Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 20 de febrer del 2023

Diumenge 19 de febrer: garbí, minves, calitja i 23 ºC a l'interior de la comarca

El fenomen de les minves vist ahir diumenge 19 de febrer des de Cala Margarida.

La temperatura màxima es va desbocar durant el passat diumenge 19 de febrer.
Com si ja hagués arribat la primavera, els registres de temperatura màxima superaren els 20 ºC a diverses poblacions de la comarca baix-empordanesa.
La presència d'una massa d'aire tropical provinent del nord d'Àfrica, va portar-nos l'isoterma de 9,1 ºC a 850 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona. Aquesta dada ens diu que hi havia una anomalia positiva de temperatura de 4 ºC a 6 ºC a 1.500 m.
Aquest fet, unit al temps assolellat i a l'entrada de garbí que arriba reescalfat a  l'interior de la comarca, deixaren 23,0 ºC de màxima a La Bisbal d'Empordà, 21,8 ºC a La Tallada d'Empordà, 20,9 ºC a Torroella de Montgrí i 20,5 ºC a Calonge, entre d'altres dades similars.
Aquesta massa d'aire inusualment càlida per l'època de l'any, també anava acompanyada per una nova intrusió de polsim del Sàhara a l'atmosfera. Com a conseqüència d'això, es va enterbolir molt la visió del paisatge que envolta la badia de Palamós, tal com podeu veure en alguna foto que vaig fer des del mirador privilegiat de Cap Gros. 

Així mateix, tal  com passa habitualment, a la nostra vila el vent de mar va mantenir la temperatura a ratlla, amb una màxima de "només" 15,0 ºC. 
La temperatura mínima de la jornada dominical va marcar 5,6 ºC al bell mig del nucli antic de Palamós.   
L'aire humit deixà un grau d'humitat relativa amb un màxim del 84 % i un mínim del 64 %.
La ratxa màxima de vent anotà 32 km/h SSO (Palamós-la Fosca).
El potent anticicló deixà veure altre cop les minves, amb una pressió màxima de 1027 hPa i una pressió mínima de 1024 hPa.
Finalment, l'estat de la mar es presentà amb marejol o maror segons el moment del dia. Mar endins, a 19 milles del cap de Begur, onatge significant de 0,7 m a les 07:00h, de 0,47 m a les 12:00h i de 0,7 m a les 18:00h. Alçada màxima de l'onatge 1,34 m a les 03:00h. 

Calitja enterbolint la visió del paisatge ahir diumenge 19 de febrer. També veiem núvols alts, amb deixants dels avions.

Mapa de càrrega de pols a l'atmosfera d'ahir diumenge 19 de febrer.

En un altre ordre de coses, podem afirmar que el garbí no va faltar a la seva cita i deixà molt bones sensacions en la darrera jornada de competició de la 33a Palamós Optimist Trophy.
Novament, després d'un matí d'espera, amb calma total, a partir del migdia va entrar en acció el vent del SSO a la badia palamosina. Les condicions de navegació en els camps de regates foren molt bones, amb garbí a uns 7-11 nusos.
La flota d'optimist va gaudir d'un gran dia amb 3 proves realitzades pels grups Or i Plata, i 2 proves pels de Bronze, Maragda i Perla. 

El regatista espanyol Hugo Rodríguez (CN Arenal) es proclamà guanyador absolut del 33 Trofeu Internacional Vila de Palamós Optimist-17 Copa de Nacions. 
El segon lloc de la general fou pel regatista espanyol Joan Domingo (CN Cambrils) i el podi s'ha completat amb el polonès Zmudzinski. 
Pel que fa als trofeus especials, el premi Xavier Ribera al millor regatista local fou atorgat a Jordi Camós. 
El Trofeu Martinet al regatista més jove de la flota va ser entregat a Toni Rivas (CN Garraf), nascut l'octubre de 2014. 

Més fotos d'ahir diumenge 19 de febrer