Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 de febrer del 2023

Dissabte 31 de desembre del 2022: es repeteix la jugada, amb boira per acabar l'any

Boira a la platja de la Fosca el passat dissabte 31 de desembre al matí. Al fons veiem Cap Gros ben tapat. Foto de Eve Bsb.

El passat dissabte 31 de desembre podem afirmar que hi va haver una repetició de la jugada.
La boira d'advecció, un fenomen més típic de la primavera, ens va visitar durant el matí del darrer dia de l'any. Curiosament, l'any 2021 també es va donar el mateix fenomen meteorològic per aquestes dates (vegeu aquest post: http://tempspalamos.blogspot.com/2022/01/boira-dadveccio-per-acomiadar-el-2021-i.html).
El fet que durant dos anys seguits s'hagi produït aquest fet, comença a ser molt simptomàtic d'una reiteració de les situacions atmsofèriques que ens porten una temperatura més alta del normal per l'època de l'any. 

Aquell dissabte es va detectar una anomalia positiva de temperatura de 8 ºC a uns 1500, amb l'isoterma de 12,4 ºC a 850 hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h.
Aquest massa d'aire càlid, el migdia assolellat i l'entrada de garbí, van portar una temperatura màxima de 21,3 ºC a Calonge, 20,7 ºC a Castell d'Aro, 20,2 ºC a La Bisbal d'Empordà i 20,9 ºC a La Tallada d'Empordà.
Així mateix, l'aire fresc del mar i les restes de boira van mantenir una mica a ratlla el mercuri a Palamós, amb "només" 16,1 ºC de màxima. La mínima va marcar 9,0 ºC.
En relació al vent, al llarg de la matinada i al matí s'aprecià vent en calma, una situació propícia per a la formació de boira de mar. A partir del migdia, el garbí va fer acte de presència a uns 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 42 km/h.
Com és normal, el vent de mar va aixecar maror a la badia palamosina. Mar endins, a 19 milles del cap de Begur, la boia de Puertos del Estado va anotar una alçada significant de l'onatge de 0,94 m a les 08:00h i a les 20:00h. L'alçada màxima de l'onatge fou de 2,03 m a les 20:00h. 
Pel que fa a l'estat del cel, a part de la boira del matí, també es van veure alguns altocúmuls lenticulars molt extensos cap a l'horitzó nord.     
La humitat relativa va ser molt elevada, amb un màxim del 97 % i un mínim del 83 %. Aquesta humitat va generar força rosada que va acumular 0,2 mm. 
Finalment, la pressió ens deia que hi havia un anticicló fort, amb un màxim de 1025 hPa i un mínim de 1021 hPa. 

Boira ocultant el paisatge de la badia de Palamós el passat dissabte 31 de desembre al matí. Font: càmera web de Palamós.

El mateix indret sense boira el passat dissabte 31 de desembre al matí. Font: càmera web de Palamós.

Altocúmuls lenticulars a l'horitzó nord el passat dissabte 31 de desembre al migdia.

Altocúmuls lenticulars a l'horitzó nord durant la posta de sol el passat dissabte 31 de desembre al matí. Font: càmera web de Palamós.