Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 de novembre del 2021

Octubre sec o molt sec a gran part de Catalunya

 


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el mes d'octubre ha estat marcat per la presència d'un centre d'altes pressions en superfície i una dorsal anticiclònica en els nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 metres d'altura) ocupant gran part de l'Europa Occidental. Aquesta configuració ha provocat una inhibició de les pertorbacions a les nostres contrades, les quals han afectat la meitat oriental del continent europeu. A més, les masses fredes han quedat retingudes a altes latituds mentre que la massa tropical ha quedat confinada al sud-oest d'Europa.

Destaquen el front fred que va creuar Catalunya els dies 3 i 4 d’octubre i que va deixar quantitats per sobre dels 40 mm al Pirineu i al litoral i prelitoral Central, amb una transitòria però acusada baixada tèrmica, i la precipitació del 29 al 31 amb acumulacions per sobre dels 40 mm a punts del litoral Central i vessant sud del Pirineu.

Si ens fixem en la temperatura, l'octubre s'ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, especialment a la plana de Vic, la plana de l'Empordà, conurbació de Barcelona i l'Altiplà Central. En canvi, ha estat normal o fred a l'oest de la depressió Central, terres de l'Ebre, àmplies zones de la serralada Prelitoral, Pirineu i Prepirineu.
Aquesta anomalia tèrmica ha estat provocada per la persistència dels centres d'altes pressions a les nostres contrades. Ara bé, l'anticicló ha provocat nits fredes en algunes fondalades, per exemple amb 19 dies de glaçada a Das - Aeròdrom (la Cerdanya), més del doble del normal.

Pel qued fa a les precipitacions, el passat mes d'octubre ha estat sec o molt sec a gran part de Catalunya, a excepció de la zona a cavall entre el Barcelonès i el Maresme on s'ha de qualificar de plujós.
Les anomalies negatives de precipitació han estat conseqüència de la inhibició del pas de centres de baixes pressions per la presència de l'anticicló. Cal recordar igualment que el mes d'octubre juntament amb el setembre són els mesos més plujosos de l'any al litoral i prelitoral.

Per veure l'informe complet del SMC accedir al següent enllaç: