Virga precipitant des d'un stratocúmulus stratiformis.
Ahir a la tarda, a la zona de Romanyà de la Selva, es va poder veure un bonic espectacle de virgues i de núvols curiosos.
En meteorologia, virga és la precipitació que cau d'un núvol però que s'evapora abans d'arribar al terra. "Virga" és un terme llatí utilitzat per designar a una branca, i els objectes que es fan d'ella, com un pal, una vara o una barra.
També és un acrònim per a "Variable Intensity Rain Gradient Aloft", aquest terme significa que el gradient de pluja varia en intensitat depenent de l'altitud. Així com la precipitació s'evapora a mesura que va caient, la seva intensitat disminueix la "VIRGA".
A grans altituds la precipitació cau principalment com a cristalls de gel abans que es fongui i finalment s'evapori; això es deu fonamentalment a la calor de compressió a causa de l'increment de la pressió atmosfèrica quan s'acosta al terra; aquest fet és més comú en el desert.
La virga pot causar interessants efectes meteorològics, a causa del fet que a mesura que la pluja líquida va passant a forma de vapor, sostreu molta calor de l'aire a causa de la més gran calor de vaporització de l'aigua. Aquests petits paquets d'aire extremadament fred descendeixen ràpidament, creant una microturbulència molt perillosa per a la navegació aèria.
Una virga pot jugar un rol en la gènesi de la cèl.lula d'una tempesta, on partícules lleugeres d'un núvol s'incorporen dintre de masses d'aire proper sobresaturat, actuant com a nuclis de condensació per al següent cumulonimbus, i continuar així formant tempestes.
Una virga pot produir alhora dramàtiques i belles escenes, especialment als capvespres rogencs. La llum vermella pot aconseguir fer visibles els dolls d'aire i la pluja caient, mentre els vents ascendents empenyen la virga fora del seu límit, formant un angle, d'aquesta manera la virga pot adoptar forma de coma.
Processos termodinàmics que acompanyen la virga
L'energia necessària per a l'evaporació de la pluja o la sublimació de la neu es pren de l'aire que envolta la precipitació, cosa que el fa refredar.
Per la llei dels gasos perfectes, aquesta part de l'aire esdevé més densa que l'aire que l'envolta i ha de davallar segons el principi d'Arquimedes. Això produeix un corrent descendent on la velocitat depèn de la quantitat de pluja evaporada. D'altra banda, si la taxa de precipitació varia espacialment sota el núvol, el refredament serà desigual i es trobaran unes taxes de davallament de l'aire que varien de la mateixa manera de punt en punt. Finalment, les zones sense precipitacions sota el núvol seran més càlides que aquelles on cau la virga, això provocarà l'existència d'un moviment convectiu cap amunt en aquestes zones.
Informació extreta de wikipedia.
Recull d'imatges de la virga i altres fenòmens
Stratocúmulus stratiformis virga., a l'esquerra es veu un cúmulus mediocris.
Primer pla de la virga una mica vermellosa degut a la baixa posició del sol.
Curiós núvol amb forma d'anella.
Cúmulus congestus virga, amb coloracions vermelloses degut a la posta de sol.