Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 17 de novembre del 2010

Com serà el proper hivern ?


El proper hivern tornarem a veure una imatge com aquesta ?


Si donem un cop d'ull als models a llarg termini, podem comprobar com en les previsions per aquest pròxim hivern, hi trobem certes coincidències que comentaré més detalladament., cal dir que aquests tipus de models estacionals poden patir notables modificacions en properes actualitzacions, a més, la seva fiabilitat ara com ara, és molt petita., en tot cas, sembla que pel primer mes d'hivern meteorològic, les previsions d'encert podrien ser prou notables.


Si ens centrem en el model CFS que utilitzen els americans del NOAA, podem comprobar com el mes de desembre podria ser un o dos graus més fred que la mitjana. Aquest fet podria venir condicionat per una invasió d'aire fred siberià a tot l'est d'Europa., aquesta gran massa d'aire fred aniria acostant-se cap a Catalunya i podria arribar en diverses glopades al llarg del mes, degut a l'establiment d'un ampli sistema d'altes pressions entre les Illes Britàniques i Rússia.
L'anticicló podria provocar que les precipitacions fóssin molt minces a gairebé tot Europa, no obstant, com podem comprobar al mapa de precipitacions, es preveu que es puguin formar algunes borrasques al Mediterrani., com es pot deduir, si unim aire fred+borrasques al Mediterrani, hi podria haver alguna nevada a cotes molt baixes en tota la nostra àrea. Sembla que a més, la neu al Pirineu podria ser abundant.

Sembla que aquest ambient fred es mantindria durant el mes de gener i de febrer, amb temperatures un grau inferiors a la mitjana.


Pel que fa a les precipitacions, es preveu que el mes de desembre pugui ser un 10 % més plujós del que és normal.

El mes de gener podria ser normal o una mica més sec, degut a l'aparició del que es coneix com a "zonal", és a dir, el restabliment de la circulació atmosfèrica d'oest a est, amb l'anticicló a prop nostre i les borrasques circulant per latituds més elevades.

El mes de febrer podria ser normal o una mica més plujós, degut a una major variabilitat atmosfèrica i al trencament de la zonal, amb alguna situació retrògrada (aire fred i perturbacions movent-se en sentit contrari d'est a oest).
Naturalment, això seria a trets generals i amb la cautela que una previsió a tres mesos vista representa.



Mapa de temperatura en superfície prevista pels pròxims mesos, model CFS.



Mapa de precipitació prevista pels propers mesos, model CFS.


Sembla que en aquesta ocasió el Centre Hidrometeorològic de Rússia (HMC) coincideix amb els americans, ja que considera que el trimestre hivernal podrà ser més fred del que és normal, amb unes precipitacions més baixes del que és normal a l'oest de la Península., en aquest cas també coincidiria amb el model CFS i podria indicar una absència en l'arribada de borrasques a la façana atlàntica peninsular, degut a la manca d'un flux de l'oest, amb predomini de possibles situacions retrògrades., a més, indica una major pluviometria a la façana mediterrània, aquest fet podria indicar l'aparició de perturbacions amb llevant.



Mapa de temperatura en superfície del HMC de Rússia previst per aquest hivern.



Mapa de precipitacions del HCM de Rússia previst per aquest hivern.



Si observem el model IBIMET, un altre dels models més utilitzats per intentar esbrinar el temps de la propera estació hivernal, es pot veure com també coincideix en afirmar que el mes de desembre pot ser més fred del que és normal i força plujós o nivós a la meitat est de la Península i força més sec a la meitat oest.



Mapa de temperatura prevista pel mes de desembre, model IBIMET.



Mapa de precipitació prevista pel mes de desembre, model IBIMET.



Si observem el mapa de temperatura pel mes de gener, comprobarem com aquesta pot ser normal o més freda que la mitjana. En canvi, segons el mapa de precipitació, el mes de gener pot ser més humit del que és normal, contradint el que marca el model CFS.


Mapa de temperatura a 850 hpa previst pel mes de gener, model IBIMET.





Mapa de precipitació prevista pel mes de gener, model IBIMET.


Si ens fixem en el mes de febrer, podem observar com aquest podria ser més càlid del que és normal, contradint el que indica el model CFS. Pel que fa a les precipitacions, podem concloure que en aquest cas podria coincidir amb el CFS, ja que considera que tindrem precipitacions normals.


Mapa de temperatura a 850 hpa previst pel mes de febrer, model IBIMET.


Mapa de precipitació prevista pel mes de febrer, model IBIMET.


Finalment, un altre dels models més utilitzats és l'IRI, i sembla indicar-nos aquest fort refredament a l'oest d'Europa amb tendència a acostar-se. Pel que fa a les precipitacions, el model indica que seran més escasses a les Illes Britàniques i al nord de Rússia, i més importants cap als Balcans i Romania.


Model IRI de temperatura prevista per aquest hivern.



Model IRI de precipitació prevista per aquest hivern.