Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 13 de novembre del 2010

Phallus impudicus


Un exemplar d'ou del diable.

L'ou del diable o fal·lus impúdic (Phallus impudicus), és un bolet de la família de les Phallaceae que presenta una peculiar forma de dispersió que consisteix en atreure insectes (sobretot mosques) amb la forta olor que desprèn la gleva, provocant que es dipositin damunt el cos fructífer i omplin les seves potes de la substància gelatinosa que conté les espores, aconseguint així la seva distribució.

Morfologia

Cos fructífer: al principi en forma d'ou, semienterrat, de color blanc, amb una mena de rizoide a la seva part inferior del mateix color. En aquesta fase es pot reconèixer si es talla per la meitat perquè presenta una zona central blanca, una capa intermitja de color verd oliva que correspon a la gleva i a la zona més externa, avall la cutícula, una capa ocràcia gelatinosa que recobreix el cos fructífer. Quan el peridi s'obre, emergeix el cos fructífer, de 3 a 5 cm d'alt, de color blanc, en forma cònica, amb reticulacions que sobresurten, que és on es disposa la gleva. La gleva és gelatinosa, de color verd oliva clar, inclou les espores i desprèn una forta i desagradable olor a carn podrida.


Cos fructífer en forma d'ou.

Peu: d'entre 10-20 x 2-3,5 cm d'alt, esponjós, de color blanc.

Espores: ovalades, de 3-5 X 1,5-2 micres, disposades en la gleva, esporada groc pàl.lid.

Hàbitat

Aquest bolet es troba des de la primavera fins a l'hivern en zones de pineda, encara que s'ha observat la seva presència en alguns alzinars de l'illa de Mallorca, així com en zones de bosc mixt.

Risc de confusió amb altres espècies

Es pot confondre amb Phallus hadriani que té l'ou de color rosa o violaci i creix en jardins. En l'estat primari es podria confondre a simple vista amb Clathrus ruber, ja que al principi també es desenvolupa sota terra en forma d'ou.

Comestibilitat

Quan es troba en l'etapa d'ou, la capa més interna pot ésser retallada amb un ganivet i menjada crua ja que és cruixent i amb un sabor atractiu.

Aquest bolet es menja a França i Alemanya on és venut fresc, en conserva o emprat en l'elaboració de botifarres.

A l'Edat mitjana va ésser utilitzat per guarir la gota i com a una poció d'amor.


Detall de la gleba.

Fotografies de tempspalamos i dades de http://ca.wikipedia.org/wiki/Ou_del_diable