Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 9 de desembre del 2023

Novembre càlid i majoritàriament sec a Catalunya

 

Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de novembre s’ha de qualificar de càlid arreu de Catalunya, amb anomalies al voltant dels +3 °C al massís del Port i punts del Baix Camp i de les Garrigues.

Ha estat un mes sec o molt sec a la major part del país, a excepció de l’extrem nord-occidental, ja que a l’àrea pirinenca ha estat normal i fins i tot plujós al vessant sud de la serralada.

El novembre ha estat dominat per una circulació molt zonal (vent de l’oest). Aquesta situació ha provocat, d’una banda, el pas de diversos sistemes frontals que donada la seva procedència atlàntica han afectat fonamentalment el Pirineu occidental. D’altra banda, ha inhibit les adveccions de masses d’aire més fredes procedent d’altes latituds. De totes maneres, aquesta dinàmica s’ha trencat durant els últims dies del mes amb una tendència a un ambient més fred.

Precipitació i vent entre els dies 1 i 4 de novembre

El pas d’un sistema frontal va provocar precipitació els dies 1 i 2 i ratxes fortes de vent fins al dia 4 de novembre.

Si bé la precipitació va ser general durant el dia 2, les quantitats de precipitació van ser poc importants a gran part del país, a excepció de l’extrem nord-oest de Catalunya on es van acumular més de 50 mm, tal com mostren els 94,4 mm de Boí (XOM), a l’Alta Ribagorça, o els 78,0 mm d’Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà.
El vent es va fer notar a Catalunya i va deixar ratxes molt fortes a sectors elevats del prelitoral, amb 157,7 km/h el dia 2 a Puig Sesolles (1.668 m, Vallès Oriental), per sobre dels 120 km/h a les parts més altes del Pirineu, amb 136,4 km/h el dia 4 al Lac Redon (2.247 m, Val d’Aran) i més de 90 km/h a les terres de l’Ebre.

Temperatura alta entre el 12 i el 14 de novembre

Entre el dia 12 i el 14 de novembre es va produir a Catalunya un episodi de temperatura clarament superior a la normal, sobretot prop de la costa. 
La circulació zonal amb altes pressions i una massa d’aire força càlid a la península Ibèrica, juntament amb vent de ponent a nivells baixos, va fer que l’ambient arribés a ser calorós a les comarques properes al litoral, amb valors excepcionals. La temperatura superava els 16 °C a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud) al litoral mediterrani de la Península, entre 8 i 10 °C per sobre del normal a mitjans de novembre.

Es va superar el rècord de temperatura màxima de novembre a 23 de les 145 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) que tenen més de 20 anys de dades.
Els dies 13 i 14 de novembre va ser quan es van assolir les màximes més altes de l’episodi, amb rècords concentrats a les comarques del litoral i prelitoral, sobretot del Camp de Tarragona fins al Pla de l’Estany, i una temperatura elevada però no tan excepcional a la resta del país.
L’Observatori Fabra de Barcelona (el Barcelonès) el dia 14 va mesurar 26,4 °C, igualant la temperatura més alta en un mes de novembre dels seus 110 anys de dades ininterrompudes, un rècord vigent des del 9 de novembre de 1985.
La màxima de 29,5 °C a Fogars de la Selva (el Gironès) és la temperatura més alta que han mesurat les estacions de la XEMA en un mes de novembre, superant els 29,2 °C d’Ulldecona - els Valentins (el Montsià) del 6 de novembre de 2013. 
Són sèries d’estacions automàtiques que tenen 35 anys de dades.
Les dades d’estacions manuals indiquen que el novembre de 1985 es va produir un episodi comparable, amb màximes per sobre dels 25 °C i fins a 30 °C a punts de la Selva com Santa Coloma de Farners o l’aeroport de Girona, la mateixa comarca on en aquest episodi s’han assolit els valors més elevats.
A 8 de les 116 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades es va mesurar la temperatura mínima diària més alta de tota la seva sèrie. Els rècords es van assolir el dia 12 a la comarca de la Terra Alta i sobretot el dia 14 al prelitoral Central.

Precipitació els dies 21 i 22 de novembre

Entre el 21 i el 22 de novembre va nevar al Pirineu a partir d'uns 1.500 m d'altitud i es van acumular gruixos de més de 20 cm a l'Aran i a l'extrem nord del Pallars Sobirà i la Cerdanya, amb 41 cm a Certascan (2.400 m) i 39 cm a Bonaigua (2.268 m). El vent del nord va deixar una ratxa de 164 km al Puig Sesolles (1.668 m), al Montseny.

Precipitació el dia 30 de novembre

El pas d’un sistema frontal fred va donar precipitació durant el dia 30 que afectà fonamentalment el vessant sud del Pirineu occidental, amb més de 20 mm en forma de pluja: 67,8 mm a Boí (2.535 m, l’Alta Ribagorça), 35,7 mm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà) o 25,5 mm al Pont de Suert (l’Alta Ribagorça), entre els valors més destacats.


Novembre càlid a Catalunya

El novembre s’ha de qualificar de càlid arreu de Catalunya, amb anomalies al voltant dels +3 °C al massís del Port i a punts del Baix Camp i de les Garrigues.

Malgrat l’episodi de calor del 12 al 14 de novembre, amb valors per damunt de la normal climàtica del mes de novembre, la temperatura baixa durant els primers dies del mes va deixar una anomalia de temperatura no tan alta com va passar durant el mes d’octubre.

De totes maneres, diversos sectors del prelitoral mesuraren el novembre més càlid de tota la seva sèrie, superant el de 2022. És el cas de l'Observatori de l'Ebre, on la temperatura mitjana de 16,5°C superà els 16,2°C del novembre de l’any passat.

L’Observatori Fabra de Barcelona (el Barcelonès) va registrar una temperatura mitjana de 14,8 °C (+2,6 ºC per sobre la mitjana climàtica). És el segon novembre més càlid de la sèrie climàtica 1914-2023, només per darrera del de 2022 (15,3°C).

Novembre sec a Catalunya

Va ser un mes sec o molt sec a la major part del país, a excepció de l’extrem nord-occidental, ja que a l’àrea pirinenca fou normal i fins i tot plujós al vessant sud de la serralada.

La circulació zonal que ha dominat el mes de novembre amb fronts de procedència atlàntica expliquen la distribució d’aquestes anomalies.

La irradiació per sobre de la normal a Catalunya

La irradiació solar global ha estat per sobre de la normal a Catalunya, especialment a la depressió Central i les terres de l’Ebre. En canvi, ha quedat lleugerament per sota de la normal a diverses zones de l’extrem nord.