Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 d’octubre del 2021

Setembre molt plujós a l'extrem sud de Catalunya i punts del Prepirineu


El passat mes de setembre va començar amb un bloqueig anticiclònic al nord del continent europeu, que a l'àrea mediterrània provoca una situació moderada de calor i tempestes que puntualment poden ser extremadament torrencials, com va passar a Alcanar (el Montsià), on es van acumular més de 250 mm l'1 de setembre, o la pedregada extraordinària que va afectar el Lluçanès i el Baix Berguedà el dia 6 de setembre. 
A partir d'aquest dia el corrent general atmosfèric es va normalitzar amb vent de l'oest en els nivells mitjans de la troposfera, provocant el pas de pertorbacions atlàntiques amb un flux del sud-oest que va donar un episodi de calor que va afectar Catalunya entre els dies 7 i 15 de setembre. 
Des del dia 16 i fins a pràcticament el final de mes, el bloqueig anticiclònic al nord del continent europeu va tornar a afectar de nou l'Europa occidental. Si bé va provocar una suavització de la temperatura a les nostres contrades, va donar tempestes fortes. Especialment durant el dia 16 de setembre, quan es van arribar a superar els 100 mm a Malgrat de Mar (el Maresme) o a Berga (Berguedà). 
No obstant això, el mes ha estat sec a la franja central de Catalunya, Pirineu més occidental i Alt Empordà, i molt sec entre les comarques del Pla d'Urgell i l'Urgell. A la resta ha estat normal o plujós tot i que les tempestes han provocat que fos molt plujós a punts de la Terra Alta, del Prepirineu i a la desembocadura de la Tordera, i extremadament plujós al sud del delta de l'Ebre. Aquesta irregularitat pluviomètrica ha estat conseqüència del caràcter tempestuós de la precipitació al setembre, com a resposta a una configuració atmosfèrica (bloqueig anticiclònic al nord del continent) que afavoreix la formació de tempestes a tot l'arc mediterrani, afectant fins i tot el vessant sud dels Alps. Cal destacar les anomalies positives de l'extrem sud del país, assolint valors per damunt del 350% respecte de la mitjana climàtica.

Pel que fa a la temperatura, el setembre s'ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, a excepció del massís dels Ports i quadrant nord-oest del territori on la temperatura ha estat semblant a la mitjana climàtica. De la temperatura cal destacar el rècord de temperatura mínima més alta en un mes de setembre a 12 de les 149 estacions de la XEMA entre els dies 7 i 8, el rècord de temperatura mínima més alta en un mes de setembre a 16 de les 149 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades entre els dies 14 i 15, fins i tot amb rècord de tota la sèrie (no només de setembre) a Fornells de la Selva. 
Al llarg del mes hi ha hagut només 2 rècords de temperatura màxima de setembre: 33,5 °C a la Tallada d'Empordà el dia 15, i 30,2 °C a Badalona - Museu el dia 24. 

Font: Meteocat