Pesquero La Puntaire, hundido cerca de Cabo Sebastián tras sufrir vía de agua. Otro pesquero ha rescatado a sus cuatro tripulantes, que estaban en las balsas salvavidas, y los ha trasladado a Palamós. pic.twitter.com/MHgZ6UMCB9
— SALVAMENTO MARÍTIMO (@salvamentogob) December 4, 2023
L'embarcació de fusta de 24,6 metres d’eslora i construïda a l'any 1979, amb base al port de Palamós, va patir els efectes d'un temporal de garbí curt, però molt intens, mentre pescava gamba al canyó de La Fonera.
Segons explica el Diari de Girona, la barca d'arrossegament o bou La Puntaire, aquest passat dilluns 4 de desembre va sortir a pescar com és habitual. Cap a un quart de tres de la tarda, una onada va trencar una part de la popa de l’embarcació i es va començar a enfonsar.
El patró de l’embarcació va demanar ajuda per ràdio als altres vaixells que estaven pescant a la vora.
Per sort, el patró de l’embarcació Sol-raig i president de la Confraria de Palamós, Miquel Mir, va buscar la ubicació exacte i va anar cap allà.
Mentrestant, el patró d’un altre vaixell, el Nova Gacela, va trucar a Salvament Marítim, que va activar la Salvamar Sírius i l’helicòpter Helimer 221.
Segons informa el Diari de Girona, el vaixell Sol-raig va arribar a la ubicació de La Puntaire 13 minuts després de rebre l’avís d’emergència, i el vaixell ja s’havia enfonsat.
Els tres mariners i el patró van poder llençar les dues balses salvavides a temps, i amb l’ajuda d’una escala de més de tres metres, van aconseguir pujar al Sol-raig. Aleshores els van traslladar fins al Port de Palamós en perfecte estat i sense necessitat de ser atesos en cap centre mèdic.
El Salvamar Sirius va estar rastrejant la zona i va recollir les restes grans del vaixell que suraven, ja que la majoria d’infraestructura de l’embarcació està a uns 600 o 700 metres de profunditat i és irrecuperable.
Aquest naufragi està relacionat amb la garbinada intensa i el fort onatge que generà el pas de la borrasca Sani per la façana atlàntica europea.
Tal com succeeix tot sovint amb aquestes situacions, el pas d'una potent borrasca atlàntica pel sud de les illes Britàniques, va provocar una intensificació del vent de garbí o llebeig a la badia de Palamós. Les isòbares molt juntes i la inflexió que presentaren a sobre nostre, van provocar l'aparició d'una potent ventada del sud-oest, tot i que de curta duració.
A partir del migdia la situació de vent s'anà reforçant de manera sorpresiva, fins assolir el seu punt àlgid a primeres hores de la tarda. El vent va enregistrar una ratxa màxima de 71 km/h, siguent una dada molt destacable, tractant-se de garbí. La velocitat mitjana va arribar als 35-40 km/h durant una bona estona.
Segons la boia de Puertos del Estado situada a 19 milles del cap de Begur, a les 14:00h (gairebé l'hora del naufragi) es va anotar una alçada màxima de l'onatge de 4,91 m. L'alçada significant fou de 2,7 m a les 14:00h i de 2,91 a les 15:00h.
Altres dades meteorològiques del passat dilluns 4 de desembre: Temperatura màxima 16,2 ºC, mínima 8,5 ºC. Humitat del 50 al 83 %. Pressió màxima 1017 hPa, mínima 1009 hPa. Cel cobert a primeres hores del matí 8/8 Cu i Sc., tarda amb cel serè o alguns núvols prims, de 0/8 a 3/8 Ci i As.