Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de febrer del 2011

Ahir es va veure un altre bòlid


Fotografia del bòlid que es va veure ahir. Font: http://www.3cat24.cat


Després del bòlid que es va veure el passat 12 de gener, ahir a la tarda es va poder observar un altre bòlid força més vistós, creuant el cel de Catalunya. Segons la plana web del 3cat24.cat, es va veure des de punts del territori tan distants com ara l'Alt Empordà, les Terres de l'Ebre o la ciutat de Barcelona.

Aquest fenòmen s'ha produït perqué un meteorit de mida petita i molt vistós, ha entrat a l'atmosfera terrestre, s'ha cremat, s'ha desintegrat i ha deixat una línia que ha sigut visible des de diferents pobles i ciutats de Catalunya.
Al Facebook del 3cat24, alguns usuaris han avisat que també l'han pogut veure des de Roses, Palau de Plegamans, Gavà, el Vendrell, Sabadell i Olesa de Montserrat. També a través dels comentaris de la notícia, es diu que s'ha vist des de Vic i Manresa, entre d'altres poblacions catalanes.

Aproximadament un cop al mes, es pot veure a Catalunya la desintegració d'un meteorit. Normalment, és un fenòmen que passa a uns 70 quilòmetres d'altura abans de tocar a terra i és una roca d'una mida que oscil.la entre 10 centímetres i 2 metres que viatja a milers de quilòmetres per hora.

Segons http://www.spmn.uji.es/ESP/SPMNlist.html, el bòlid que també es va veure des de Palamós, va passar a les 17h42m16 ± 2s TUC i es té un informe detallat de Rubén Crespo, Daniel Gómez, Francesc Pruneda, Juan Rodríguez, Josep M. Blat, Helena Valero i altres anònims.

Va tenir una magnitud absoluta de -10 ± 2 amb possible origen a les Alfa Hidra o Rho Leònides (Terentjeva catalogui # T12-13)

Segons la descripció, el bòlid va ser visible a ple dia, amb una fragmentació progressiva. Va passar d'un to blanc blavós a desplegar un intens color verd, al mateix temps que incrementava la fragmentació i el despreniment de peces. Àmpliament observat.

Va tenir una durada de 5 segons, amb un rang d'observació a Aragó, Balears, Catalunya, Comunitat Valenciana i Sud de França.