracta de la representació del famós bandoler Joan Sala, més conegut com Serrallonga. 
Aquesta curiosa carassa presenta un orifici a la seva part inferior que serviria per abocar algun tipus de líquid. Segons l'historiador palamosí Gabriel Martin Roig, es tractaria d'un element que representa un cap de turc i provindria d'algun trull, molt semblant al que podem veure en el famós bar el Castellet de Palamós (vegeu article en format PDF).

De tots maneres, si pareu atenció també podreu veure una altra carassa força enigmàtica en el nucli medieval de la Pera i també diverses llindes i portalades interessants. 
El nucli antic es troba lleugerament enlairat en un petit turó dominat per la mole de l'església de Sant Isidor. Al seu voltant també hi ha restes de l'antiga força emmurallada i un conjunt de carrerons, alguns d'ells porticats, amb voltes i arcades. Hi ha diverses cases d'origen ben antic i molt poc modificades i el conjunt manté el traçat urbà original i un aspecte que no deu estar gaire lluny del que tenia als segles XVI i XVII.