Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 24 de novembre del 2010

Els cúmulus congestus d'ahir dimarts


Cúmulus congestus vistos des de Calonge mirant cap a l'est.


Ahir a la tarda el cel ens va premiar amb un altre espectacle. Aquesta vegada es podien veure molts cúmulus congestus que anaven creixent i desfilant per sobre de Palamós i per altres localitats properes. Els núvols que podeu apreciar a les fotografies, van deixar algun plugim a St. Feliu i també, segons es podia observar al radar, van caure alguns ruixats intensos a sobre el mar.
Totes aquestes nuvolades, poden crèixer en llocs arrecerats de l'abast dels vents secs de tramuntana o mestral., quan aquests vents es fan sentir als extrems del país, moltes vegades apareix un cert rebuf (vent de direcció contrària que supleix el buit deixat per un altre vent, normalment tramuntana) en altres punts costaners, generalment situats entre el sud del Baix Empordà i la Costa Central. Si al rebuf hi afegim l'existència de l'aire fred en capes mitges i altes, que sol acompanyar aquests vents del nord, juntament amb l'aparició de capes d'humitat en nivells situats a uns 850 hpa (1500m d'alçada), tal com passava ahir, provoca el creixement d'aquests grans cúmuls, no obstant, el fet que el terra estigui força fred i que manqués humitat en capes mitjanes i altes de la troposfera, no va facilitar un major desenvolupament vertical en terra ferma.
En canvi, l'existència de capes d'humitat al damunt del mar i la temperatura relativament més elevada de les aigües marines, va proporcionar unes condicions més favorables per a la convecció (ascens de les masses d'aire) i així els cúmuls van crèixer prou com per donar aquests ruixats a sobre el mar.