El passat diumenge 26 de juny es va poder observar el punt àlgid de l'espectacular floració dels gira-sols.
Gràcies al temps assolellat que vàrem tenir durant la jornada dominical, els camps poblats de gira-sols que hi havien a la vora del barri del Figuerà i del paratge de la Pietat (Sant Joan de Palamós), van poder lluir amb tota la seva màxima expressió, la qual cosa va crear un espectacle visual de primer ordre.
El gira-sol (Helianthus annuus) és una planta herbàcia originària de l'Amèrica boreal, especialment de Mèxic, el Perú i el sud dels Estats Units, que va ser introduïda a Europa durant el segle XVI. Des d'aleshores, el seu cultiu es va propagar ràpidament.
Segons la genètica, la domesticació té el seu origen a l'est dels Estats Units, concretament a la zona d'Arkansas i després es va estendre cap al sud. Es conrea per la llavor.
De la pipa de gira-sol s'obté un oli comestible que ha sigut protagonista de l'actualitat en els darrers mesos., a més a més, les pipes també es poden consumir directament.
El nom d'Heliantus, que és com es coneix científicament el gira-sol, deriva del grec antic helios, que significa "sol", i anthos "flor", doncs "flor de sol", que és prou descriptiu per la seva aparença.
La creença que és una planta que segueix el sol durant el seu recorregut diürn és un error, ja que només les gemmes tancades ho fan. En créixer, les tiges es fan rígides i les flors adultes són fixes. Generalment s'orienten cap al llevant.
En un altre ordre de coses, la temperatura mínima ja no va quedar per sota dels 20 ºC.
El respir que hi havia hagut durant les dues nits anteriors, va desaparèixer i altre cop es va observar una nit tropical, amb una mínima de 21,7 ºC. Això va ser per culpa de l'aire de tramuntana que bufà de matinada i per la presència de núvols baixos en aquelles hores.
Pel que fa a la temperatura màxima, aquesta va variar poc d'un dia per l'altre. Malgrat el temps assolellat i l'ascens de temperatura que s'observà a 1500 m (dissabte iso de 16,5 ºC a 850 hPa i diumenge iso de 17,2 ºC), cap a l'interior de la comarca s'aprecià un lleu descens del mercuri.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà van tenir 29,5 ºC (30,9 ºC el dia abans), a La Tallada d'Empordà 28,3 ºC (30,1 ºC el dia abans) i a Torroella de Montgrí 27,5 ºC (29,3 ºC el dia abans). Segurament, aquest fet fou una conseqüència del gregal que bufà i dels intervals de núvols baixos presents.
Més dades meteorològiques del passat diumenge 26 de juny: Temperatura màxima 25,2 ºC (24,8 ºC el dia abans), mínima 21,7 ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb alguns intervals de núvols baixos., al matí s'observaren de 3/8 a 6/8 Sc i St., a la tarda es van veure de 0/8 a 3/8 Sc i St.
Vent: fins les 08:00h vent de direcció NNE, N i NNO, a 5 km/h de mitjana., llavors vent de direcció N, NNE i NNO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent de direcció N, NNO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del NE, ENE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del NNE, NNO i N, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h NNE. Marejol. Mar endins onatge sig. de 0,7 m a les 08:00h, de 0,82 m a les 12:00h i de 0,94 m a les 22:00h. Alçada màxima 1,56 m a les 23:00h. Humitat del 72 al 93 %. Pressió atmosfèrica màxima 1011 hPa, mínima 1008 hPa.