Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 de maig del 2021

Diumenge 25 d'abril: bonança primaveral, invasió de meduses i minves

Temps assolellat i minves el passat diumenge 25 d'abril al migdia.

El passat diumenge 25 d'abril la temperatura es va mantenir força estable respecte el dia anterior.
Un cop més, el vent de component sud que bufava en altura ens va portar una nova i destacada intrusió de polsim del Sàhara. Aquest fet, a part d'empitjorar la qualitat de l'aire, també va deixar-nos un cel de color blanquinós que es tornava de color terròs a la sortida i a la posta de sol.
La massa d'aire tropical continental que ens afectava es va reforçar encara més en relació al dia abans, coincidnt amb l'entrada de l'isoterma de 9,7 ºC a 850 hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h. No obstant això, la temperatura màxima no va experimentar un increment substancial, per culpa del vent feble de component est, sud-est i nord-est que bufava en superfície, amb la qual cosa els valors foren molt similars als anotats el dissabte 24 d'abril. 
En aquest sentit, com a registres més destacats de temperatura màxima trobem els 23,2 ºC de La Bisbal d'Empordà (meteoclimatic), els 22,8 ºC de Casavells Centre, els 21,9 ºC de La Tallada d'Empordà, els 21,7 ºC de Les Olives o els 21,4 ºC de Calonge. A Palamós, com sempre, la brisa marina va frenar el termòmetre, amb una màxima de 17,1 ºC.
Cal remarcar que a diferència del dies precedents, en aquesta ocasió la temperatura mínima sí que va pujar de forma destacada. Per exemple, veiem que a Torroella de Montgrí van tenir una mínima 5,8 ºC més alta (dissabte 3,8 ºC i diumenge 9,6 ºC).  

En un altre ordre de coses, malgrat que la pressió en superfície no va ser molt elevada, amb un màxim de 1017 hPa i un mínim de 1012 hPa, es podia observar clarament el fenomen de les minves. Les causes més probables que provocaren que el nivell del mar estigués més baix del normal, foren l'absència d'onatge causat pel vent o la mar de fons, l'existència de vent intens de llevant al sud de la península Ibèrica que porta l'aigua del Mediterrani a l'Atlàntic per l'Estret de Gibraltar, unit a una certa inèrcia del baix nivell que hi havia hagut els dies anteriors.

Parlant del mar, aquest es va veure molt transparent, però en alguns sectors de la costa palamosina s'observaren grans acumulacions de meduses de l'espècie Aequorea forskalea, un fet habitual en aquesta època de l'any. 
L'Aequorea forskalea és una hydromedusa transparent amb una ombrel·la circular de 8 a 17 centímetres de diàmetre. Es caracteritza per tenir un gran nombre de canals radials a l'endoderm, disposats de forma centrífuga des de l'estómac fins a l’extrem de l'ombrel·la. Aquests són de color bru o blau fosc. 
A l'extrem de l'ombrel·la creixen nombrosos tentacles molt fins i llargs. La zona on està la boca té una forma triangular, que permet identificar-la.
És una medusa pelàgica i cosmopolita. Viu tant a l'oceà Atlàntic com a l'Índic, el Pacífic o el Mediterrani.
Atrapa l'aliment amb els tentacles i la seva dieta es compon, bàsicament, de copèpodes, amfípodes, ostràcodes o larves de decàpodes.
Tal com succeeix amb moltes meduses, Aequorea forskalea passa per una fase de pòlip que es fixa al fons del mar. Posteriorment es transformarà en la medusa lliure que trobarem flotant al mar. No és urticant per a l'home.
Igual que la temuda Pelagia noctiluca, és freqüent veure-la mar endins, ja que és una espècie pelàgica (viu a alta mar) que els corrents marins porten fins a la costa.

Un banc de meduses de l'espècie Aequorea forskalea observat el passat diumenge 25 d'abril al migdia.

Temps assolellat i l'aigua del mar molt transparent el passat diumenge 25 d'abril al migdia.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 25 d'abril del 2021 a Palamós., temperatura màxima 17,1 ºC (17,5 ºC a La Fosca), mínima 11,1 ºC (10,8 ºC a La Fosca). 
Estat del cel: al matí s'observaren de 2/8 a 5/8 Sc i de 1/8 a 3/8 Ci, Cs i As., a la tarda van veure's de 0/8 a 2/8 Sc i de 4/8 a 7/8 Ci, Cs i As, calitja.   
Vent: fins a les 10:30h s'aprecià vent del NO, O i SSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vàrem tenir vent del E, SE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h va aparèixer vent del NE i NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h s'observà vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 15 km/h E. 
Estat de la mar amb mar plana o arrissada, minves, bancs de meduses., mar endins hi havia marejol (onatge significant de 0,23 m a les 08:00h a 19 milles al davant del cap de Begur, de 0,35 m a les 12:00h i de 0,35 m a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 0,78 m a les 23:00h. 
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 74 %. (Dades de meteoclimatic.com i de Puertos del Estado)

Temps assolellat i malva arborea florida en primer pla el passat diumenge 25 d'abril al migdia. 

Temps assolellat i el nivell del mar més baix del normal el passat diumenge 25 d'abril al migdia.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 25 d'abril al Baix Empordà, es veu que va variar poc a totes les estacions meteorològiques, respecte el dia anterior., a més a més, els canvis foren dispars. 
Per exemple, a Castell d'Aro van assolir una màxima 1,6 ºC més alta i a La Tallada d'Empordà pujà 0,2 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va baixar 1,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,5 ºC. 
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,3 ºC superior. 
Els 23,2 ºC de La Bisbal d'Empordà (meteoclimatic) van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,1 ºC de Palamós i de l'Estartit-Roca Maura foren la màxima més discreta. 

Per acabar el resum meteorològic, veiem que la temperatura mínima va pujar amb força a totes les localitats, en relació al dia abans. 
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima ascendí 5,8 ºC, a La Tallada d'Empordà pujà 5,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 4,9 ºC. 
A Palamós hi va haver una mínima 3,4 ºC més alta. 
Els 6,9 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat diumenge 25 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

La Tallada d'Empordà 21,9 ºC (8,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,2 ºC (8,1 ºC)., Castell d'Aro 21,1 ºC (8,2 ºC)., Torroella de Montgrí 21,1 ºC (9,6 ºC)., Monells 21,0 ºC (6,9 ºC). 

 Més fotos del passat diumenge 25 d'abril