Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 20 de febrer del 2011

L'any passat també hi van haver morts massives d'ocells


Un treballador dels serveis mediambientals recull un dels ocells morts a Beebe. Foto: The Daily Citizen.


Tots tenim en la memòria més recent l'aparició, a principis d'any, de molts casos de morts massives d'ocells en diferents països i en estranyes circunstàncies.
Doncs sembla que no cal anar gaire lluny en el temps per trobar fets similars, ja que gairebé casualment, recentment m'he topat amb una notícia publicada el mes de març de l'any 2010, on es parla d'una mort massiva d'estornells que tingué lloc a Anglaterra.

Segons http://www.thisiswesternmorningnews.co.uk/news/Experts-baffled-starlings-fall-dead-sky/article-1902465-detail/article.html
la nit del 7 de març del 2010, un dia abans que a nosaltres ens caigués una històrica nevada, desenes d'estornells van començar a caure del cel a sobre d'una casa situada a Coxley, prop de Wells a Somerset (Regne Unit). Els experts van quedar desconcertats per aquest fet sense cap explicació.

Les morts van ocórrer al mateix temps, i els cossos dels ocells van cobrir una àrea de 12 metres quadrats. Tots els ocells tenien sang sortint dels seus becs, i els seus peus estaven arraulits com en una lenta agonia.

Segons la propietària de la casa: "Un dels meus veïns els va veure, semblaven caure del cel i una setantena van morir immediatament" "Altres estaven ferits amb molt patiment"

"Deuen haver mort més de 100 aus en total. He estat una noia de camp tota la meva vida i mai he vist res igual."

Alguns dels cossos van caure sobre les branques d'un arbre i algunes aus supervivents es van quedar allà dalt. Després d'haver descrit l'incident, Lloyd Scott, de la Societat Reial per a la Protecció de les Aus, va dir: "Aquesta és una de les coses més estranyes que he vist. Mai he trobat res semblant .."

Va dir que era poc probable que les aus haguessin topat entre si en ple vol per a causar-se la mort.

"Els estornells tenen hàbits naturals i el comportament quan es vola en grup és de perfecta relació amb cada moviment de les aus, l'instint fa que es mantinguin allunyades unes de les altres"

Inicialment, el Sr Scott es va pensar que les aus podrien haver topat en ple vol contra un hivernacle de vidre mentre participaven en un vol coordinat (ball dels estornells), però la propietària de la casa va dir que les aus simplement van caure del cel.


Recordem que segons http://www.ecodiari.cat, la nit de Cap d'Any va tenir un significat molt diferent per als habitants de Beebe, un petit poble d'Arkansas (EUA), situat a uns 50 quilòmetres al nord-est de la capital estatal, Little Rock: segons que va informar l'Arkansas Game and Fish Commission (AGFC), cap a les 23:30 h de la nit van començar a rebre trucades de gent que informaven de centenars d'ocells que queien morts del cel a terra.

Segons aquestes fonts, abans de la mitjanit ja eren més d'un miler els ocells trobats, la majoria de l'espècie merla-roja ( Agelaius phoeniceus ), restes dels quals van ser analitzats per les autoritats sanitàries d'Arkansas, després d'haver-les recollit del terra i de les teulades de les cases de la població.

Segons Karen Rowe, ornitòloga de l'AGFC, no és la primera vegada que es produeix un succés similar al món, tot i que en cap ocasió no s'han pogut establir les causes d'aquestes morts sobtades, es podrien deure a un llamp o a una calamarsa a gran altura. Algunes fonts, també apunten als coets llençats durant la nit de Cap d'Any, però en cap cas no s'han trobat ferides en les aus que facin plausible aquesta hipòtesi.

Un altre cas van ser les entre cinquanta i un centenar de gralles, que van aparèixer mortes la tarda del 4 de gener a la localitat sueca de Falköpingen. A la localitat de Pointe Coupee, al sud de l'Estat nord-americà de Louisiana, també van aparèixer 500 ocells més morts el dilluns anterior.

En els cas succeït a Beebe, les autoritats van argüir diverses hipòtesis, com ara l'impacte de llamps, calamarsa o focs artificials i fins i tot algun tipus de "bomba sònica" o prova similar., no obstant, encara no s'ha trobat cap explicació definitiva al respecte, fins i tot van aparèixer algunes hipòtesis dignes d'un guió de pel.lícula d'acció:

http://www.ecodiari.cat/noticia/4283/creix/hipotesi/massiva/mort/aus/veure/amb/proves/militars


CONTINUA EL MISTERI...